Mertcontrol Group – a termékminőség szolgálatában

A több hónapon keresztül tartó, gondos és kemény munka eredményét, amit a gabonatermesztés megkíván, gyorsan el lehet rontani a nem megfelelő tárolással. A Mertcontrol Group ügyvezetője, Párkányi Gábor, osztotta meg velünk tapasztalatait.

Kérem, mutassa be a cégcsoportot!

Sokan nem tudják, de a Mertcontrol csoport több mint 70 éve van jelen a minőségellenőrzés területén Magyarországon. Az 1951-ben alapított társaság a megalakulása óta volt állami ellenőrző szervezet, az exportot és importot ellenőrizte, majd néhány nemzetközi minőség ellenőrző szervezet leányvállalata. 2006 óta a hazai piacon egyedüliként 100% magyar tulajdonú társaságként működünk, Mertcontrol Hungary Kft. néven.

2013-ban a Mertcontrol Hungary Kft. megvásárolta a kenőolajok, üzemanyagok és környezetanalitikai minták vizsgálatát végző, komáromi Metric Kft.-t, mely azóta Mertcontrol Metric Kft. néven tagja a Mertcontrol Groupnak. 2020 januárjában pedig Magyarország egyik legjelentősebb talajvizsgáló laboratóriuma a debreceni HL-LAB is csatlakozott, ezzel jelentősen bővítve a Mertcontrol vizsgálati palettáját.

Saját akkreditált mintavevő hálózatunkon keresztül minőségi és mennyiségi ellenőrzéseket végzünk mezőgazdasági termények, talajok, műtrágyák, környezetvédelem, élelmiszer -, ásványolaj-, valamint egyéb ipari területeken Magyarországon és a környező országokban.

A minőség ellenőrzéshez kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatokat a három telephelyünkön található akkreditált laboratóriumainkkal végezzük.

Párkányi Gábor a Mertcontrol Group ügyvezetője

Kerepesen főként terményvizsgálatokat, Komáromban környezetvédelmi-, ásványolaj- és ipari vizsgálatokat, Debrecenben pedig talaj-, gabona-, környezetvédelmi- és élelmiszer vizsgálatokat végzünk. Szakértőink a mezőgazdaság, a környezetvédelem, és a kémiai biztonság területén adnak a megbízóink részére szakmai támogatást.

A terményvizsgálatok témájára kanyarodva, hol jellemző most leginkább a gabonatoxin az országban és mekkora a fertőzöttség mértéke?

Azokon a területeken, ahol szárazság volt, erősen sújtott az aszály és 5 tonna alatt termett a kukorica – gondolok itt Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyére –  a szárazságkedvelő gombák toxinjai, például az aflatoxin fordul elő. Ott, ahol több volt a csapadék és akár 6-8 tonna is termett  – mint például Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyében –  a párás meleget kedvelő,  fuzáriumgombák által termelt toxinok, például a DON-toxin található meg.

Általában nincs nagy probléma, de érdemes bevizsgáltatni, folyamatosan monitorozni a termény állapotát, mert akár egy 100 tonnás tétel is el tud rontani többezer tonnát. Jó hír, hogy eltérés esetén sem kell feltétlenül megsemmisíteni az árut, hanem kezelni kell különböző megoldásokkal.

Találunk azért olyan tételeket, ahol a fertőzöttség szintje a szerződéses határétékek felett van. Érdemes tudni, hogy bizonyos esetekben a gyárak az EU határértékeknél szigorúbb feltételek szerint vásárolnak, de ha a tétel ennek nem felel meg attól még értékesíthető más vevőnek magasabb határértékkel.

Mi jellemzi most Magyarországot a GMO terén?

Magyarországon ugyan tilos a génmódosított növények termesztése, ám elég jelentős az import súlya, ezért figyelnünk kell arra, hogy milyen készterméket, szemes terményt, feldolgozott terméket hozunk be és azoknak mennyi a GMO-tartalma.

Milyen tapasztalatokat szereztek a növényvédőszer maradványokat illetően?

2020 áprilisa óta tilos a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagtartalmú növényvédőszerek használata, de időről-időre mégis találunk. Érdemes erre odafigyelni, és kivizsgálni a szennyeződés bekerülésének okát.

Térjünk most rá a terménytárolás témakörére. Mennyire vannak tele a gabonaraktárak?

Van elég termény az országban, de a gazdálkodók most nemcsak a nagy szárazság, konkrétabban a vetés és a növekvő állományok miatt aggódnak, hanem az orosz-ukrán háború hatásai is növelik a bizonytalanságot.

