A méret a lényeg – szigorítják a kürtőskalács gyártásának feltételeit

Megelégelték a silány minőségű kürtőskalácsok térhódítását a döntéshozók, ezért szigorítást vezetnek be azzal kapcsolatosan, hogy mit is lehet kürtőskalácsnak nevezni a jövőben. A megjelent leírás a receptúrán túl több fontos dolgot is taglal.

A kürtőskaláccsal manapság már szinte minden nagyobb rendezvényen, falunapon találkozhatunk, de nagyobb városokban már állandó kürtőskalácssütő bódékat is telepítettek. Ezzel azonban a minőség is romlani kezdett és egyre több helyen kapható silány minőségű, szinte ehetetlen valami, amit nem is kellene kürtőskalácsnak nevezni.

Ezt a helyzetet elégelte meg az agrártárca és döntött úgy, megszigorítja a kürtőskalács árusításának feltételeit. Ezzel szeretnék elérni, hogy mindenhol egységes legyen a kínálat és a silány minőségű termékek eltűnjenek a piacról.

Ezentúl kürtőskalácsként csak azt a hagyományos technológiával készült terméket lehet nevezni, amely 17 centiméternél hosszabb és legalább 5 centi belső átmérővel rendelkezik.

Készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik. A külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Szabad tűzön, parázson sül az igazi kürtőskalács
Szabad tűzön, parázson sül az igazi kürtőskalács

 

Két kategóriát azért megkülönböztet a szabályzat: a hagyományos kürtőskalács kizárólag vajjal készülhet, míg a vásári változatban a vaj olajjal, a tojás tojásporral, míg a tej tejporral helyettesíthető. Fontos azonban, hogy a vásári változat csomagolásán fel kell tüntetni, hogy nem a hagyományos verzióval van dolgunk.

A hagyományos kürtőskalácsot kizárólag diós, mandulás, mogyorós vagy fahéjas borítással lehet adni, míg a vásári változatot kakaós, kókuszos és csokival bevont változatban is lehet majd kapni. De ami a legfontosabb, hogy a kürtőskalácsot kizárólag frissen sütve lehet ezentúl értékesíteni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

GMO-mentes roadshow Jövő hét szerdán, okt. 30-án indul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Apagy községből, a több megyén is átívelő, decemberig tartó GMO-mentes roadshow. A...
Kutatók Éjszakája először a Mezőgazdasági Múzeumba... A közkedvelt, tudományt népszerűsítő rendezvénysorozathoz, a Kutatók Éjszakájához idén a Mezőgazdasági Múzeum is csatlakozott. Szeptember 25-én az Agr...
Panyolafeszt – mintha hazajönnél Évről-évre megrendezik a csendes és elbűvölő kelet-magyarországi faluban a Panyolafeszt nevű rendezvényt, amely sokak érdeklődését kelti fel szerte az...
EXPO 2017: Százezres látogatószámmal zárt a NAIK a... Véget ért Kazahsztán fővárosában, Asztanában az „EXPO 2017” világkiállítás, amit a jövő energiája jegyében rendeztek. A három hónapig tartó rendezvény...
Egy agrármarketing pályázat benyújtási határideje ... Október 6-ig meghosszabbította az Agrármarketing Centrum (AMC) a szeptember 4-én meghirdetett közösségi agrármarketing pályázatok benyújtási határidej...
Utolsó lehetőség a pályázatra Itt a vége a határidőnek: legkésőbb november 17-én éjfélig elérhető a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj pályázat az AGROmashEXPO 2021 kiállít...