Mentik, ami menthető

Idén mindenütt korábban kezdődött a szőlőszüret a szokásosnál, mert a gazdák attól tartanak, hogy a szürkerothadás teljesen elviszi a termést. Vizsgáztak a termelők és a vizsgáztak a szőlőfajták is.

Talán még a katasztrofális 2010-es esztendőnél is súlyosabb volt az idei a szőlőtermelők számára. Arra az évre – évjáratra – azt mondták: ezt el kell felejteni. Az idei évről még korai lenne ezt kijelenteni, hiszen szüret idején vagyunk.

Az biztos, vannak termelők, akiknek gyakorlatilag nincs mit betakarítaniuk – nem úgy, mint azok, akik kellő gondot fordítottak a növényvédelemre és a zöldmunkákra. A gondos gazdák a mennyiségre nem panaszkodnak idén: átlagos a termés, de a minőség nyilván elmarad a szokásostól, hiszen alig volt napsütés a vegetációs időszakban. A szüretek mindenesetre megkezdődtek. Nem mintha beérett volna a termés, hanem „mentsük, ami menthető” alapon.

Kőszegen a Szőlőtermelő Szövetkezet egy bérelt, kéthektáros területén már javában szedik a zweigeltet. Láng József elnök szerint ez a vizsga éve. „Vizsgáztak a szőlőtermelők, mert az idén egyszerre támadta az ültetvényeket a lisztharmat és a peronoszpóra, és amikor kezdtek kékülni a fürtök, és már azt hittük, hogy elhárult a veszély, akkor jött a botritisz, vagyis a szürkepenész. Ekkor azonnal el kellett kezdeni szüretelni, menteni, ami még menthető, hogy egyáltalán valami kerüljön a kádakba. De idén vizsgáztak a szőlőfajták is. Hiszen kiderült, melyik fajta érzékeny a peronoszpórára és a botritiszre. Mindenkit meglepett például, hogy a furmint fele lerohadt egy hét alatt, de kiderült az is, hogy a blauburger is nagyon érzékeny.”

Összefoglalva: a vékony héjú, tömött fürtű fajtákat érte a legnagyobb veszteség. Ezekben az ültetvényekben korábban meg kellett kezdeni a szüretet idén, mint ahogy az szokásos más években.

„Kőszegen viszonylag szerencsés helyzetben vannak a termelők, mert ugyan kicsit alacsonyabb cukorfokkal szüretelnek a megszokottnál, viszont meg tudták menteni a termést. Most ebből az alapanyagból kell jó bort készíteni, tehát megmutathatják a borászok, hogy mit tudnak” – elemezte a helyzetet az elnök.

Egy átlagos évben 7–8-szor permeteznek, idén minimum tízszer volt szükség növényvédelemre, zöldmunkát is többször kellett végezni, mint máskor. Ez megnövelte a költségeket, de a hozzáértők szerint a bor ára mégsem fog emelkedni, mert a szőlő ára viszont csökkent: átlagosan 90 Ft-ért veszik át a felvásárlók kilóját, ami gyakorlatilag a költségeket sem fedezi.

Szerző: Peltzer Géza (vaol.hu)
Fotók: vaol.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...
Szamóca piaci körkép itthon és az Európai Unióban... A hazai szamóca ára jóval olcsóbb, mint tavaly ilyenkor, ami az átlagosnál korábbi érésnek köszönhető. Az EU főbb szamócatermesztő országaiban jók a t...