Messze híre megy az orosházi kivinek – jön a banán is?

Az internet hajnalán még jóval korlátozottabbak voltak a weben elérhető információk, így nemhogy a szakszerű kivitermesztésre, de még a laikusok számára hasznosítható útmutatóra sem igen lehetett példát találni. Az orosházi születésű Lászlóffy Arnold 2001-ben egy női magazinban olvasott arról, hogy Magyarországon nemhogy megél, de értékelhető mennyiségű termést is produkál a növény.

A kínai eredetű kivire egy tévhit miatt ragadt rá a déligyümölcs jelző. Ezért sokan megrökönyödnek, ha azt hallják, valaki ezt a növényt ülteti a kertjébe. A kivitermesztés azonban koránt sem légből kapott ötlet. Többen már a kétezres évek elején meglátták benne a potenciált. Így volt ez Arnolddal is, aki több ezer kilométeres távolságból egyengeti orosházi kivikertjének sorsát.

Arnold több ezer kilométeres távolságból egyengeti orosházi kivikertjének sorsát
Arnold több ezer kilométeres távolságból egyengeti orosházi kivikertjének sorsát (Fotó: Pixabay)

Az első saját növények 2-3 hétig bírták

Első nekifutásra a hasábokon olvasható leírást követte. A boltban megvásárolható gyümölcs magját kikaparva és elültetve próbált saját növényeket nevelni. Ezek 2-3 hétig ígéretesen növekedtek, majd elszáradtak, még a sokadik próbálkozásra is. Arnold viszont olyan ember, aki nem adja fel az első kudarc után a küzdelmet.

A következő kísérletre 2013-ban került sor. Ekkor már jóval ismertebb volt idehaza. Mind a gyümölcs. mind pedig a termesztéstechnológiája. Bár utóbbi még mindig hagyott maga után némi kívánnivalót – elevenítette fel a kezdeti tapasztalatokat a hellovidek.hu-nak nyilatkozva az orosházi kivitermesztő.

Arnold a nagyapjától megörökölt kertrészben, sokak hitetlenkedése ellenére, egy budapesti kertészetben vásárolt 36 tővel kezdte meg a termesztést. Ekkor jobbára csak annyi információ állt rendelkezésére, hogy kétlaki növényként porzó és termő növényt is be kell szereznie 1:5 arányban, és ezekhez majd egy jó erős támrendszert is fel kell építenie.

Az első évben sajnos meg kellett fizetnie a tanulópénzt. Utólag derült ki, hogy nem megfelelő arányban vásárolták meg a porzókat és termőket, mert 36 fából csak 3 porzó. A mostani termés azért mondhatni még kevésnek, mert bár a szomszéd méhecskék besegítenek a beporzásban, de 3 porzó nem képes ennyi termőt megtermékenyíteni.

Régen a kertészetek sem voltak ezzel annyira tisztában, ezért sokan kudarcot vallottak, akik anno belevágtak. Egy következő hiba volt, hogy nem sikerült jól a metszés, mert pont azokat az ágakat vágták le, amelyek termőre fordulhattak volna.

Arnold olyan problémába is belefutott, hogy az első fáknál túl magasra építette a támrendszert. 2 méter fölé engedte, amiről így csak magas létrával tudják megoldani a metszést és a szedést. Holott 1 méter 60 centi bőven elegendő a fának, és így a földről lehet ritkítani és szüretelni.

Miért éppen a kivi?

Ráadásként nehezítette a helyzetet, hogy egyetlen mezőgazdász sem akadt a családban. A kivitermesztés iránt szkeptikus nagyapja pedig csak néhány növényt termesztett meg magának a 60×60 méteres kertben.

Arnold végzettsége szerint épületgépész és gépgyártástechnológiai technikus. De nem a szakmájában helyezkedett el, így nagy valószínűséggel felmenőjétől örkölhette a föld és a növények iránti szeretetét.

Ezért is lett vonzó számára a kivi. Mert egy kevésbé szakavatott személynek viszonylag egyszerűbb a termesztése. A metszés mellett az első években csak öntözni és kapálni kell. Amikor pedig lombkoronát növeszt magának, még gazolni sem kell alatta. Maximum csak 3-4 évente marhatrágyázni, hogy egy kis extra löketet adjunk a növénynek.

Noha könnyebb feladatnak tűnhet az öntermő fajtát választani, a kétlaki, porzós (Tomuri) és termős (Hayward) növény terméshozama jóval kedvezőbb, még úgy is, hogy 4-5 évet kell várni, amíg az ültetvény termőre fordul.

De hogy is lehet egy kertet több ezer kilométeres távolságból gondozni? Az evidens válasz az, hogy sehogy. Pláne abból kiindulva, hogy vízigényes növényként a rendszeres öntözés a távolból megoldhatatlan.

Ha egy fa jól van metszve, és eléri a termő kort, képes 100 kiló termést is adni, ami egészen 25 éves koráig gazdaságos
Ha egy fa jól van metszve, és eléri a termő kort, képes 100 kiló termést is adni, ami egészen 25 éves koráig gazdaságos (Fotó: Pixabay)

A nagyobb munkákat az egyébként jelenleg Írországban élő és dolgozó Lászlóffy Arnold szabadsága alatt hazautazva maga végezte. De most, a vírus szabta korlátok miatt testvére, Attila tölti be a kertgondozói szerepet, aki mellett egy kertészmérnök, Osztroluczki Anita is besegít.

