Párhuzamos konzultációt kezdett a glifozát tudományos értékelésének jelentéstervezetéről az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA). A glifozát hatóanyag európai uniós státuszának megújításáról szóló értékelő jelentés nyilvános konzultációja 60 napig tart. Az érdeklődőknek ennyi idő áll rendelkezésükre, hogy szakmai észrevételt tegyenek a mintegy 11 ezer oldalas tervezettel kapcsolatban, amit a Franciaország, Magyarország, Hollandia és Svédország nemzeti illetékes hatóságaiból álló Glyphosate Assessment Group (AGG) készített.
A konzultáció után mindkét hivatal összegyűjti a saját folyamata szempontjából releváns, szakmai megjegyzéseket – írta a Nébih. A glifozát uniós szinten egységes veszélyességi besorolással rendelkezik, amely szerint súlyos szemkárosodást okoz, és hosszan tartó hatást gyakorol a vízi élővilágra. Az ECHA szakemberei a 2017-es értékelésükben a csírasejt-mutagén, karcinogenitási vagy reprodukciós toxicitási besorolást nem tekintették indokoltnak.
Nem változtatna a jelenlegi helyzeten az AGG szakértő csapata
Az AGG tudományos értékelése jelen formájában nem javasolja a meglévő osztályozás megváltoztatását. Az ECHA szakmai bizottsága a javaslat figyelembevételével hozza meg a CLP rendelet (1272/2008 EK rendelet) szerinti besorolással kapcsolatos álláspontját.
Minderről bővebben itt lehet olvasni, az EFSA konzultáció linkje ide kattintva érhető el, az ECHA link pedig ez.
A glifozátról bővebben
A glifozát gyenge szerves sav, színtelen kristályos, szilárd vegyület, vízben jól oldódik. Világszerte elterjedt gyomirtószer gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben. A GMO-k terjedésével a glifozát felhasználás radikálisan megnőtt az elmúlt években, főleg a génmódosított glifozátrezisztens kukorica alkalmazása miatt. A glifozát irritációt okoz szemben, bőrön, lenyelés esetén a felső emésztőszervekben, belégzés esetén a tüdőben, légutakban, köhögést, tüsszögést váltva ki. Újabb kutatási eredmények a glifozát teratogén és hormonkárosító hatásáról számoltak be.
A glifozát világszerte használt gyomirtószer mezőgazdasági területeken (aromás aminosavak szintézisét gátolja), gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben.
A glifozátot szintén alkalmazzák olyan bejegyzett, transzgénikus növénykultúrákban, melyek rezisztensek a szerrel szemben (mint pl. kukorica, gyapot, szója, répacukor, búza). Több mint 100 féle növénykultúrán kívül használják egyéb, nem élelmiszertermelési célú tevékenység során is – írta a Wikipedia.