Mi mást tehetne? Drágul a baromfihús is

A jelek azt mutatják, hogy a baromfiszektor is beáll az élelmiszer-árdrágítók népes tábora alkotta sorba. Jóllehet a termelők és feldolgozók áremelésének mértéke még messze elmarad a saját költségeik növekedésétől.

A száraz adatok szerint a termelői felvásárlási árakban április közepétől-végétől 1–7% közötti növekedés látható az egy évvel korábbihoz képest.

A legnagyobb költségtételt jelentő takarmány tavaly ősz óta 30%-kal drágult, és ez önmagában 20%-kal növelte az élőállat-előállítás költségét
A legnagyobb költségtételt jelentő takarmány tavaly ősz óta 30%-kal drágult, és ez önmagában 20%-kal növelte az élőállat-előállítás költségét (Fotó: Pixabay)

3–9%-os növekedés

A csirkehúsok feldolgozói ára húsrészektől függően 3–9%-os növekedést mutat.

A boltokban látható kiskereskedelmi értékesítési árnál a csirkemell esetében az utóbbi másfél hónapban kilónként 100 forintos áremelés tapasztalható: így a mellfilé 1490-ről 1540-1550-re, a comb 670-680-ról 700 forintra nőtt.

A bontott csirkénél a legkisebb a változás, kilónként 10-20 forint az emelkedés.

És ez még csak a kezdet. Ahhoz ugyanis, hogy a termelők ne menjenek tönkre, jóval nagyobb drágítást – kétszer-háromszor 7%-ot – kellene elfogadtatni a piaccal.

A legnagyobb költségtételt jelentő takarmány ugyanis tavaly ősz óta 30%-kal drágult, és ez önmagában 20%-kal növelte az élőállat-előállítás költségét. Ezt hatékonyságnöveléssel kigazdálkodni nem lehet. Marad az áremelés vagy a veszteség lenyelése, ami viszont csődhöz vezet.

Az aratás sem segít

A szakértők szerint ugyanis nem hoz nagy árcsökkenést az aratás sem, a nagy tételben megjelenő gabona nem lesz sokkal olcsóbb a mostaninál. A baromfiszektoron egy dolog segíthet jelentősen: ha újra nyithatnak a szállodák, vendéglátóhelyek, közétkeztetők. Itt csaknem egy éve bezáródott a piac, amely a baromfitermékek jó negyedét fedi le.

A baromfitenyésztők már eddig is az önköltségi ár alatt, legfeljebb önköltségi áron tudnak értékesíteni. Mi lesz velük, ha nem sikerül a költségek növekedését áttolni a feldolgozóiparra és a kereskedelemre, végső soron pedig a fogyasztókra? – teszi fel a záró kérdést cikke a szabadfold.hu/gazdanet cikke.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Egy évesek lettünk! Nézze meg köszöntő videónkat!... Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy egy évesek lettünk! :-) Eseménydús volt ez a 12 hónap. Sokat dolgoztunk a Magro.hu-n azért, hogy Önök egyre jobb sz...
Merre tart a búza ára? A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, ...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...