Miben tud együttműködni a magyar, a ciprusi és a zöld-foki agrárium?

Nagy István agrárminiszter és Kosztasz Kadisz ciprusi földművelésügyi, vidékfejlesztési és környezetvédelmi miniszter szerdán együttműködési megállapodást írt alá, amely fontos alapot szolgáltat a két ország közti mezőgazdasági és környezetvédelemi együttműködéshez.

Az együttműködés keretében Cipruson korszerű, webalapú magyar szoftveres megoldást vesznek át a mezőgazdasági adatszolgáltatásra. Az egyezmény érinti az öntözéssel kapcsolatos intézkedéseket, az éghajlatváltozás, az elsivatagosodás és a földromlás elleni küzdelem hatékony támogatását, az innovatív erdészeti technikák fejlesztését, és kitér a víztartalékok hatékony kiaknázási lehetőségeire, valamint az állat- és növényegészség-védelemre is. A felek a Közös Agrárpolitikát (KAP) érintő kérdésekben is egyetértettek – adta hírül az MTI.

Erősödik az együttműködés a magyar és a ciprusi mezőgazdaság között (Fotó: Pixabay, GregMontani)
Erősödik az együttműködés a magyar és a ciprusi mezőgazdaság között (Fotó: Pixabay, GregMontani)

Nagy István szerdán tárgyalásokat folytatott Gilberto Silva-val, a Zöld-foki Köztársaság mezőgazdasági és környezetügyi miniszterével is. Felajánlotta, hogy Magyarország a magas szintű szakmai tudás és ismeretek átadásával hozzájárul a szigetcsoport élelmiszerbiztonságának javításához. A kialakítás alatt levő mintafarm hálózat segítségével elérhetőek és bemutathatóak lesznek az egyes országokban a magyar technológiák, mezőgazdasági és környezetügyi fejlesztések, támogatva ezzel a magyar vállalkozások exporttörekvéseit.

Szó volt az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásról és a biztonságos élelmiszertermelés kihívásairól is, amire a kormány egyik megoldási javaslata az öntözött területek növelése és a hatékony öntözéses gazdálkodás kiterjesztése. Ennek érdekében Magyarországon öntözésfejlesztési stratégia és mezőgazdasági vízgazdálkodási szakpolitikai program is készül.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Fontos megállapodást köthetünk Szaúd-Arábiával... Szaúd-Arábia idén felhagy a számukra eddig fontos vízigényes ágazatokkal, így mezőgazdasága némiképp átalakul. Ennek a megújulásnak hazánk is részese ...