A jelek azt mutatják, hogy a baromfiszektor is beáll az élelmiszer-árdrágítók népes tábora alkotta sorba. Jóllehet a termelők és feldolgozók áremelésének mértéke még messze elmarad a saját költségeik növekedésétől.
A száraz adatok szerint a termelői felvásárlási árakban április közepétől-végétől 1–7% közötti növekedés látható az egy évvel korábbihoz képest.
3–9%-os növekedés
A csirkehúsok feldolgozói ára húsrészektől függően 3–9%-os növekedést mutat.
A boltokban látható kiskereskedelmi értékesítési árnál a csirkemell esetében az utóbbi másfél hónapban kilónként 100 forintos áremelés tapasztalható: így a mellfilé 1490-ről 1540-1550-re, a comb 670-680-ról 700 forintra nőtt.
A bontott csirkénél a legkisebb a változás, kilónként 10-20 forint az emelkedés.
És ez még csak a kezdet. Ahhoz ugyanis, hogy a termelők ne menjenek tönkre, jóval nagyobb drágítást – kétszer-háromszor 7%-ot – kellene elfogadtatni a piaccal.
A legnagyobb költségtételt jelentő takarmány ugyanis tavaly ősz óta 30%-kal drágult, és ez önmagában 20%-kal növelte az élőállat-előállítás költségét. Ezt hatékonyságnöveléssel kigazdálkodni nem lehet. Marad az áremelés vagy a veszteség lenyelése, ami viszont csődhöz vezet.
Az aratás sem segít
A szakértők szerint ugyanis nem hoz nagy árcsökkenést az aratás sem, a nagy tételben megjelenő gabona nem lesz sokkal olcsóbb a mostaninál. A baromfiszektoron egy dolog segíthet jelentősen: ha újra nyithatnak a szállodák, vendéglátóhelyek, közétkeztetők. Itt csaknem egy éve bezáródott a piac, amely a baromfitermékek jó negyedét fedi le.
A baromfitenyésztők már eddig is az önköltségi ár alatt, legfeljebb önköltségi áron tudnak értékesíteni. Mi lesz velük, ha nem sikerül a költségek növekedését áttolni a feldolgozóiparra és a kereskedelemre, végső soron pedig a fogyasztókra? – teszi fel a záró kérdést cikke a szabadfold.hu/gazdanet cikke.