Mi jön az automatikus kormányzás után?

A MagtárGPS egy olyan üzletága a Magtár Kft.-nek, ahol a csapat a megszokott automatikus kormányzási megoldásokon túl is széleskörű GPS kínálatot biztosít a CNH-tól beszerzett Trimble gyártású eszközökkel, és az Ag Leader termékek kínálatával. Az üzletág vezetője: Nagy Bence gyűjtötte össze tapasztaltait, véleményét és a jövő lehetséges lépéseit az automatikus kormányzáson túl, a precíziós gazdálkodás  irányába történő elmozdulásra.

Ma Magyarországon precíziós mezőgazdaság címszóval, leginkább precíziós eszközhasználat dívik. Az eddigi tapasztalatom sajnos az, hogy ha egy nagy cégnél leülünk erről a témáról beszélgetni, akkor az ügyvezető, a gépész még esetleg a traktoros is jelen van, de a növénytermesztő kollégát a legritkább esetben invitálják meg! Véleményem szerint, ez sajnos annak tudható be, hogy a köztudatban a precíziós mezőgazdaság az esetek legnagyobb részében kizárólag az automatikus kormányzásról szól a köztudat nagy részében. Így már jobban érthető, hogy a növénytermesztő kollégát hidegen hagyja a téma, mert neki semmi segítséget nem ad a kormányzás.

De nem feltétlenül kell ennek így is maradnia!

Ha a precíziós mezőgazdaság elindításához nem elsődlegesen pénzt kell beletenni, hogy menjen a dolog, akkor vajon mit? Az én meglátásom szerint a következőkre van leginkább szükség:  

Szakmai tudás, idő, emberi erőforrás.

És a végén pont ugyanezeket fogjuk visszakapni. Sokkal magasabb szakmai tudást, mert objektív adatok alapján tudjuk eldönteni bármiről, hogy az adott területen működik vagy sem (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer, talajművelés….stb.). Időt is kapunk vissza, hiszen a mért és rögzített adatokból, töredék idő alatt ki tudjuk nyerni a számunkra érdekes információkat (például egy költség-haszon térkép előállítása is könnyedén lehetséges lesz). Emberi erőforrást is visszakapunk, hiszen az egész gazdaság adminisztrációja akár már a traktorfülkében létrejön. A gazdasági haszon úgy keletkezik, hogy a rendelkezésre álló információk alapján vagy mi magunk, vagy egy szaktanácsadó megfelelő döntéseket tud hozni.

Ag Leader kezelőfelület – minden műveletnél, minden gépkapcsolatnál használható (Fotó: Magtár GPS)
Ag Leader kezelőfelület – minden műveletnél, minden gépkapcsolatnál használható (Fotó: Magtár GPS)

Ezen a ponton szoktam elmondani, hogy minden termelőnek, aki ezen az úton el szeretne indulni, vagy már el is indult, a legfontosabb feladata az, hogy a keletkezett adatok között RENDET tartson!!! Mert az ember nem tévedhetetlen, és néha rossz műtrágya nevet választ ki a listából, vagy elírja a növényvédő szer nevét, vagy bármi más „apró” hibát vét. Akkor valakinek ezeket át kell nézni és lehetőleg azonnal javítani (mert este még emlékszem, hogy milyen flakont vittem ki…).  Ahol rend van, ott egy szaktanácsadó boldogan és eredményesen tud segíteni. Máskülönben, hiába a több terabájtnyi „big data”, a kinyerhető hasznos információ a nullához tart.

