Megelégelték a silány minőségű kürtőskalácsok térhódítását a döntéshozók, ezért szigorítást vezetnek be azzal kapcsolatosan, hogy mit is lehet kürtőskalácsnak nevezni a jövőben. A megjelent leírás a receptúrán túl több fontos dolgot is taglal.
A kürtőskaláccsal manapság már szinte minden nagyobb rendezvényen, falunapon találkozhatunk, de nagyobb városokban már állandó kürtőskalácssütő bódékat is telepítettek. Ezzel azonban a minőség is romlani kezdett és egyre több helyen kapható silány minőségű, szinte ehetetlen valami, amit nem is kellene kürtőskalácsnak nevezni.
Ezt a helyzetet elégelte meg az agrártárca és döntött úgy, megszigorítja a kürtőskalács árusításának feltételeit. Ezzel szeretnék elérni, hogy mindenhol egységes legyen a kínálat és a silány minőségű termékek eltűnjenek a piacról.
Ezentúl kürtőskalácsként csak azt a hagyományos technológiával készült terméket lehet nevezni, amely 17 centiméternél hosszabb és legalább 5 centi belső átmérővel rendelkezik.
Készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik. A külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós – írja a magyarmezogazdasag.hu.
Két kategóriát azért megkülönböztet a szabályzat: a hagyományos kürtőskalács kizárólag vajjal készülhet, míg a vásári változatban a vaj olajjal, a tojás tojásporral, míg a tej tejporral helyettesíthető. Fontos azonban, hogy a vásári változat csomagolásán fel kell tüntetni, hogy nem a hagyományos verzióval van dolgunk.
A hagyományos kürtőskalácsot kizárólag diós, mandulás, mogyorós vagy fahéjas borítással lehet adni, míg a vásári változatot kakaós, kókuszos és csokival bevont változatban is lehet majd kapni. De ami a legfontosabb, hogy a kürtőskalácsot kizárólag frissen sütve lehet ezentúl értékesíteni.