Nem most érdemes vegetáriánussá válni, mert egyes zöldségeket a húsárak sokszorosáért kínálnak. Óriási a hiány némelyik konyhakerti növényből. A Boon.hu anyaga szerint borsos árat kérnek többek között a karalábéért és a gyökérért Miskolcon. Pénteken délelőtt már csak elvétve lehetett hiánycikként jegyzett árukat találni a piacon. A legtöbb kofának vannak állandó szombati vevői, ám a vasárnapi húslevesbe való gyökérzöldségek java már elfogyott.
“A hétvégi bevásárlásunk során csak pislogtunk. Azt hittük, rosszul látunk, mikor az ártáblákra vetettünk pár pillantást” – kezdi a Boon.hu riportja.
Tessék, tessék! Biotermények a saját kertemből, pici babáknak is bátran adható, nyomokban sem tartalmaz vegyszert!
Így kínálta portékáját Fejes Bertalanné Gizike, aki 250 forintért kínálta a sárgarépa kötegét. A fehéret pedig 350-ért eladta már rég, pillanatok alatt elkapkodták.
Tavaly télen 180-ért árultam a külföldről érkező, üvegházban nevelt karalábé darabját. Most nyár közepén 300 forint volt a hazai. Ez észbontó, még hasonlóra sem emlékszem – magyarázta az egyik kereskedő, akinél még volt egyetlen csomó zöldség, mégpedig 650 forintért.
Azonban nem csak a miskolci agglomerációból érkező gazdák panaszolják, hogy sok kertben ki sem keltek a növények. Az Alföldön, így Szegeden, sőt számos európai országban is hasonló a helyzet.
Mintha háború lenne – meséli az egyik idősebb bácsi, aki kézbe vette, megforgatta, szemügyre vette, mustrálgatta a fehér répákat, majd visszatette az asztalra. Nem értette, miért ilyen drága a termés.
A lengyeleknél sincs elég áru, így ide sem jut belőle
Hétvégén bográcsozunk a kertben. Itt lesznek a gyerekek, de gyökeret nem teszünk bele, irreálisan drága. Ebből a pénzből a húst is hússal eszük inkább – mondta egy férfi a Boon.hu-nak. Régen, ha nálunk hiánycikk volt valami, bepótoltuk lengyel áruból. De most az import is sovány – tudta meg a portál a szomszéd stand mögött álló árustól.
Sokkal drágább a zöldség a húsnál
A borsó- vagy májgaluskaleves sem olcsó, hiszen a második vetésből származó termés kilóját 800-1200 forintos áron adják. A sertéshús 750, a csirkefarhát 200, a bontott csirkének pedig 500-600 forint kilója. Megveszek egy kisebb vagy közepes csirkét 800 forintért, amelyet megtöltök és megfőzők. Ezt elosztjuk, abból mindenkinek jut a tányérjára sovány és zsírosabb falat is. Máskor bőségesen szoktam zöldségeket is tálalni. De most meg kell gondolni, mit teszek bele. A karfiol kilója 200, 300-ért kínálják a kisebb zellereket, gyökeret meg nem is látok sehol – mondta Mezei Imréné, aki nagycsaládosként általában nagy fazékkal főz. A fehérrépa kilója a viszonteladóknál nagykereskedelmi áron eléri az 1200-1300 forintot. Pedig ha lemérnénk a zöldségkötegeket, kiderülne, hogy 1500-2000 forintot kérnek kilójáért. Egyetlen kiló gyökér árából 10 kiló farhátat kapunk, de vehetnénk belőle közel 3 kiló csirkehúst is.
Az őstermelők többsége az időjárást okolja a gyenge termésért
Kegyetlen ez a sivatagi klíma. A mag kicsírázott, de a tavaszi hőségben leégett – mondta egy idősebb asszony. Szomszédja Görömbölyön gazdálkodik, és 78 éve alatt ilyet még nem látott, nála is csak a második vetésből kelt ki valami.
Ezzel foglalkozom évtizedek óta. Régen március végén, idén viszont csak április második felében tudtunk ültetni, mert korábban fagyok voltak, és a zöldségnek porhanyós talaj kell. A magok és a föld minőségén kívül pedig az időzítés a legfontosabb – magyarázta egy őstermelő, akinek a kertjében bőven termett gyökér.