Mi történik jelenleg a szántóföldeken?

Örülhet a gazdák nagy része, március második felére jelentősen csökkent a belvízzel borított földterületek nagysága, így akadálytalanul folyhatnak a munkák a szántóföldeken. Azonban ahol még van belvíz, ott a helyzet nem túl rózsás jelen pillanatban sem.

Az elérhető adatok szerint Békésben, Csongrádban és Tolnában vannak belvízzel sújtott területek, ezekben a megyékben még nem folynak gördülékenyen a tavaszi munkálatok. Az is problémát jelent sok gazdának, hogy az őszi vetések a tartós vízzel való borítottságnak ’köszönhetően’ részben, vagy egészben kipusztultak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szerencsések a növénytermesztők, ezekben a megyékben egyáltalán nem áll fenn belvízveszély a földeken.

Összesen 1.661.171 hektáron vetettek a gazdák őszi vetésű növényeket. Ebből az összterület 10 százaléka, 159.571 hektárnyi terület számít átnedvesedett területnek és 21.236 hektárt borít jelenleg is belvíz. A legnagyobb belvízzel való borítottságot az őszi búza vetésterülete szenvedi el, összesen 13.192 hektár őszi búza van jelenleg is víz alatt.
Tavasszal a gazdák összesen 2.148.483 hektáron terveznek vetést, ebből 30.691 hektár van jelenleg is belvíz alatt. A 882.017 hektáros gyepterületből 30.889 hektáron találkozhatnak belvízzel a növénytermesztők, sőt, 180 hektár árvízzel való borítottságtól is szenved.

Sok helyen már javában zajlanak a tavaszi munkálatok a földeken, előzetes információk szerint az őszi kalászosok fejtrágyázásával állnak legjobban a gazdák, mivel az összes vetésterület 76 százalékára sikerült már kijuttatniuk a műtrágyát.

Ahol nincsen belvíz, ott szépen halad a munka
Ahol nincsen belvíz, ott szépen halad a munka

 

Amilyen jól haladnak a gazdák a trágyázással, olyan rosszul állnak a gyomirtással. Mindössze a teljes vetésterület 15 százalékán történt eddig gyomirtás. Eközben a rovarkártevők ellen folyamatosan folyik a védekezés, de sajnos nem csak a rovarok okoznak fejtörést a gazdáknak: sok helyen megjelent a mezei pocok és vele együtt a kártétele is. A rágcsálók leginkább a táblaszéleken és az elhanyagoltabb területeken fordulnak elő nagyobb számban.

A magágy-készítés is előrehaladott állapotban jár, többek között a tavaszi árpa és a magborsó-terület közel háromnegyedén már befejeződtek a vetési munkálatok, de a zöldborsó és zabvetés is már 33 százalékban elkészült. A 15,5 ezer hektár cukorrépa termőterület ötödén és a 14,6 ezer hektár burgonya vetésterület 16 százalékán is befejeződtek a munkálatok.

Ahol a talaj minősége és az időjárás engedi, már a kukorica és a napraforgó vetése is megkezdődött. Kukoricából 1,157 millió hektárt, napraforgóból pedig 628.127 hektárt terveznek vetni a gazdák.

Érdekesség, hogy a tavalyi 35 ezer hektárnyi szója termőterület majdnem duplájára, 63 ezer hektárra növekedett, amely az idei évtől elérhető fehérjenövényekre vonatkozó támogatásnak tudható be.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Árvíz okozta mezőgazdasági károk bejelentése ̵... Több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen (nagy részük szántó, kisebb részük legelő) okozott károkat az idei árvíz; ebből mintegy 3 ezer hektár...
A kukoricatermesztés aranyszabályai Elérkezett a kukorica vetésének ideje! Azonban fontos néhány dologra odafigyelnünk a hatékony kukoricatermesztés érdekében. Cikkünkben arról olvashat,...
Minden eddiginél hamarabb fejeződhetnek be a tavas... Korán érkezett a tavasz, így sok helyen már a tavaszi vetés végéhez közelednek a gazdák. Cikkünkben elolvashatják, hogy állnak a gazdák, mekkora terül...
20 tipp, mire ügyeljen az idei kukoricatermése érd... A hatékony kukoricatermesztés érdekében fontos odafigyelnünk többek között a kártevőkre, a tápanyagellátásra, és a csapadék mennyiségre is. Partnerünk...
10 hasznos tanács a jó kukoricatermés érdekében!... Az eredményes kukoricatermesztést követően az érés szakaszában is több dologra kell figyelni, hogy bő terméshozamot érjünk el. Továbbra is fenyegetnek...
9 aktuális tanács a jó kukoricatermés érdekében!... A kukorica termesztéséhez és a kezdeti növekedési szakaszban javasolt tanácsokról is olvashatott már a Magron. Ezúttal partnerünk, Szieberth Dénes, a ...