A gazdák igényére reagálva, már gyűrűshenger is kapható a Metalwolfnál

A Metalwolf Kft. egy magyar tulajdonú gépgyártó cég, amely az ország közepén, a Duna partján, Géderlakon működik. Már több mint 30 éve elkötelezettek a minőségi talajművelő gépek gyártása mellett. 10 féle gépcsaládba tartozó összesen 130 termékből választhatnak a gazdák. A Metalwolf minőségi anyagokkal dolgozik és megbízható, tartós talajművelő gépeket készít, sok évtizedes szakértelemmel. A legnépszerűbb termékeik között vannak a hengerek is. Kínálatukban eddig megtalálható volt a hagyományos gyűrűshenger és a Cambridge-henger számos méretben. Idén azonban már csillaghengert is választhatnak vásárlóik.

A hengerek egyik fő feladata, hogy a területen végrehajtott lazításos vagy forgatásos művelés után lezárják a talajt, így megakadályozva a felesleges vízveszteséget, csökkentve a deflációs és eróziós károk kialakulását. Másik fő alkalmazási terület a vetés utáni talajtömörítés, ezzel a vetőmag és a talaj kapcsolatának erősítése.

A gyűrűshengereket szántáselmunkálásra és hántott tarló lezárására használják leggyakrabban. A gyűrűshengerek munkájára kedvező felszínalakító hatás, illetve a mélyebb talajrétegekben történő tömörítés jellemző. A ~300-600 mm átmérőjű hengergyűrűs elemek palástfelületén kúpos gyűrűprofilok helyezkednek el, amelyek ékszerűen hatolnak be a talajba, így a talajtömörítő hatásuk a felső 5-10 cm-es rétegben érvényesül. A Metalwolf gyűrűshengereket 350 mm átmérőjű és 450 mm átmérőjű gyűrűkkel gyártják. 3,8; 4,2 és 5,2 méteres művelési szélességben készülnek hagyományos és gumikeréken vontatott változatban. Hidraulikusan csukható gépeiket 5,2 méterestől 6,2 méteres művelési szélességig találják meg kínálatukban.

A gyűrűshengereket szántáselmunkálásra és hántott tarló lezárására használják leggyakrabban (Fotó: Metalwolf Kft.)

A Cambridge-hengerek taréjos gyűrűkből és köztük szabad mozgású csillagelemekből épülnek fel. A fogazott gyűrűk agyfurata nagyobb, mint a hengertag tengelyén rögzített peremes gyűrűselem agymérete, így működésük közben a fogazott elemek függőleges elmozdulása intenzív rögtörést eredményez, valamint csökkenti az egyes hengerelemek eltömődésének veszélyét. A Metalwolf Cambridge hengerek 4,8 méterestől 6,2 méteres művelési szélességű változatokban készülnek, valamennyihez kérhető simító is. A gyűrűshenger és a Cambridge-henger is hidraulikusan csukható, nem kényszercsukásos, futóművét hidraulika mozgatja, így szükség esetén (vizes folt, talaj betúrása) munkahelyzetben is kerékre emelhetők.

A Metalwolf Cambridge hengerek 4,8 méterestől 6,2 méteres művelési szélességű változatokban készülnek (Fotó: Metalwolf Kft.)

Az idei évtől kezdve egy harmadik hengertípus is elérhető a Metalwolf portfóliójában: a csillaggyűrűs henger. A cég szoros kapcsolatot ápol a vásárlóival és mindig figyel a tőlük érkező visszajelzésekre, kérésekre. A csillaggyűrűs elemekkel szerelt változatot sokan keresték, és a cég szívesen tett eleget a kérésnek. A már bevált vázszerkezet adott volt, amit a Cambridge-hengereknél alkalmaztak, ezt szerelték fel az újfajta hengertagokkal. A csillaghenger tagok lemezgrafitos öntöttvasból készülnek, 450 mm átmérővel.

2022-től a csillaggyűrűs henger is elérhető a Metalwolf portfóliójában (Fotó: Metalwolf Kft.)

A népszerűségének számos oka van: ez a hengertípus nagyon jól aprítja a rögöket, de emellett porhanyítja és keveri is a talajt – természetesen tömörítő hatása mellett. A hátrahagyott talajfelszín hullámos barázdákból áll, ezért a csapadék befogadására alkalmasabb, továbbá a szél szárító hatásával szemben is ellenállóbb.

A csillaggyűrűs henger a tömörítő hatása mellett nagyon jól aprítja a rögöket, de porhanyítja és keveri is a talajt (Fotó: Metalwolf Kft.)

Hogy mi mindenre használhatjuk ezt a csillaggyűrűs hengert? Alkalmas szántáselmunkálásra, vetést követő magágytömörítésre, de tarlóhántással egybekapcsolt talajlezárásra is. A gyepek talajának felületi tömörítésére, gyepápolásra is megfelelő eszköz. A kalászos növények esetében a kiszáradást jól meg lehet előzni a megfelelő időben végzett hengerezéssel, és a növény bokrosodását is elősegíti. A Metalwolf csillaggyűrűs hengerei hidraulikusan csukhatók, nem kényszercsukásúak, futóművüket hidraulika mozgatja, így munkahelyzetben is kerékre emelhetők. 4,8 méterestől egészen 6,2 méteres művelési szélességig elérhetőek. Rendelhető a henger rugóztatott simítólapokkal is a még egyenletesebb talajfelszín érdekében.

A csillaggyűrűs henger alkalmas szántáselmunkálásra, vetést követő magágytömörítésre, de tarlóhántással egybekapcsolt talajlezárásra is (Fotó: Metalwolf Kft.)

További információért a hengerekről keresse a MetalWolfot az alábbi elérhetőségeken:

info@metalwolf.hu
06-20/350-8059

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Humusszal a megfelelő vízháztartásért Az utóbbi időszakban egyre többet foglalkozik az agrárium a talajjal és annak növényekre gyakorolt hatásaival. Sokak szerint az éghajlatváltozás okozt...
Talajépítés egy szezonon át – hogyan vágjunk bele?... Mindannyian hallottuk már, hogy a talaj – mint termőhelyi adottság – is a külső, nem befolyásolható tényezők közé tartozik a mezőgazdaságban. Akárcsak...
Belvizek után, a tavaszi vetések előtt… Revi... Az utóbbi időszak sorozatos esőzései rendkívüli módon megterhelik a szántóföldeket. Több tízezer hektár van már részben, vagy egészben víz alatt, a kö...
Építse talaját, trágyázzon költséghatékonyan... Nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy a talajaink adottak és megváltoztathatatlanok. A talajépítés időt és szaktudást igénylő folyamat! Az Agrá...
Páncélozott ekevasakkal is találkozni a magyar föl... Az eke a talajmunkák egy igen fontos eszköze. Segítségével lehet a talajt forgatni, lazítani, javítani a talaj fizikai állapotát. A piacon szinte megs...
Készüljön a tavaszi munkákra a Lakkos Kft-vel! Még nem vette meg cambridge hengerét, kukorica vetőgépét vagy permetezőjét? Ne habozzon tovább, kérjen ajánlatot tőlünk! Örömmel ajánljuk figyelmébe ...