Mi várható a hazai műtrágyapiacon a koronavírus árnyékában?

A koronavírus az élet minden területén érezteti hatását, így nem kivétel ez alól a mezőgazdaság sem. Az érintetteket biztosan érdekli, mire számíthat a műtrágya-kereskedelem terén, ezért a Magro.hu megkeresett néhány, a hazai piacon meghatározó céget, hogy fejtsék ki véleményüket és eddigi tapasztalataikat a témával kapcsolatban. Azt tudakoltuk, hogy milyen hatással van a vírus a piaci működésükre, hogyan befolyásolja a logisztikai folyamataikat, okoz-e drágulást a járvány, valamint hogy előfordulhat-e az, hogy bármelyik termék hiánycikké váljon.

A működésük megváltozásáról a cégek a következőkről számoltak be:

Malatinszki György, a Malagrow Kft. ügyvezető igazgatója
Malatinszki György, a Malagrow Kft. ügyvezető igazgatója

Malatinszki György, a Malagrow Kft. ügyvezető igazgatója elárulta: Nehezítő tényező az, hogy a dolgozók már nem tudnak szabadon mozogni, ahogy eddig, az alternatív eszközök pedig nem olyan hatékonyak, mint a már megszokottak. A táv-szaktanácsadás során például a személyes, közös jelenlét elkerülése érdekében a tanácsadó egyedül nézi meg az állományt, és azt követően telefonon egyezteti a gazdával a tapasztalatait. Az áruszállítás is csak szállítmányozókon keresztül történik a személyes érintkezés elkerülése érdekében.

Az EuroChem Agro Hungary Kft. cégvezetője, Balássy Ákos a következőket említette a téma kapcsán: Az iskoláskorú gyermekkel rendelkező kollégáik otthonról dolgoznak a járvány időszakában. Kifejtette a kérdés kapcsán, hogy szinte minden partnercég küzd hasonló problémákkal, így a digitális bizonylat elfogadásának folyamata minden résztvevőnél felgyorsult az elmúlt hetekben. A partnercégek kiszolgálása jelen helyzetben is zökkenőmentesen halad a raktárszolgáltatók magas színvonalú munkavégzésének köszönhetően.

A KITE Zrt. 2020. március 15-én Operatív Törzset állított fel, amelynek a rendkívüli helyzetre való tekintettel az a célja, hogy a vállalat ebben az időszakban is zavartalanul tudjon működni – tájékoztatott Balogh Viktor Ferenc, a KITE Zrt. marketingigazgatója.

Továbbá azt is elárulta, az elmúlt időszakban a vállalat tevékenysége és működése stabil maradt, a munkarend pedig a hatályos kormányzati intézkedéseknek megfelelően kialakított.

A Timac AGRO Hungária Kft. képviseletében Sipos Balázs a következőket tudatta a kérdéssel kapcsolatban: A tavaszi időszak a legmeghatározóbb a mezőgazdaság életében, a tömegtakarmányok tartósítása, az őszi vetésű növények védelme, a tavaszi kultúrák vetésének folyamatai mind most zajlanak. És mindamellett, hogy ezek a feladatok alapjait véve is nagy odafigyelést igényelnek, a jelenleg kialakult helyzet nem segíti elő a könnyű munkát, ugyanis az egészségügyi helyzet miatt több termék beszerzése nehézkessé vált – fejtette ki Sipos Balázs

A következő kérdés a logisztikai folyamatok járvány idején történő működésére vonatkozott.

Az EuroChemnél a szállításban merültek fel nehézségek, viszont hamar alkalmazkodtak a résztvevők a kialakult helyzethez. Lassabb a szállítás folyamata, viszont a folyamat már megoldható. Viszont a vállalat számára a közutas export oldalán is felmerültek nehézségek – árulta el Balássy Ákos, ugyanis az EuroChem látja el a környező országokat ENTEC és UTEC termékekkel. Az egyéb termékek szállítása vasúton illetve vízen történik, ahol pillanatnyilag nincsenek érvényben korlátozások. Ellátásbeli problémákkal nem számol a vállalat, mivel megfelelő készlet áll rendelkezésre a szezon idejére.

