Mi a szép a vadászatban? És egyáltalán: mi értelme van?

A vadászat sokrétűsége sokak szeme elől rejtve marad. Egyebek mellett jogi, gazdálkodási, etikai, biológiai, természetvédelmi és hagyományismeret is szükséges, hogy közelebb kerüljünk hozzá, azonban hosszú évek múltán is mindig tud valami újat mutatni, tanítani az erdő, a vad, a természet. Lehet szeretni, megvetni vagy ítélkezni felette, de egy biztos, nélkülözhetetlen az ökoszisztéma fenntartásához.

A vadászat szélsőséges társadalmi megítélése számtalan nézeteltérést szül. Az elutasító véleményezés katalizálja a nem vadászó emberek között a vadászat elítélését, noha általában fals, szubjektív információkból vonnak le téves végkövetkeztetést. Márpedig a vadgazdálkodás mára szükségszerűvé vált a vadállomány kezelése érdekében.

A vadállomány optimális fenntartása a vadászatra jogosult elemi érdeke
A vadállomány optimális fenntartása a vadászatra jogosult elemi érdeke (Fotó: Pixabay)

Kétrészes film készült

A vadgazdálkodás bemutatására a magyarmezogazdasag.hu kiadója készített egy kétrészes ismertető-dokumentumfilmet.

Az első részben azt mutatják be, hogy a vadásznak milyen kötelezettségei vannak abban az esetben, ha megsebez egy vadat. Ismertetnek vadászati módokat, betekintést nyújtanak a hivatásos vadászok munkájába. Rámutatnak hű társaik, a vadászkutyák fontosságára, valamint a régmúltba visszatekintő vadászhagyományokból is felvillantanak néhány érdekes, ám a magyar vadászkultúrához szorosan kapcsolódó magatartási formát, tradíciót.

A vad otthona a 21. századra a civilizáció és az urbanizáció hatására folyamatosan változik. A nagyüzemi mező- és erdőgazdálkodás nyereségérdeke jelentősen és sokszor károsan befolyásolja a vad élőhelyét, és ez számos esetben hatással van a vadállományra.

Felelősen vadászni

A vadállomány optimális fenntartása a vadászatra jogosult elemi érdeke, hiszen felelősen vadászni csak a vad érdekében végzett szakszerű és megtervezett vadgazdálkodási tevékenységgel lehet – írja Varga Tibor, a film egyik alkotója.  Az első és a második rész összességében koherens, de egymástól is elválaszthatók, külön-külön egységet alkotnak.

Egyik filmnek sem a vadászat népszerűsítése a célja, hanem maga az objektivitás: bemutatni a vadgazdálkodást, a vadászatot a természetben betöltött szerepével; ismertetni a vadászra billogként rákerült gyilkos jelző téves voltát; megmutatni, miként válik az ember eggyé a természettel, megismerve és megérezve egy olyan környezetet, ahonnan eredeztethető az ősi törvény alkotta világ.

Lehetetlen küldetés helyett

A film készítése közben Varga Tibor azon töprengett, miként lehetne fél órában bemutatni a vadászat velejét. Hamar rá kellett döbbennie, hogy ez lehetetlen küldetés, így hát kiragadott fontosnak vélt és megvalósítható lényeges elemeket úgy, hogy mindezeket közben egy történetre húzta rá.

A vadkár és a vadban okozott kár megelőzése  a vadgazdálkodó és a mezőgazdálkodó együttes érdeke
A vadkár és a vadban okozott kár megelőzése a vadgazdálkodó és a mezőgazdálkodó együttes érdeke (Fotó: Pixabay)

Az élőhelynek megfelelő vadállományméret kialakítása, fenntartása, a vadállomány bölcs hasznosítása, valamint a vadgazdálkodás összehangolása az erdő- és mezőgazdálkodással, mind lényegi feladata a vadgazdálkodónak. A vadkár és a vadban okozott kár megelőzése szintén a vadgazdálkodó és a mezőgazdálkodó együttes érdeke, megtérítésének kötelezettsége pedig mindkét fél kötelezettsége.

Nem aberrált, úri hóbort

A vadászat tehát nem puskadörrenés, gyilkolás vagy aberrált úri hóbort, hanem a természetben zajló gazdálkodási forma, amelyre a film szerint elengedhetetlen szükség van a megváltozott környezet, illetve az egészséges, minőségi vadállomány fenntartása érdekében.

A természetben zajló gazdálkodási forma, amelyre a film szerint elengedhetetlen 
szükség van
A természetben zajló gazdálkodási forma, amelyre a film szerint elengedhetetlen
szükség van (Fotó: Pixabay)

Filmjükben vadászok, szakemberek mesélik el személyes élményeiket, tapasztalataikat, észszerű és ok-okozati érvekkel ismertetik a vadgazdálkodást, emellett vadkárról, vadászati formákról, vadászhagyományról és a természet szeretetéről is szó szerint képet adnak.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A Dunántúlon kell céget alapítani Idén korábban kell irtani a parlagfüvet; sok cég dől be az állattartás területén, de a Dunántúlon kevesebben mennek tönkre; előrelépés a GMO-ügyben; K...
VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok A Kaposvári Egyetem idén már 8. alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat szeptember 26-28. között. A rendezvény az elmúlt években o...
Elkészült az új vadgazdálkodási törvény koncepciój... Elkészült az új vadgazdálkodási törvény koncepciója, amelyet csütörtöktől széleskörű társadalmi vitára bocsátanak - mondta a Földművelésügyi Minisztér...
Még két hétig véleményezhető a vadgazdálkodási tör... A Földművelésügyi Minisztérium két héttel meghosszabbítja a vadgazdálkodási törvény koncepciójának véleményezési határidejét és egyúttal társadalmi vi...
Januártól indulhat az új vadászati törvény Az előzetes információk szerint az új vadászati törvény egyes rendelkezései már 2016. január 1-jén hatályba léphetnek. Sok az újdonság a törvényben, d...
A vadak is igénylik a törődést télen Ugyan jelenleg nincsen sok hó hazánk erdeiben, a vadak mégis már-már elvárják, hogy törődjünk velük. Ezért az etetést még az enyhébb, hómentes téli na...