Méhek nélkül készítettek műmézet izraeli diákok

Az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek műmézet egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával. Rendkívül kedvező tulajdonságai miatt a műmézet számos területen, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és a kozmetikai termékek előállításhoz is használják. A méhészetek terjeszkedése azonban az egyetem szerint ártalmas a méhekre, káros a környezetre, és a méhpopulációk csökkenését eredményezi világszerte.

A méhek nélküli mézet, amely segíthet a károk elhárításában, a szénabacilus baktérium felhasználásával készítették. Laboratóriumban átprogramozva tanították meg a baktériumot méz termelésére – olvasható az egyetem honlapján az MTI közleménye szerint.

A méhek közreműködése nélkül készült mesterséges méz Izraelben - a képünk illusztráció
A méhek közreműködése nélkül készült mesterséges méz Izraelben – a képünk illusztráció

Így készült Izraelben a mesterséges méz

A méhek a mézgyomrukban számos enzimet használnak fel arra, hogy a virágok nektárjából mézet készítsenek. Az izraeli diákok új módszerében az átprogramozott baktérium nektárszerű oldatot készít a mézgyomor környezetét másoló kiválasztott enzimek felhasználásával. A végterméktől egy membránalapú kapszula segítségével választják le az átprogramozott baktériumot. A diákok kifejlesztettek egy szintetikus áramkört, amely szabályozza a létfontosságú enzimek átírását, hogy szabályozhassák a méhek nélküli méz végső összetételét, meghatározhassák ízét és hozzáigazíthassák azt a meghatározott célra való alkalmazásához.

Méhek nélkül készült mézünk a méztermelés egy teljesen új területét nyitja meg anélkül, hogy károsítaná a méheket, és felhasználható az élelmiszeriparban, valamint gyógyászati célból is – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó anyagunk:

Méhészek, mezőgazdasági termelők és hatóságok közötti hálózat ötlete nyert az agrárinnovációs versenyen

A verseny végén tartott előadások alapján a zsűri a verseny győztesének a BeeNet csapatát választotta, amely interaktív hálózat javaslatát dolgozta ki.
Tovább…

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Van méz, vagy nincsen? A Méhészeti Egyesület szerint nem lehet mézhiányról beszélni. A hazai boltok, illetve a termelők viszont épp az ellenkezőjét állítják: kevés a méz itt...
Az akác adja a méhészek kenyerét A Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint indokolatlan az utóbbi időszak akác elleni hangulata hazánkban, főleg úgy, hogy a magyar méhészek az akácm...
Az importméz szigorúbb ellenőrzését követelik Brüs... Az Európai Unióba importált mézek szigorúbb ellenőrzését és származásuk pontosabb megjelölését kezdeményezte Magyarország a Mezőgazdasági és Halászati...
Újabb gyenge évnek néznek elébe a méhészek A tavalyi termésen ugyan még nem tudtak túladni a magyar méhészek az unióba özönlő ázsiai áruk miatt, de már nagyon várják az új termést. Pedig nem so...
Az akácmézben van a legnagyobb haszon Amikor az akác virágzik, aratnak a méhészek, mert a méhek ilyenkor gyűjtik be a legtöbb nektárt. Pedig az akác nem is őshonos növényünk, ehhez képest ...
Nagy bajban a méhészek, nem sok termés lesz idén... Kis túlzás ugyan, de a probléma tényleg jelentős. A somogyi méhészeket a hétfői vihar küldte végképp a padlóra. A fagyok után az esők, most pedig a vi...