A Malagrow Kft. számára is merültek fel problémák a szállítás területén, hiszen a cég főleg olasz beszállítókkal rendelkezik. Gyorsan szükség volt alternatív megoldásokra a szállításban, amely akár profitot is hozhat a helyzet rendeződését követően – nyilatkozta Malatinszki György.

Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. cégvezetője
Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. cégvezetője

Balogh Viktor Ferenc elmondása szerint a KITE Zrt. Magyarország legnagyobb agrárintegrátorként mindent megtesz annak érdekében, hogy a mezőgazdaság ellátása problémamentes legyen, megemelte a készletszinteket, illetve a központokból az alközpontokba juttatta a készletek jelentős részét a gyorsabb ellátás érdekében. Az elkövetkezendő technikai munkálatokhoz szükséges anyagok rendelkezésre állnak a raktárakban, vagy már kiszállításra kerültek, továbbá a következő időszak ellátásán is dolgoznak- árulta el a cég marketingigazgatója. A legtöbb megrendelt gép már a telephelyeken van, a további eszközök szállítása pedig előre ütemezett, a szerviztevékenység továbbra is zavartalan, illetve a rendeletben meghatározott utasítások betartásával történik. A vállalkozás minden egyéb szolgáltatása zökkenőmentesen működik.

Sipos Balázs kifejtette, hogy a Timac AGRO Hungária Kft. arra törekszik, hogy mindenki a megfelelő időben kapja meg az általa rendelt terméket. Erre több alternatív megoldás is rendelkezésükre áll, amelyek segítségével a termékek folyamatosan elérhetőek a partnerek számára mind belföldre, mind pedig külföldre. Az áruszállítás közúton és vízen egyaránt zajlik.

A várható ármozgásokról a következők derültek ki:

Balogh Viktor Ferenc, a KITE Zrt. marketingigazgatója
Balogh Viktor Ferenc, a KITE Zrt. marketingigazgatója

A KITE Zrt. nem készül ármódosításokkal – jelentette ki a marketingigazgató. Esetleges eltérések a devizafüggő áruféleségek tekintetében létrejöhetnek, de több kedvező megoldással is szolgál a vállalat a partnerei számára. Ezen kockázatok kivédésére devizaelszámolású terménykonstrukciókkal, valamint árfolyam rögzítési lehetőségekkel állunk a partnerek rendelkezésére.- árulta el Balogh Viktor Ferenc.

A Malagrow Kft. esetében azonban várható drágulás az elkövetkező időben, amelynek oka a meggyengült forint, valamint a szállítási költségek megemelkedése. A nélkülözhetetlen termékek ára várhatóan növekedni fog, a kevésbé esszenciális termékeké pedig csökkenhet is – Malatinszki György állítása szerint.

Ez viszont visszarendeződéshez vezethet, ami azt jelenti, hogy minden cég a nélkülözhetetlen termékek előállítását fogja előtérbe helyezni, viszont a minőség várhatóan alacsonyabb lesz az ár nagyságától függetlenül. Ez pedig sajnos nem az eddigi évek fejlődését fogja jellemezni, ezáltal nem a minőségi termelés lesz a cél.

Továbbá elárulta az ügyvezető igazgató aggályait a hitelképesség kapcsán is. Eddig ugyanis a gyártók, a kereskedők és az importőrök nagy részét vállalták az inputanyag-piac finanszírozásának. Viszont ebben a gazdasági helyzetben az a kérdés, hogy ez az állapot meddig tartható, illetve hogy hogyan alakul a termelők anyagi helyzete a járvány következtében kialakult időszakban.

Balássy Ákos elmondása szerint a forint gyengülésének következtében változnak a hazai árak, a deviza viszont nem változott a helyzet következtében. Az viszont nehezen megjósolható a cégvezető szerint, hogy a műtrágyák világpiaci ára hogyan alakul a jövőben, ugyanis a gyártási kapacitás fedezi a fennálló igényeket. A drágulás főként a nemzetközi viszonylatban közúton szállított termékeket fogja érinteni, valamint az import termékeket.

A Timac AGRO Hungária képviselője elárulta, hogy egyes termékek ára emelkedett a kialakult helyzet során, viszont folyamatosan változatos promóciók állnak elő a partnercégek számára.

