Mi várható még a műtrágyapiacon 2021-ben?

Kaotikus a helyzet a műtrágyapiacon, mivel a gázár drasztikus emelkedése alaposan felforgatta azt. Arra kerestük a választ, három szakember segítségével, hogy hogyan érintette az érintett piacon tevékenykedő cégeket ez a szituáció, mi várható az árakkal és általában a piacon a közeljövőben, illetve, hogy mit tanácsolnának a gazdálkodóknak. Az alábbiakban Bige Dávid (Bige Holding Csoport) igazgatósági tag, Pálinkó Zsolt (Malagrow Kft.) kereskedelemi vezető és Rácz Gábor (ICL) kereskedelmi menedzser válaszait foglaltuk össze.

Hogyan befolyásolja a kínálatot a magas gázár?

Bige Dávid úgy látja, hogy az EU területén a teljes műtrágyaipar visszafogott termeléssel vagy az egyes országokban teljes termelésleállással üzemel a jelenlegi horrorisztikus gázár miatt. Ennek eredményeképpen, drasztikus csökkenés tapasztalható a kínálatban.

Bige Dávid, a Bige Holding Csoport igazgatósági tagja

Jelenleg az alapműtrágyák elérhetősége és ára egyaránt kiszámíthatatlan – véli Pálinkó Zsolt, a Malagrow Kft. kereskedelmi vezetője. Úgy látja, hogy ezzel szemben a lombtrágya- és az öntözőműtrágya-kínálatot egyelőre nem befolyásolták ezek a tényezők, mivel a gyártók háttérkészletből dolgoztak. Várható azonban, hogy hamarosan ezen termékek esetében is komoly és ellátási bizonytalanság alakul ki, amivel számolni kell.

Rácz Gábor az ICL-től semmi jóra nem számít. Tapasztalata szerint a termelők keresnek, kutatnak, érdeklődnek, próbálnak a legjobb árakon beszerezni, de nincs termékbiztonság. A gyártók részleges vagy ideiglenes teljes leállása miatt valószínűsíthető hiány, és/vagy komoly szállítási késedelmek és ennek ismerete a gazdák oldaláról kereslet növekedéséhez vezet, ami már jelenleg is érzékelhető.

Hogyan alakulnak az egyes termékárak?

Nitrogén műtrágya termékek az adott időszak földgáz árát igyekeznek lekövetni – magyarázta a Bige Holding vezetője. Az elmúlt időszak drasztikus földgáz árának emelkedése jelentkezik a műtrágya emelkedő árában.

A Malagrow vezetője szerint a kínálat egyértelműen meghatározza az árszínvonalat. A lombtrágyák és öntözőműtrágyák tekintetében a vállalat termékeihez egyelőre változatlan áron juthatnak hozzá a termelők a kereskedő partnereinknél. Ugyanakkor arra számítanak, hogy rövid időn belül ezt a termékkört is eléri a magas hatóanyagárakból és megnövekedett logisztikai költségekből adódó áremelkedés. A termelőknek éppen ezért érdemes minél előbb beszerezni ezeket.

Rácz Gábor, az ICL kereskedelmi menedzsere

Az ICL menedzsere úgy látja, hogy a nitrogén mellett a foszfor, a kálium és a kén alapanyagoknak is magas az ára jelenleg, és azok csökkenésére nem lehet számítani. Ezt lehet érzékelni PKS termékekben és az NPKS termékek árai is ezért vannak magasan. Az ICL NPK termékeit ráadásul elsősorban a kertészeti kultúrákban dolgozók veszik, ők azonban a gabonatermesztőknél rosszabb helyzetben vannak, mivel a kertészeti termékek pl. burgonya, káposzta, répa, paprika felvásárlói árai nem emelkedtek, szemben a szántóföldi kultúrák (búza, kukorica, napraforgó, repce) áraival.

Bár a magas terményárak sem tudják teljesen fedezni a plusz inputköltségeket. Az ICL NPK termékei a tavaszi árakhoz képest 14-15%-ot nőttek szemben a piacon lévővő más, hagyományos NPK műtrágyákhoz, amelyek közel 30-40%-os emelkedésen estek át. Az ICL PK és PK Plus termékei, amelyek már a szántóföldi kultúrákban is használnak tavaszhoz képest szintén 12-15%-os emelkedést tudhatnak maguk mögött.

Mit várható a műtrágyapiacon az év hátralevő részében?

Az év vége felé közeledve a földgáz tőzsdei ára kimagasló volatilitást mutat, aminek a következtében a műtrágya ára emelkedő trendben mozog. Egy esetleges földgázár-konszolidáció esetén nem valószínű, hogy a műtrágya ára idén csökkenjen mivel a közép európai gyártók alacsonyabb terhelése/leállása következtében nagy mértékű termékhiány fogja jellemezni az idei műtrágya szezont – prognosztizálta Bige Dávid.

