Jelentős uniós támogatást nyert a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete a hústermékeinek harmadik országokban történő promóciójához. A támogatás új értékesítési csatornák és piacok megtalálását teszi lehetővé a különleges értékű, hagyományos magyar élelmiszerek számára. A magyar szürkemarha pedig más ágazatok számára is kijárhatja a sikerhez vezető utat.
A fajta fenntartásáért felelős egyesület a hústermékeinek harmadik országokban való népszerűsítésére nyerte el a támogatást – mondta Feldman Zsolt, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón. Azzal folytatta, hogy a magyar szürke marha húsa különleges minőségű termék, amely részben a fajta jellegzetességéből, részben pedig az extenzív tartási körülményekből adódik. Ezt a minőséget 2011 óta az unió is elismeri, amikor is európai oltalom alá helyezte a terméket. A hírről a Földművelésügyi Minisztérium számolt be.
Feldman Zsolt azt is elmondta, hogy a szaktárca génmegőrzésre szánt forrásokkal, termeléshez kötött támogatásokkal és átmeneti nemzeti támogatásokkal is segíti a magyar szürke szarvasmarha tenyésztését. Azonban ezek ideális esetben csak kiegészítő jellegűek, a tenyésztés gazdaságosságát a piaci sikerességnek kell meghatároznia. A harmadik országok piaci lehetőségeinek felderítése ebben komoly lehetőséget jelent.
A munkát segítő uniós pályázati forrás más ágazatoknak, illetve tenyésztő szervezeteknek is hozzáférhető – tette hozzá a helyettes államtitkár –, a 1144/2014/EU számú rendelet továbbra is lehetőséget kínál a mezőgazdasági termékek bel- és külpiaci promóciójára.
A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének pályázati sikere más fajoknak, illetve más hagyományos termékeknek is megnyithatja az utat a harmadik országok piacai felé.
Feldman Zsolt
A magyar szürkemarha jó példája a többi ágazat előtt is kaput nyithat
Baracskay Lajos, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke a tájékoztatón elmondta, hogy ez volt az első olyan pályázat, ami magyar részről ehhez a pályázati lehetőséghez kapcsolódva eredményes volt. Azt is hozzátette, hogy egy fajtát nem lehet csupán a támogatásokból fenntartani, hanem annak tenyésztését, tartását kell gazdaságossá tenni. Az sem elég, ha csak a magyar piacon sikerül a termékeket elfogadtatni, a külpiacok felé is nyitni kell, ez a pályázat pedig ezt teszi lehetővé.
Az elnyert támogatás becsült elszámolható költsége 300 ezer euró. Ebből Kuvaitban, Svájcban és Szaúd-Arábiában nyílik mód a magyar szürke szarvasmarha megismertetésére és a termékek bemutatására. A fajtaegyesület filmeket készített a tartási körülményekről, valamint összeállította a szürkéből készülő ételek receptjeit. A jövőben pedig külföldi kiállításokra is vinnék a termékeket, illetve főznének is ott. Baracskay Lajos azt is hozzátette, hogy nem csak a magyar ízeket kell kivinni, hanem a fogadó ország ízlésvilágába is el szeretnék helyezni a magyar szürke húsát. A külpiacokra elsősorban tőkehús kerül, de azokban az országokban, amelyek előírásai engedélyezik a feldolgozott szárazáruk bevitelét, ott az egyesület ezzel a termékkörrel is megjelenik.