A hazaköltözés, mint opció, ma már sokkal inkább terv, mintsem kósza gondolat. Onnantól kezdve pedig az Orosháza Rákóczitelepen lévő kis kert egy főfoglalkozású munkahellyé lép majd elő.

Habár egy kezdeti malőr miatt az első termő évben még csak 60, tavaly már 300 kiló volt az éves hozam. A tudatos utóültetéseknek köszönhetően ez a szám jövőre ugrásszerűen megnőhet, akár a 4-5x-ösére is.

– Csak kishal vagyok a vízben, mert például Zala megyében van egy fiatalember, aki több hektáron termeszti a kivit. Nekem most 192 darab fám van. Ami nagyon elenyésző ehhez képest, pedig az utóbbi években bővült is a terület. Megkaptam nagyapám kertjének a másik felét, és megvásároltam a szomszéd telket is, ezeket teljes mértékig befásítottam.

Ha egy fa jól van metszve, és eléri a termő kort, képes 100 kiló termést is adni, ami egészen 25 éves koráig gazdaságos, azt követően pedig újra kell ültetni. Ha azzal számolok, hogy jelenleg van 150 termőm, és átlaghozamként nem 100, hanem csak évi 50 kilóval számolok, akkor is megvan a 7500 kiló, ami már nem kevés a tavalyi 300-hoz képest – beszélt Lászlóffy Arnold az orosházi ültetvény termőképességéről.

Kivipálinka után kivibor is a kínálati listán

Noha adott a hazai konkurencia, Arnold szerint még nem kapták fel annyira a kivi termesztését. Ezért kicsiként is képes érvényesülni a magyar piacon. Ezt bizonyítja, hogy a tavalyi 300 kilón a tervek szerint két hétvége alatt napi 6 órás értékesítéssel akartak túladni. De azt már az első napon elkapkodták, és várták az utánpótlást.

A vegyszermentes termelésen túl az orosházi kivi mellett szól az is, hogy a fanyarkás ízű olasz vagy chilei importhoz képest sokkal édesebb, egy multi 2500 forintos árához képest pedig jóval szerényebb, 1000 forintos áron tudnak értékesíteni.

Jelentős bővítés ennek ellenére mégsem szerepel a tervek közt, csak a szomszéd telek megvásárlása van kilátásban. Egy újabb ültetés, amivel az elöregedő töveket fogják pótolni, de nem cél az ültetvény 300 tő fölé fejlesztése. Lászlóffy Arnold szerint a kert így is biztosítja egy család egész éves költségvetését, ami mellett még plusz is marad a kasszában.

Lehetőség lesz akár kozmetikai cégek vagy cukrászatok számára is értékesíteni, valamint a tavaly tesztelt kivipálinka után a kivibor is felkerülhet a kínálati listára
Lehetőség lesz akár kozmetikai cégek vagy cukrászatok számára is értékesíteni, valamint a tavaly tesztelt kivipálinka után a kivibor is felkerülhet a kínálati listára (Fotó: Pixabay)

Az ültetvény méretének maximalizálása mellett azonban bőven vannak még tervei az orosházi kerttulajdonosnak. A termésátlag ugrásszerű növekedésével lehetőség lesz akár kozmetikai cégek vagy cukrászatok számára is értékesíteni, valamint a tavaly tesztelt kivipálinka után a kivibor is felkerülhet a kínálati listára.

A paletta pedig idővel akár még bővülhet is. Jelenleg két fával folyik az indián banán, más néven pawpaw termesztése, aminek szintén 4 év kell a termőre forduláshoz, így nem kizárt, hogy előbb-utóbb az orosházi banánnak is messze híre megy a környéken.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Citrusfélék nyomában A rendszerváltás előtt olyan ritkák voltak hazánkban a citrusfélék, hogy sokan még karácsonyi ajándéknak is azokat adták szeretteiknek. Mára azonban a...
Függőleges erdő épül Kínában a szmog ellen Élő, lélegző felhőkarcoló. Ez az ötlet is csak a kínaiak fejéből pattanhat ki – egy kis olasz közreműködéssel. Igaz, rá is vannak kényszerülve. A jele...
Kimerültek a készletek, mégis olcsó a szója Sosem látott kereslet jellemzi a szójapiacot, ami miatt a készletek szinte teljesen kimerültek. A szója ára ennek ellenére továbbra is alacsonyan tud ...
40 év alatti gazdák ingyen mehetnek Kínába, haR... Sosem látott lehetőség áll most az Európai Unió fiatal gazdái előtt. Az unió és Kína összefogásának köszönhetően ugyanis az uniós fiatal gazdálkodók 1...
Ami Kínának hosszú távú kockázat, Magyarországnak ... Komoly nehézségekkel küzdenek az élelmiszer-ellátási láncok. A kereslet globális szinten egyre nagyobb a népesség növekedésével, míg a kínálat egyre c...
Érzékelhető munkaerőhiány van a mezőgazdaságban... A kormány számára elsőrendű feladat a vidéki térségekben élők helyzetének javítása – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tegnap Tiszaigaro...