A várható hiányokról a következőket osztották meg a cégek velünk:

A Timac AGRO Hungária Kft. részéről minden szolgáltatás a kormány által kiadott rendeletben meghatározottak alapján működik. Változatlanul elérhető a YIELD SERVICE program is, amely a talajmintavételre épülő, tudatos és okszerű tápanyag-utánpótlási technológiák alkalmazását szolgálja – jelentette ki Sipos Balázs. Ezen túl pedig a szaktanácsadók egyéni határszemléket tartanak, illetve telefonon tartják ügyfeleikkel a kapcsolatot, így segítséget nyújtva növénytáplálás és növénytermesztés vagy a takarmányozás során felmerülő kérdésekben meglévő, és új partnerek számára egyaránt.

Sipos Balázs, a TIMAC AGRO Hungária Kft. termékmenedzsere
Sipos Balázs, a TIMAC AGRO Hungária Kft. termékmenedzsere

Az EuroChem Agro Hungary Kft. képviselőjének elmondása alapján előfordulhat, hogy hiány alakul ki az import termékek esetében, ami csak egy pillanatnyi állapot, és ebben az esetben is rendelkezésre állnak helyettesítő termékek. Bár a műtrágyagyártás egy komplex folyamatként írható le, ahol a gyártók igyekeznek mindent megtenni a folyamatos és fenntartható termelés érdekében; a kereskedőknek és a termelőknek sem ajánlott az utolsó pillanatra hagyni a műtrágya beszerzését.

A Malagrow Kft. képviselője szerint az esszenciális termékek esetében előfordulhat hiány. Erre akkor kerülhet sor, ha az ellátás nem megfelelőképp gördülékeny vagy logisztikai szempontból, vagy pedig a gyártó korlátozásai következtében. Viszont ahogy a hiány kialakulhat, úgy a túltermelés is Malatinszki György szerint, amely elsősorban az export termékek gyártásánál lehet jellemző, illetve okozhat problémát. A kettő között összefüggés található, hiszen általában az exportra termelő gazdákat jellemezte a fejlettség, ebben a helyzetben viszont őket sújthatja az esetleges alacsonyabb ár, a lokális piacra termelők számára viszont ez pozitív hatású lehet- fejtette ki az ügyvezető igazgató. Viszont lesz olyan időszak is, amikor az import termék nem jut el a hazai piacra, így jobb áron lesz értékesíthető a hazai termék. A kérdés az, hogy milyen gyorsan tudnak reagálni a hazai gazdák.

A KITE Zrt. marketingigazgatójának tájékoztatása alapján a cégnél nem eredményez ellátásbeli problémákat a kialakult helyzet. A partnerek számára minden termék – eszközök, alkatrészek, inputanyagok- elérhető lesz, a logisztikai lánc változatlanul működik, a koronavírus miatti megelőző intézkedések betartása mellett. A termékek házhozszállítása aktív, így a termelőknek nem szükséges elhagyni otthonukat – mondta Balogh Viktor Ferenc.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Negyedmillió tonna, két díjazott Borongós idő várt minket Enyingen, a Fertilia székhelyén, ahol díjátadásra került sor. A cég ugyanis jelentős mérföldkőhöz érkezett, eladta a negyedmi...
Műtrágyások, ha találkoznak – összeolvadt két nagy... Komoly változáson ment keresztül hazánk egyik legnagyobb műtrágyával foglalkozó cége. Október elsejétől ugyanis stratégiai megállapodást kötött a Fert...
Felpörgött a műtrágyapiac, beindultak a gazdálkodó... Jóval több terméket forgalmazott a műtrágyapiac a tavalyinál. A termelők által vett műtrágyák nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 474 eze...
2,3 milliárdos beruházást tervez jövőre a KITE... Erősödik a precíziós gazdálkodás, Szerbiában terjeszkednek, faiskolát alapítottak, és speciális szakműhelyt építenek. A Szabó Leventével, a KITE Zrt. ...
Garmadányi géppel ünnepel a John Deere és a KITE a... A KITE 45 éves, a John Deere pedig 100 éves születésnapját ünnepli idén. Ezzel kapcsolatban tartott sajtóbejárást és szakmai bemutatót az egyik legnag...
A tápanyagfelvétel aktivizálása a sikeresség zálog... A tavalyi év kedvező késő nyári és őszi időjárásának köszönhetően az őszi vetésű növények kellő fejlettségben indultak neki a télnek. Az ezt követően ...