Mely növények szeretik és mely növények nem szeretik a kávézaccot

A kávézacc segít a savanyú termesztőközeget kedvelő növényeknek, mivel kiváló nitrogénforrás, javítja a talajban lévő hasznos mikroorganizmusok növekedését. De mielőtt megpróbálna valaki olyan talajjavítót használni, mint a koffein, fontos tudni, hogy mely növények szeretik és melyek nem szeretik a kávézaccot. A legtöbb növény örül a megmaradt főzött kávézaccnak, de kerüljük a kávé használatát fiatal növényeken vagy palántákon.

Mely növények szeretik a kávézaccot?

1. Hortenziák

Botanikai neve: Hydrangea macrophylla

Késő ősszel adjunk kávézaccot a hortenziák körüli talajhoz. Ismételjük meg ezt évente 2-3 alkalommal, és látni fogjuk, ahogy élénk és nagy virágokat hoznak!

 Ha a talajában sok a nitrogén, a kávézaccal történő további fellendítés visszafoghatja az azálea virágainak növekedését. Jó ötlet lenne elvégezni egy talajvizsgálatot, mielőtt tovább lépne.
Ha a talajában sok a nitrogén, a kávézaccal történő további fellendítés visszafoghatja az azálea virágainak növekedését. Jó ötlet lenne elvégezni egy talajvizsgálatot, mielőtt tovább lépne. (Fotó: Pixabay)

2. Azálea

Botanikai neve: Rhododendron

Ez a savigényes növény szereti a kávét, 4-6 havonta egyszer egy marék kávézaccot keverhetünk a cserépbe, hogy felpezsdítsük a virágzást és a színeket.

Megjegyzés: Ne feledje, hogy ha a talajában sok a nitrogén, a kávézaccal történő további fellendítés visszafoghatja az azálea virágainak növekedését. Jó ötlet lenne elvégezni egy talajvizsgálatot, mielőtt tovább lépne.

3. Gyöngyvirág

Botanikai neve: Convallaria majalis

Ezt a virágzó növényt 2-3 havonta egyszer tápláljuk egy maréknyi kávézaccal vagy a lefőzött kávé maradék vizével. Ez fellendíti a növekedését.

4. Áfonya

Botanikai neve: Vaccinium sect. cyanococcus

Az áfonya állandó nitrogénellátást igényel, és szereti a savanyú talajt. Ezek a bokrok a lista élén állnak, amelyek élvezik a kávézaccot, és biztosan rengeteg bogyót fognak termelni, ha 4-6 hetente kávés vízzel kezeljük őket.

5. Holly

Botanikai neve: Ilex

Szórjunk egy maréknyi kávézaccot a magyalcserjék és -fák tövét körül a sűrű levelek és a legjobb bogyótermés érdekében. Ezt 5-8 hetente tegyük meg.

6. Rózsák

Botanikai név: Rosa

A rózsák szeretik a nitrogént és a savanyú talajt. Gyönyörű virágokat nevelhetsz, ha 4-6 hetente egyszer növényenként fél csésze feketekávé-oldattal megöntözzük.

7. Karácsonyi kaktusz

Botanikai neve: Schlumbergera bridgesii

A karácsonyi kaktuszt havonta egyszer öntözzük meg kávéval dúsított vízzel. Ez fellendíti a növekedését, és csodálatos virágzásba is segíti.

8. Pothos

Botanikai neve: Epipremnum aureum

A pothosokat időnként öntözzük meg feketekávé-oldattal. Kéthavonta 2-3 teáskanál kávézaccot is adhatunk a virágföldhöz.

9. Philodendron

Botanikai neve: Philodendron

Adjunk 4-6 havonta egy marék kávézaccot a virágkeverékhez, hogy a levelek bokrosabbak legyenek. Havonta egyszer kávévoldatot is használhatunk.

10. Afrikai ibolya

Botanikai neve: Saintpaulia spp.

Az afrikai ibolya szereti a savas és nitrogénben gazdag termesztőközeget, és ha 4-6 hetente kávéőrleményt adunk a talajhoz, az segít a növénynek a virágzásban és a színes virágok kialakulásában.

11. Ciklámen

Botanikai neve: Cyclamen persicum

A ciklámen sűrű növekedését azzal segíthetjük, ha virágzási időszakában 2-3 hetente egyszer kávé és víz oldatával öntözzük.

12. Jádenövény

Botanikai neve: Crassula ovata

A jádenövények szeretik a nitrogént, mivel az fokozza a sűrű szár- és levélnövekedést. Havonta öntözhető kávéoldattal.

13. Kígyónövény (vagy anyósnyelv)

Botanikai neve: Sansevieria trifasciata

Az anyósnyelv örül az alkalmi kávékedvnek. Készítsen 1 rész kávéból és 2 rész vízből oldatot, és 4-5 hetente egyszer szórja a virágcserépre.

14. Póknövény

Botanikai neve: Chlorophytum comosum

A növény tarka, pókszerű levelei mély színűek és sűrű növekedésűek lesznek a kávéőrlemény alkalmazásával. Használjon 1 rész kávét és 3 rész vizet 4-6 hetente.

Mely növények nem szeretik a kávéőrleményt

A túlságosan savas talaj elpusztíthatja vagy akadályozhatja az olyan növények növekedését, mint a spárgapáfrány, a kínai mustár, az olasz rizs, a levendula, az orchidea, a rozmaring, a paradicsom és a muskátli.

Ezeknek a növényeknek a gyökerei nem képesek felvenni a talajban lévő kávézacc által hozzáadott tápanyagokat.

A túlságosan savas közeget nem kedvelő növények növekedését is hátráltathatja a talaj pH-értékének a kávézacc rendszeres kijuttatása miatti megváltozása.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...