Mi az? Bonyolultabb az embernél és megmentheti azt

Feltérképezték a búza teljes genetikai állományát, ami a gluténérzékenyeken kívül a jövőben éhínséggel fenyegetett emberiség számára is nagyon jó hír. Az pedig különösen érdekes, hogy a vizsgálat kimutatta: a búza DNS-e ötször nagyobb, mint az emberé. Így, hogy ismert a búza genetikai állománya, hamarosan akár liszt- és búzaérzékenyek által is fogyasztható, de teljes értékű kenyér készülhet.

Az Agrárágazat összeállítását szemléztük. A három alapvető gabona, a rizs, a búza és a kukorica közül már csak a búza genomjának feltárása volt hátra. Azért is tartott a búza a legtovább, mert míg a rizs genomja 466 millió, a kukoricáé pedig 2,3 milliárd DNS-bázispárt tartalmaz, addig a búzáé 16 milliárdot, ami még az emberi DNS-térképnél is ötször nagyobb. A kutatók a 21 kromoszómáján 107 ezer gént azonosítottak. A kenyérbúza genomjának szekvenálása  a kutatók számára nagy kihívást jelentett annak összetettsége miatt, mivel az három algenomból áll és genomjának több mint 85 százaléka ismétlődő elemek. Az ismétlődő szekvenciák azt jelentik, hogy a genom hatalmas részei nagyon hasonlítanak egymáshoz. Ezért nehéz megkülönböztetni az algenomokat, és a genomot helyes rendben összerakni.

Összetettebb a búza genetikai állománya, mint az emberé
Összetettebb a búza genetikai állománya, mint az emberé
A lisztérzékenyeken is segíthet, hogy ismert a búza genetikai állománya

Miután ismertté vált az immunreaktív fehérjeszakaszok fehérjén belüli pozíciója és a fehérjéket kódoló gének kromoszómán belüli elhelyezkedése, lehetőség nyílik a csökkentett allergén- és antigéntartalmú búzafajták azonosítására, nemesítésére – írja a Magyar Tudományos Akadémia. Ez azt jelenti, hogy anélkül lehet genomszerkesztési módszerekkel eltávolítani a megbetegedéseket kiváltó szakaszokat, hogy sérülnének a fehérjék egyéb, a búzanövény élettani folyamataiban vagy funkcionális tulajdonságaiban betöltött szerepei. Vagyis hamarosan jöhet a liszt- és búzaérzékenyek által is fogyasztható, de teljes értékű kenyér.

A világélelmezés is új esélyt kapott

A másik szempont, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint 2050-ig 60 százalékkal kellene növelni a világ búzatermesztésének mértékét, hogy az addigra nagyjából 9,6 milliárdosra gyarapodó népességet el tudja látni.

A klímaváltozás, a forró, száraz időjárás miatt egyre inkább olyan gabonafajtákra van szükség, amelyek kevés vizet igényelnek és bírják a hőséget. Ezeknek a búzafajtáknak a megalkotásához került most közelebb a tudomány. A genetikai térképpel már azonosítani lehet a szerkesztendő géneket.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A gluténmentes gabonafélék főbb jellemzői Ki ne ismerné a kölest, a cirkot, a hajdinát, és a kukoricát? Ismerjük a termesztési igényeit, a jellemzőit. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ő...
Új korszakba ért a CRISPR géntechnológia A Syngenta különleges tulajdonságú zöldségfélék nemesítéséhez használja fel a CRISPR géntechnológia megoldásait. A génszerkesztési kutatásokban előszö...
A génszerkesztés kockázatokat hordoz Óvatosságra szólítja fel a szakmát a modern génszerkesztési eljárásokkal kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium. Bár a génszerkesztés folyamata s...
A génszerkesztés szabad, a génmódosítás tiltott, p... Európa egy része komoly ellenállást tanúsít a biotechnológiai újítások iránt, de a tudomány nem áll meg. Elkezdődött a vita arról, hogy a genetikai ál...
Sikeres génszerkesztés: ellenállóbb szupersertések... A kutatók úgy alakították a sertések DNS-ét, hogy rezisztenssé tegyék a halálos légzőszervi kórokozóval (PRRS, sertés reprodukció és légzőszervi szind...
A génszerkesztés lehet a magyar kertészet megmentő... A modern precíziós növénynemesítési eljárások nélkül versenyképtelenné válhat a magyar kertészet. Erre hozhat megoldást a génszerkesztés, amit a kerté...