A terményárak soha nem látott magasságokban szárnyalnak, a magyar gazdálkodók közül sokan mégis kivárnak az értékesítéssel. Ennek két oka van. Egyrészt óvatosságból teszik ezt, mert a szárazság miatt nem tudják, hogyan alakul az új termésük, másrészt a felvásárlási árak további emelkedésével is spekulálnak. Bármi is legyen az ok, nagyon oda kell figyelni a raktárakban tárolt termény minőségére, mert egy élő anyagról van szó, amit hosszú ideig nem lehet felügyelet és kezelés nélkül hagyni.

A Mertcontrol Group munkatársa munka közben

Milyen problémák szoktak felmerülni?

Ha a tavasz folyamán melegszik az idő és nagy lesz a különbség a nappali és az éjszakai hőmérséklet között, az párakicsapódással jár, aminek hatására a termény nedvességtartalma emelkedik. A vizes áru keményebbé válik a gombák elszaporodnak benne és toxinokat termelnek. Ezek a megromlott tételek idegen szagot árasztanak és ráktári kártevővel fertőződnek. Ezen folyamatok megelőzésére lehet például. hőmérséklet figyelő rendszert alkalmazni, amellyel a párataralom és a gázkoncentráció értéke követhető. A raktári készleteket folyamatosan monitorozni, az állagot pedig figyelni kell, mert ha megromlik, jelentős kárunk keletkezik.

A helyszíni érzékszervi vizsgálat mellett szükség van a laboratóriumi analízisekre is, mert nem minden káros folyamat mutat látható jeleket a helyszínen.

Változik a gazdák hozzáállása a tároláshoz?

Van ugyan némi fejlődés e téren, tapasztalunk némi javulást, de még bőven van teendő. Ennek a folyamatnak a sebességét befolyásolja a piac keresleti vagy kínálati jellege, valamint a mezőgazdaságban is tapasztalható generációváltás.

Itt érdemes kitérni arra is, hogy különbség van a raktárbérleti és a raktározási szerződést illetően. Ha raktárat adok bérbe, akkor csak a helyet biztosítom, minden egyéb a bérlő feladata. De általában raktározási szerződést kötnek a felek, ahol a minőségért és a mennyiségért is a raktározó felel, neki kell megóvnia az áru állagát, jó gazda módjára odafigyelni rá.

Az input anyagok ára megemelkedett ezáltal a megtermelt növények is lényegesen nagyobb értéket képviselnek. A gazdák a talajelőkészítéstől kezdve a betárolásig nagyon sok időt és energiát fordítanak arra, hogy minél jobb és több legyen a termés, ezért is fontos, hogy a tárolási idő alatt is megóvjuk ezt az értéket. Természetesen mindig előfordulnak minőségi romlások tárolókban, de mindannyiunk közös érdeke, hogy ezek mennyiségét minimalizáljuk.

Hogyan tud a Mertcontrol ebben segíteni?

Ha az áru monitorozása során kiderül, hogy eltérés van a minőségben, melegszik, befülledt, idegen szagú, gabonainassal megforgatható, illetve halom ventillátorokkal átszellőztethető. Az ellenőrzésen és a monitorozáson túl, szeretnénk segíteni ebben annak érdekében, hogy az elkerülhetetlen veszteségek mértékét közös erővel csökkenteni tudjuk.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ez ám a dilemma: GMO megoldás semlegesíti az erős ... Az aflatoxin már évtizedek óta okoz fejtörést az élelmiszeriparnak. A betakarított kukoricát rendszeresen megvizsgálják és ha aflatoxint tartalmaz, az...
Meleg van, mégis támad a rozsda Nincs idő megállni, a vetési munkálatok után ideje nekiállni a növényvédelemnek. Az őszi vetéseken ugyanis már megjelentek az első rozsdafoltok, az ér...
A poloska és a fuzárium fogja ősszel őrületbe kerg... Az ősz és a csapadék megérkezése, az ezekkel párosuló lehűléssel együtt, a növényvédelmet is a fókuszba helyezte. A poloska és a fuzárium megjeelnése ...
Megmenthető a fuzáriummal fertőzött gabona –... A fuzáriummal fertőzött gabona eladhatatlan, és még a megsemmisítése is komoly fejtörést okoz a gazdálkodóknak. De a kanadai Saskatchewan Egyetemen fe...
Hogyan csökkenthető az aflatoxin szennyeződés a te... Határérték feletti aflatoxin szennyeződés esetén a tej emberi fogyasztásra veszélyes anyaggá válik. A biztonságos, határérték alatti aflatoxin-tartalm...
Védje meg a kalászosait a gombabetegségektől! A kalászosok növényvédelménél a gombabetegségre fogékony fajtáknál sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőző kezelésekre. A kórokozók fertőzés...