Megvan az idei mézvizsgálatok eredménye: több méhészetnél találtak problémát

Az idei évben 381 hazai és külföldi mézmintát vizsgáltatott meg az Országos Magyar Méhészeti Egyesület. Az 57/2019. (XII. 14.) AM rendelete 18. („A kereskedelmi forgalomban kapható mézek vizsgálatának támogatása”) jogcímének megfelelően az OMME a 2019/2020-as támogatási időszakban is elvégeztette a közforgalomban lévő mézek fizikai-kémiai vizsgálatát, melynek eredményeit közre is adták. Anyagunkban írjuk a részleteket.

2020-ban az OMME 381 hazai és külföldi mézmintát vizsgáltatott meg. 5 részre bontották az eredményeket. Az 1. táblázatban a boltok polcairól levett mézek eredményei láthatóak. A nagy szupermarketek polcairól 88 mintát vettek le. A 2. táblázatban a 2020-as évben termelőktől gyűjtött 151 db akácméz eredményei kerültek. A 3. táblázat a zárszalagos termelők szokásos évi vizsgálati eredményeit tartalmazza. A 4. táblázatban a külföldi- német, francia- bolti mézek eredményei az 5. sz. táblázat pedig a 2018-as termelői akácmézek változó paramétereit tartalmazza fél éves bontásban.

A többségnél mindent rendben találtak a mézvizsgálatok
A többségnél mindent rendben találtak a mézvizsgálatok

A mézvizsgálatok paraméterei

HMF

A méz cukortartalmának hő és tárolás hatására létrejövő bomlásának egyik terméke. Megmutatja, hogy a méz mennyire károsodott a feldolgozása során – legfőképpen a hőkezelés indikátora -, az információ jól használható a tárolási idő meghatározásához. Az előírás az EU-ban termelt mézek esetében legfeljebb 40 mg/kg értéket engedélyez.

Diasztáz

A méhek garatmirigyében termelődő enzim, ami a méhek mézhólyagjába jutva keveredik a begyűjtött nektárral, így kerül a mézbe. Az enzim az idő múlásával, illetve hő hatására inaktívvá válik. A diasztáz mérőszáma a diasztáz egység, melynek minimuma meg kell, hogy haladja a 8-as értéket. A jelenleg alkalmazott vizsgálatok bizonytalansága magas, a tárolási kísérletnél látható, hogy az egymást követő mérési eredmények nem egyértelműen mutatják azt a tendenciát, hogy a diasztáz mértéke csökken az idő előrehaladtával.

Fruktóz-glükóz tartalom

A mézek cukortartalma fontos minőségi szempont. A legfontosabb egyszerű cukrok a mézben: a fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz (szőlőcukor). A fruktóz-glükóz arányból (F/G) a mézek kristályosodási hajlamára lehet következtetni, továbbá fontos fajtaméz-jellemző paraméter. Például a legnagyobb átlagértéket a kristályosodásra legkevésbé hajlamos akácmézek mutatják, mivel az akácmézek fruktóztartalma a legnagyobb és glükóztartalma a legkisebb. Az európai kereskedelmi gyakorlatban az 1,45 alatti F/G értékkel bíró mézet nem tekintik akácméznek. A fruktóz-glükóz összmennyisége (F+G) az előírásokban rögzített legalább 60g/100g-nak kell lennie – az édesharmat mézek esetében megengedett alacsonyabb érték is.

Szacharóz-tartalom

A szacharóz (répacukor, nádcukor) összetett cukor, mely az enzimes bontás (invertálás) során alakul át egyszerű cukrokká, pl. a méz fő cukrait adó fruktóz-glükózzá. A szacharóz a mézben kisebb mértékben van jelen, mint a nektárban, hiszen az invertálás során ennek mennyisége folyamatosan csökken, mert folyamatosan bontják a mézben jelenlévő enzimek. Éppen ezért a méz szacharóz tartalmából a méz érettségére valamint annak valódiságára lehet következtetni. A hatályos jogszabály mézekre általában 5 g/100 g határértéket ír elő, azonban egyes mézfajtákkal kivételt tesz. ilyen például az akácméz, amely esetében ez a határérték legfeljebb 10 g/100g lehet. Ennek oka, hogy a nagy tömegben virágzó és bőséges nektárt adó növények mézét a méhek nem tudják olyan mértékben átdolgozni, így ezen növények mézében a szacharóz értéke magasabb.

Földrajzi eredetvizsgálat

Célja, hogy – pollenösszetétel vagy izotópvizsgálat alapján – beazonosítsa a különböző mézek földrajzi eredetét.

NMR vizsgálat

Az NMR egy adatbázison alapuló vizsgálati módszer. Az igazoltan jó minőségű, természetes mézek vizsgált paramétereit egy ábrán helyezik el. A több ezer vizsgált minta paraméterei egy jól behatárolható területet fednek le az adott ábrázolási módszerrel. Abban az esetben, ha a vizsgált méz paraméterei kívül esnek a referencia adatok által lefedett területen, a termék „problémás”.

Virágpor

A pollen utalhat a méz eredetére, ám mivel a méz nektárból készül, az utóbbi évek vizsgálatai bizonyítják, hogy a kettő független egymástól, így alacsony pollentartalmú akácméz is lehet magas F/G értékű.

A kapcsolódó szakmai kiadvány és a táblázat ide kattintva tölthető le.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igénye... Méhészek figyelem! 6 597 méhész-gazdálkodó részére 632,8 millió forint összegű támogatás kifizetését kezdi meg július 2. hetében az MVH a varroa atka...
Vis maior bejelentést tehetnek a méhészek Az idén, a magyar mezőgazdaságot sújtó különböző időjárási körülmények, különösképpen az Yvette ciklon súlyos károkat okozott a hazai méhcsaládokban, ...
GMO-szennyezett takarmánytól tarthatnak a magyar m... Még időben tudta figyelmeztetni a méhész egyesület a méztermelőket egy Magyarországon nem kívánatos takarmány felbukkanására. Az ügyben az Országos Ma...
Műhold alapú helymeghatározást is tanítanak Gödöll... Előző cikkünkben írtunk két tanfolyamról, melyeket hamarosan a gödöllői Szent István egyetem indít. Ma is bemutatunk két újabb hasznos tanfolyamot a s...
Van méz, vagy nincsen? A Méhészeti Egyesület szerint nem lehet mézhiányról beszélni. A hazai boltok, illetve a termelők viszont épp az ellenkezőjét állítják: kevés a méz itt...
Méhészek figyelem! Újra igényelhető támogatás a méhészek által használt gépjárművek után. Valamint közeleg a határidő a varroa atka elleni védekezés támogatási igényének...