Tudja meg, hogyan működik a sárgarépa-betakarító gép – videó

A gyökérzöldségeket (gumós zeller, paszternák, petrezselyem, sárgarépa) nyűvő vagy ásó rendszerű eljárással lehet betakarítani. Mindkettőnél ki kell emelni a terményt a talajból, a lombot el kell távolítani róla, majd a gyökerek megtisztítása következik, végül szállítójárműre rakják a terményt. Ismerje meg a sárgarépa-betakarító gép működési elvét!

A témáról a Magyar Mezőgazdaság készített szakcikket, ezt az anyagot szemléztük. Betakarításkor a sárgarépán még erős a lomb, ez lehetővé teszi a nyűvő rendszerű betakarítást. Mivel a soron belül sűrű az állomány, a répák ezért szinte érintik egymást és a talaj alatti gyökérrész akár 20 centiméternél is hosszabb lehet. Ezért a répa kiásásához vagy kihúzásához mindkét betakarítási módnál mélyen kell meglazítani a gyökerek alatt a talajt. Az ásószerkezet passzív ásó, amelyet a mély műveléshez szükséges jelentős erőhatás miatt masszív tartószerkezetre rögzítenek.

Egy sárgarépa-betakarító gép működés közben
Egy sárgarépa-betakarító gép működés közben

Az ásó rendszerű betakarítógép szerkezete a burgonyabetakarító-gépekhez hasonló, a lombot viszont itt a kiemelés előtt, vízszintes tengelyű, lengőkéses szárzúzó, vagy járva szecskázó gépekkel távolítják el. Gyakoribbak a nyűvő rendszerű betakarítási technológiák és a hozzá tartozó betakarítógépek.

Az első lépés a termény kiemelése, ehhez egy merev ásószerszám lazítja meg a gyökerek alatt a talajt. Az ásás mélységét a talajon haladó tapogatólappal vagy mélységhatároló kerékkel szabályozzák. A lombot rugós görgőkkel támasztott, a talajjal szöget bezáró hevederpár fogja meg.

Miközben a betakarítógép halad, a nyűvő hevederpár a haladási sebességgel megegyező, de ellentétes irányú mozgást végez, amivel kiemeli a répát függőlegesen a meglazított talajból.

A hevederpár a répát a lengőpálcás lombtalanítóhoz szállítja, ez lezúzza a lombot. A lomb keresztirányú szállítószalagon kerül a talajra, a répákat pedig rostélyláncra, majd gumiujjas tisztítószalagra továbbítja a szerkezet. A tisztítószalag a talajra szórja a szennyeződéseket, a répák pedig a keresztirányú lapátos rostélyláncon visszagördülve jutnak a szállítójárműbe. A rostélylánc felső végéhez csatlakozó terelővilla és behúzóhenger kiemeli és a talajra juttatja a még a répa között lévő gyomokat.

Kisebb mennyiségnél tartályba, nagyobbnál szállítójárműre kerül a répa

A gumiujjas tisztítóról lekerülő répák a többsoros gépeknél keresztirányú rostélyláncra kerülnek, ez tovább tisztítja azokat, majd átadja a felhordónak, amely egy tartályba szállítja a terményt. Ha a gépnek nincs saját gyűjtőtartálya, akkor a felhordó a betakarított terményt a kiszedőgép mellett vontatott szállítójárműnek adja át. Ez elsősorban a többsoros, nagy teljesítményű gépeknél használt megoldás, ahol jelentős mennyiséget takarítanak be. A teljes cikket a Magyar Mezőgazdaság oldalán olvashatja el.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Indulhat a nagyüzem a kertekben Egyre hosszabbak a nappalok és az idő is fokozatosan melegszik. Hát mi ez, ha nem tavasz? A kertészek is örülnek a jó időnek, megkezdhetik ugyanis a t...
Fütyülő répát hoztak létre angol tudósok Meglepő felfedezést tettek angol tudósok a közelmúltban. A sárgarépa génállományának módosításával sikerült létrehozniuk a fütyülő répát. Ezzel valósz...
Bukósisak készül sárgarépából nem nyulaknak A fenntartható zöldségtermesztés része a hulladékfeldolgozás, amire David Hepworth és Eric Whale egy teljesen újszerű megoldást dolgozott ki: gyökérzö...
Sárgarépát indult szedni, gyémántgyűrűt húzott ki ... Szinte csoda történt egy kanadai nővel, aki 13 évvel ezelőtt elveszítette a gyémántgyűrűjét. Sok évvel később a menye sárgarépát indult szedni a kertb...