Méregdrágán adják a piaci zöldséget Miskolcon

Nem most érdemes vegetáriánussá válni, mert egyes zöldségeket a húsárak sokszorosáért kínálnak. Óriási a hiány némelyik konyhakerti növényből. A Boon.hu anyaga szerint borsos árat kérnek többek között a karalábéért és a gyökérért Miskolcon. Pénteken dél­előtt már csak elvétve lehetett hiánycikként jegyzett árukat találni a piacon. A legtöbb kofának vannak állandó szombati vevői, ám a vasárnapi húslevesbe való gyökérzöldségek java már elfogyott.

“A hétvégi bevásárlásunk során csak pislogtunk. Azt hittük, rosszul látunk, mikor az ártáblákra vetettünk pár pillantást” – kezdi a Boon.hu riportja.

Gyorsan elfogytak a gyökérzöldségek a miskolci piacról - képünk illusztráció, paszternákok  halma
Gyorsan elfogytak a gyökérzöldségek a miskolci piacról – képünk illusztráció, paszternákok halma

Tessék, tessék! Biotermények a saját kertemből, pici babáknak is bátran adható, nyomokban sem tartalmaz vegyszert!

Így kínálta portékáját Fejes Bertalanné Gizike, aki 250 forintért kínálta a sárgarépa kötegét. A fehéret pedig 350-ért eladta már rég, pillanatok alatt elkapkodták.

Tavaly télen 180-ért árultam a külföldről érkező, üvegházban nevelt karalábé darabját. Most nyár közepén 300 forint volt a hazai. Ez észbontó, még hasonlóra sem emlékszem – magyarázta az egyik kereskedő, akinél még volt egyetlen csomó zöldség, mégpedig 650 forintért.

Azonban nem csak a miskolci agglomerációból érkező gazdák panaszolják, hogy sok kertben ki sem keltek a növények. Az Alföldön, így Szegeden, sőt számos európai országban is hasonló a helyzet.

Mintha háború lenne – meséli az egyik idősebb bácsi, aki kézbe vette, megforgatta, szemügyre vette, mustrálgatta a fehér répákat, majd visszatette az asztalra. Nem értette, miért ilyen drága a termés.

A lengyeleknél sincs elég áru, így ide sem jut belőle

Hétvégén bográcsozunk a kertben. Itt lesznek a gyerekek, de gyökeret nem teszünk bele, irreálisan drága. Ebből a pénzből a húst is hússal eszük inkább – mondta egy férfi a Boon.hu-nak. Régen, ha nálunk hiánycikk volt valami, bepótoltuk lengyel áruból. De most az import is sovány – tudta meg a portál a szomszéd stand mögött álló árustól.

Sokkal drágább a zöldség a húsnál

A borsó- vagy májgaluskaleves sem olcsó, hiszen a második vetésből származó termés kilóját 800-1200 forintos áron adják. A sertéshús 750, a csirkefarhát 200, a bontott csirkének pedig 500-600 forint kilója. Megveszek egy kisebb vagy közepes csirkét 800 forintért, amelyet megtöltök és megfőzők. Ezt elosztjuk, abból mindenkinek jut a tányérjára sovány és zsírosabb falat is. Máskor bőségesen szoktam zöldségeket is tálalni. De most meg kell gondolni, mit teszek bele. A karfiol kilója 200, 300-ért kínálják a kisebb zellereket, gyökeret meg nem is látok sehol – mondta Mezei Imréné, aki nagycsaládosként általában nagy fazékkal főz. A fehérrépa kilója a viszonteladóknál nagykereskedelmi áron eléri az 1200-1300 forintot. Pedig ha lemérnénk a zöldségkötegeket, kiderülne, hogy 1500-2000 forintot kérnek kilójáért. Egyetlen kiló gyökér árából 10 kiló farhátat kapunk, de vehetnénk belőle közel 3 kiló csirkehúst is.

Az őstermelők többsége az időjárást okolja a gyenge termésért

Kegyetlen ez a sivatagi klíma. A mag kicsírázott, de a tavaszi hőségben le­égett – mondta egy idősebb asszony. Szomszédja Görömbölyön gazdálkodik, és 78 éve alatt ilyet még nem látott, nála is csak a második vetésből kelt ki valami.

Ezzel foglalkozom évtizedek óta. Régen március végén, idén viszont csak április második felében tudtunk ültetni, mert korábban fagyok voltak, és a zöldségnek porhanyós talaj kell. A magok és a föld minőségén kívül pedig az időzítés a legfontosabb – magyarázta egy őstermelő, akinek a kertjében bőven termett gyökér.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Még mindig a szegedi a legolcsóbb vidéki nagybani ... Továbbra is a Szegedi Nagybani Piacon érdemes belföldi zöldséget vásárolni, mert a múlt héthez képest a 27. héten itt találtuk a legalacsonyabb átlagá...
Vidéken egyre olcsóbbak a zöldségek – Belföl... A 28. hétre átlagosan 15 százalékot csökkentek a nagybani zöldségárak a vidéki piacokon múlt héthez képest. Különösen a zöldbabé, a karfiolé és a sárg...
Drágultak a zöldségek Budapesten 2 százalékos drágulás mutatkozott a zöldségek körében a Budapesti Nagybani Piacon 2015. második hetében. Leginkább a karalábé és a sárgarépa drágult, ...
Extrém módon drágultak a zöldségek 2019. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbi adatoknál. Az elmúlt 12 hónap alatt a szeszes italok, do...
A nagybani sárgarépa termelőknek is sok előnyt hoz... A Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai járásban található Hajóson tartottak tanácskozást az ipari gyökérzöldség-termesztés eddigi eredményeiről és lehető...
Egyre több a hazai zöldség az üzletekben, hullámoz... Itt a magyar zöldségszezon! Nagy mennyiségben jelentek meg az áruházak polcain a hazai üvegházi paradicsomok, paprikák, kígyóuborkák, retkek, újhagym...