Jelenleg azt látom a legnagyobb akadálynak, hogy a sokféle csúcskategóriás géppel egy gazdaságban csak szigetszerű megoldások születnek. Mert a csúcstechnikával felszerelt vetőgép önmagában tökéletesen működik, vagy a permetezőgép is csodálatosan végzi a dolgát. Mindkettő automatikusan szakaszol, ha nagyon akarom akkor még kijuttatási tervet is képes megvalósítani. Az elvégzett munkákról történt adatok kinyerése és egy rendszerbe pumpálása viszont már szinte lehetetlen feladat. És mivel első körben nem is látszik haszna, hogy ezeket az adatokat összegyűjtsük, csak vesződségnek tűnik. Így ezzel nem is foglalkozik senki. Marad a „határidő naplóban felírt hevenyészett jegyzet”, ha mégis valamit meg szeretnénk jegyezni.

Ag Leader kezelőfelületek munkagép függetlenül részt vesznek a feladatokból: vetéstől a betakarításig (Fotó: Magtár GPS)
Ag Leader kezelőfelületek munkagép függetlenül részt vesznek a feladatokból: vetéstől a betakarításig (Fotó: Magtár GPS)

Ezért mindenkinek az a javaslatom, hogy első körben koncentráljon arra, hogy a munkagépeit és kombájnjait egy egységes rendszerbe hozza össze, melyre én ma az Ag Leader megoldását látom kiemelkedőnek. Erre két lehetőség van.

  • Az egyik, hogy minden gép egyetlen gyártótól származik. Ekkor a traktorban lévő kezelőfelületre rá tudom illeszteni az összes munkagépet és így az adminisztráció egyetlen közös felületen megoldódik. Az adatok egyetlen csatornán jönnek-mennek az iroda és a szántóföld között. Csak az a baj, hogy ez egyáltalán nem életszerű!
  • A másik lehetőség, hogy a traktorok, munkagépek és kombájnok „fölé”, létrehozok egy egységes kezelőfelületekből álló rendszert az Ag Leader InCommand monitorcsaládjával.  Az irodából nézve a géppark így teljesen egységes lesz, függetlenül attól, hogy épp milyen gyártmányú a traktor, a vetőgép vagy műtrágyaszóró. És a jövőben is szabadon cserélgethetem ezeket a gépeket, a felépített rendszer egységes marad. Az Ag Leader már hosszú ideje úgy készíti az kezelőfelületeket, hogy a GPS forrása bármilyen vevő lehet, pl. a gyári kormányzási rendszeré, így traktorcsere esetén újra szabad a pálya bármilyen márka és gyári kormányzás felé!

A javaslatom azoknak akik szeretnének messzire jutni ezen az úton, hogy gondolkodjanak RENDSZERBEN. Keressenek meg minket, és rakjuk le együtt a precíziós gazdálkodás irányába mutató alapokat!

Nagy Bence
Magtár GPS
06-20-4023980

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A mikrogranulált starter műtrágyákról… Mára a precíziós gazdálkodás egyik alap eleme a starter műtrágyák használata. Jelentősége már az évek során bizonyított. Fontos és szükséges növényein...
GPS technológiák a mezőgazdaságban Sokaknak a GPS és a GIS technológia még kínai lehet, de a gazdálkodók egy része már igen régen élvezi a precíziós gazdálkodás előnyeit. Gépek pontos h...
Kamera, amely a gyümölcs érettségét is érzékeli... Egy új kamera lehet a precíziós gazdálkodás következő nagy találmánya. Az említett eszköz azt is észreveszi, ha a zöldség, gyümölcs érett, esetleg már...
A precíziós mezőgazdaságé a jövő A népességnövekedéssel párhuzamosan a mezőgazdaságban tevékenykedőknek fel van adva a lecke: az egyre kisebb termőterületen egyre több és jobb minőség...
Applikációk segítik a növénytermesztést A precíziós mezőgazdaság egyre inkább kezd beférkőzni a gazdák mindennapjaiba, sőt, most már számos okostelefonos alkalmazás között is választhatunk, ...
Innovatív ötletek kellenek a hazai növénytermeszté... Magas színvonalú agrotechnológia nélkül nem lehet versenyképes a hazai növénytermesztés. Ez ugyanis az alapja annak, hogy emelni tudjuk a gabonafélék ...