Mi lehet a palántadőlés oka?

Bár napjainkban már sok helyen találkozhatunk előnevelt palántákkal, melyeket a termesztőtől megvásárolva nevelhetünk tovább, sokan inkább mégis az otthoni saját termesztés választják, így már a vetőmag csírázásától érezhetjük a sikert nevelésünkben. Viszont sajnos a palántáknak is vannak ellenségeik, melyek az úgynevezett palántadőlést okozhatják. Ennek leggyakrabban a palánta gyökereinek, valamint gyökérnyakának elszíneződése az előfutára. Ha a növény már hervad, vagy lankad, nagy valószínűséggel egy, vagy több gombafajta támadta meg a növényt, mely a túlöntözés miatt is megtörténhet, ez a betegség pedig a növény pusztulását idézi elő. Sokszor a betegségre már csak akkor derül fény, amikor már nem orvosolható, és csak maga a kár érzékelhető.

Fontos, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk növényünknek. (Fotó: Pixabay, Truthseeker08)
Fontos, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk növényünknek. (Fotó: Pixabay, Truthseeker08)

Tekintve, hogy a már beteg növényen segíteni sajnos nagyon kevés esetben tudunk, a legbiztosabb a probléma megelőzése. Több házi praktika is ismert, illetve alkalmazhatunk erre a célra kifejlesztett növény védőszereket is.

Helyes hőmérséklet választása

A házi praktikák közé sorolható megelőzés szinten már az alapok ismerete. Mint például, hogy milyen hőmérsékleti igénnyel rendelkezik az adott palánta. Még a mag elvetése előtt érdemes utánajárni, hogy milyen körülmények között csírázik az adott vetőmag. Általában a 20-24 °C-os átlaghőmérséklet a jellemző, de ezen kívül még természetesen szükség van elegendő fényre, megfelelő nedvességtartalomra, illetve a talajban lévő elegendő tápanyagra ahhoz, hogy sikeresen kicsírázzon a mag, és kifejlődjön a palánta. Így a megfelelő körülmények között gyorsabban is csíráznak ki vetőmagjaink. Viszont ha minden lehetőség adott, akkor is szembe kell néznünk a talajban lévő, vagy éppen a magvakon lévő kórokozókkal.

Helyes palánta elhelyezés

Bármennyire kézenfekvő helytakarékosság szempontjából a magok egymáshoz viszonyított közel vetése, ez a növényünk számára nem megfelelő. Azzal ugyanis, hogy közel vetjük egymáshoz a magvakat, vagy ültetjük a palántákat, nem biztosítjuk a megfelelő légáramlást a növények között, így tovább megtartja nedvességét a talaj, amely kitűnő közeget biztosít a gombák szaporodására, amelyek a növényeink pusztulását okozhatják.

Kórokozók elleni védelem

Talajban előforduló kórokozók

Ha vetés során olyan talajt alkalmazunk, amelyet korábban már használtunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy a talajban gyülemlenek fel a kórokozók, amelyek ártalmasak lehetnek növényünkre, és már mag, vagy éppen csíra korábban megakadályozhatják annak fejlődését.

Ebben az esetben szükséges a talaj sterilizálása, mely általában a talaj hőkezelését jelenti. Erre több mód is ismert, mint például a Nap melegének felhasználása, viszont ha biztosabb hatást szeretnénk elérni, akkor alkalmazhatunk ennél gyorsabb módszereket is:

  • Gőzölés
  • Sütés
  • Mikrohullámú sütő
  • Főzés

A talaj sterilizálása során viszont érdemes odafigyelni a tápanyag pótlásra, hiszen a hő hatására a kórokozókon kívül minden más élő szervezet is elpusztul.

Alkalmazható vegyi védelem is a talaj szempontjából, amely során gombaölő oldattal öntözzük a talajt.

Magvakon előforduló kórokozók

Ha vetőmagot vásárolunk, mindig nézzük meg figyelmesen annak csomagolását, ahol feltüntetik, hogy milyen eljárással kezelték az adott magot. Szerencsés vásárláskor csávázott vetőmagot választani, ugyanis ezek a magvak már növényvédő szerrel kezeltek, ezáltal a fertőzöttség veszélye jelentősen csökken. A növényvédő szer csak a talajba juttatva fejti ki hatását, ahol elpusztítja a magvak közelében lévő kórokozókat.

Abban az esetben, ha saját magunk gyűjtjük a vetőmagot, érdemes csávázni azokat, ezzel is csökkentve a kockázatot. Erre a legalkalmasabbak a mankoceb hatóanyagú gombaölő szerek, melyek 0,2%-os oldatában szükséges áztatni a magokat 15 percen át. Ezt követően pedig szükséges alaposan kiszárítani a magvakat. 

Megelőzésre vonatkozó házi praktikák

Ha nem szeretnénk növényvédő szerekhez folyamodni, akkor több, otthon könnyen alkalmazható módja is van palántáink védelmének.

Fahéj

Megelőzésképp beszórhatjuk a talajt fahéjjal, mely távol tartja a bogarakat, ezentúl gyökereztető hatással is rendelkezik, így serkentheti is a palánta növekedését a védelme mellett.

Ventilátor

Érdemes a palántákkal egy légtérbe egy szobai ventilátort elhelyezni, amelyet járatva erősíthetjük palántáinkat. A légmozgásnak köszönhetően a palánták szára megerősödik, valamint ezen túl a talaj is hamarabb felszárad.

Kamillatea

Nem hiába mondják, hogy a kamilla szinte mindenre jó gyógynövény. Úgy, ahogy az embereknél is sokszor használatos kezelések során, úgy a növényekre is hasonlóképp pozitívan hat. Alkalmazása pedig palánták esetén a következő: Készítsen egy gyenge kamillateát, majd szórófejes flakon segítségével juttassa a földre heti 2-3 alkalommal, de ha igazán jó eredményt szeretne, akár vetés előtt érdemes lehet a magvakat a teába áztatni 2-3 órán át. Ezt a módszert addig érdemes alkalmazni, míg a növényünk átültetésre nem kerül.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...
Kezdődhet a vetőmag vadászat! Áruházlánc vagy gazdabolt? Lassan mindenhol előkerülnek a vetőmagos zacskókkal teli polcok, ugyanis (bár még tart a tél), közeledik a palántanevelési ...
A sikeres palántanevelés titkai Sokan el sem gondolkodnak ezen, mondván, hogy a piacon életerős palántákat lehet venni nem is túl drágán, minek vesződni a palántaneveléssel? Pedig ni...
Fahéjjal a palántadőlés ellen Lassan kibújnak a palánták a fóliában, és aktuálissá válik a palántadőlés veszélye. Nem kell azonban megijedni, érdemes kipróbálni egy házi praktikát,...
Neveljünk egészséges palántákat Jönnek a melegebb napok, ideje elvetni a paradicsommagokat is és megkezdeni a palántanevelést. Sokan félve fognak hozzá, mivel sokszor előfordul, hogy...
Most vessen borsót, vagy sárgarépát Már márciusban is kellőképpen jó idő volt a tavaszi talajmunkák megkezdéséhez, de igazán csak áprilisban pezsdül fel az élet a földeken. Persze a kony...