Pálinkó Zsolt szerint a piaci trendeket gyakorlatilag lehetetlen megjósolni, ami elsősorban a gázárak normalizálódásának függvénye; ám fontos befolyásoló hatása van annak is, hogy mikor és milyen árszinten lódul meg a kereslet a termelői oldalról. Hazánkban jelenleg a kivárás érződik, mivel a termelők számára nehéz beilleszteni ezt az inputanyagárszintet a tervezésükbe. Esszenciális termékek esetében azonban előbb vagy utóbb lépni kell, hiszen a gyártás és a logisztika nem fogja tudni lekövetni az egyszerre berobbanó igényeket.

Rácz Gábor semmi jót és bíztatót sem tud mondani sem az ár, sem alapanyag elérhetősége, sem a gyártási kapacitás vonatkozásában. A gyártási kapacitásokat leterheltnek látja a PK terén, a nitrogén terén pedig blokkoltak, mert csökkentek a magas gázárak miatt. A kereslet növekedése a piacon ideiglenesen a gyártási kapacitások túlterheltségéhez és a korábbi leállás okozta hiányokhoz vezethet.

Mit tanácsolnának a gazdálkodóknak e kialakult helyzetben?

A Bige Holding szakembere azt tanácsolja a magyar mezőgazdaság szereplőinek, hogy vásárolják meg a szezonra szükséges műtrágyaigényüket, és raktározzák be saját telephelyükön mihamarabb. Hiszen, ha a műtrágyapiac a közeljövőben konszolidálódna, a kifejezetten nagy mértékű termékhiány miatt nagy rizikót futnak azok a gazdaságok, akik eddig nem kezdték meg a műtrágya készletezését. A szezon közepén logisztikai kihívások sora fogja nehezíteni a termékek kiszállítását. Előfordulhat, hogy ha meg is fizetik a rendkívül magas műtrágyaárakat, fizikailag nem biztos, hogy kiszállítható lesz a mennyiség a termelők részére.

Érthető módon minden termelő retteg attól, hogy egy elhamarkodott vásárlásból komoly anyagi vesztesége lesz, ezért a Malagrow menedzsere az egyetlen megoldásnak azt látja, ha az eddigieknél sokkal gondosabban tervezzük meg mind a költségvetést, mind az alkalmazott termesztéstechnológiát. Kénytelenek vagyunk a jelenlegi beszerzési árak mellett, ugyanakkor a – szintén jelentősen megemelkedett – terményárakhoz viszonyítva kalkulálni a várható eredményt. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy milyen technológiai elemek kerülhetnek most előtérbe, melyekkel magasabb szintre tudjuk emelni a megdrágult hatóanyagok hasznosulását. A Malagrow portfóliójában található Valagro biostimulátorok célzottan, és hatékonyan segítik elő a kijuttatott tápanyagok felvételét és beépülését, így jelentősen képesek növelni, javítani a termesztési eredményeket; s ez ilyen terményárak mellett bőven kompenzálhatja a magas műtrágyaárak okozta költségnövekedést.

Pálinkó Zsolt, a Malagrow Kft. kereskedelemi vezetője

Az ICL szakembere szintén arra bíztat, hogy aki teheti, vegye meg idén azt a műtrágyamennyiséget, ami a biztonságos termeléshez elengedhetetlen, mert ugyan lehet, hogy lesz némi ármérséklődés a nitrogénpiacon azonban a foszfor-, kálium- és kénpiacon ez nem várható, így azok a termékek még drágulhatnak, ha nem is oly drasztikusan. Úgy véli ugyanakkor, hogy itt az ideje végiggondolni azt, hogy egy hagyományos nitrogénforrás ugyanazon hektáronkénti mennyisége és hektár költsége gyakorlatilag ugyanaz, mint egy burkolt szabályozott nitrogén hektárköltsége minimális kimosódás mellett, és kevesebb nitrogénműtrágya felhasználással jár.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Műtrágyaértékesítés Magyarországon 2015 első negyedévében 7 százalékkal elmaradt az értékesítés mennyisége az egy évvel korábbihoz képest, miközben az árak 5 százalékkal emelkedtek. Enn...
Csökkent a műtrágyák felhasználása Egyes műtrágyafélék felhasználása júniusban jelentősen visszaesett a májusi adatokhoz képest. A kálium-klorid és a MAP volt a kivétel. Ezeknél a szere...
Inputok a mezőgazdaságban Idén kissé kibabrált az időjárás a gazdákkal, ugyanis nyár végén és ősz elején rendkívül sok csapadék esett, ami gátolta a mezőgazdasági munkálatokat....
Kevés volt az igazalom az inputok értékesítésében... Nem volt túlságosan nagy az izgalom a mezgazdasági inputok értékesítése körül késő ősszel. Jóformán minden a megszokott mederben folyt, egyedül egyes ...
Így hatott az enyhe időjárás a műtrágyakeresletre... 2015 decemberében a mezőgazdasági munkákhoz jó volt az idő, sokan dolgoztak a földeken. Meg is növekedett a kereslet a nitrogén tartalmú műtrágyákra, ...
Olcsóbbak a traktorok, mégsem veszik őket 2016 januárja a mezőgazdasági inputok értékesítése szempontjából nem alakult túl fényesen. Az időjárás rányomta bélyegét a műtrágya és más növényvédő ...