Megvan a németek nagy terve, mi legyen az agráriummal és a fiatalokkal 2030-ra

Cem Özdemir német szövetségi mezőgazdasági miniszter Kirchberg/Jagstban, Baden-Württemberg tartományban a szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium (BMEL) fenntarthatósági konferenciáján a fiatalok jelentősebb részvételének fontosságát emelte ki. Ők a kulcsa annak, hogy a mezőgazdasági és élelmezési rendszereket válságállóvá és jövőállóvá tegyük. Aki ma vagy a következő években a szüleitől egy gazdaságot vesz át, egyre jobban ki lesz téve a klímaválság következményeinek – minden egyes nappal, amelyet tétlenül hagyunk elmúlni. 

Logikus, hogy a fiatalabb generációnak beleszólása legyen, felelősséget vállaljon és segítsen a dolgok alakításában. A politika feladata, hogy a jelen mellett mindig szem előtt tartsa a jövő generációit is – mondta a német szövetségi mezőgazdasági miniszter. Az Agrárszektor számolt be róla, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripar szerkezetátalakításáról szóló nyitóbeszédében Özdemir hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóságnak méltányos egyensúlyt kell teremtenie a jelen és a jövő között. 

Cem Özdemir német szövetségi mezőgazdasági miniszter Kirchberg/Jagstban, Baden-Württemberg tartományban a szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium (BMEL) fenntarthatósági konferenciáján a fiatalok jelentősebb részvételének fontosságát emelte ki - Fotó: Magro.hu, CSZS, Zimány, illusztráció
Cem Özdemir német szövetségi mezőgazdasági miniszter Kirchberg/Jagstban, Baden-Württemberg tartományban a szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium (BMEL) fenntarthatósági konferenciáján a fiatalok jelentősebb részvételének fontosságát emelte ki – Fotó: Magro.hu, CSZS, Zimány, illusztráció

Minél korábban és minél megbízhatóbban indulnak el, annál hamarabb érik el ezt a célt, ami egyúttal válságállóbbá és erősebbé teszi őket. Termékeny talaj, beporzó rovarok, elegendő víz – ezek az előfeltételei annak, hogy ne kelljen éhezni – fogalmazott.

Gazdálkodási módok gyakorlatai a konferencián

A fenntarthatósági konferencián a hagyományos és biogazdaságok gazdái az élelmiszeriparral, a tudománnyal és a politikával vitatják meg, hogyan lehet jobban összehangolni az élet alapjainak, például a talajnak, a víznek, a levegőnek, az éghajlatnak és a biológiai sokféleségnek a védelmét és felhasználását. A konferencia különösen a fiatalabb generációra, valamint a fenntartható mezőgazdaság és táplálkozás megvalósítására vonatkozó elképzeléseikre és megközelítéseikre összpontosít. 

A „Fenntarthatóság most!” címmel a Jövő Bizottság két tagja fogja ismertette a fiatalok elvárásait: Theresa Schmidt, a Német Vidéki Ifjúság Szövetségének szövetségi elnöke és Moritz Tapp, a Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland e. V. (BUND) szövetségi ifjúsági igazgatója.

Az Európai Unió is fontos része volt a programnak

Öt szakértői fórumon a táplálkozás, az állattenyésztés és a biogazdálkodás, az éghajlatvédelem és a vidéki területek témakörében, valamint vitakörökben egyeztették a résztvevők tapasztalataikat és megoldási megközelítéseiket. Özdemir szövetségi miniszter mellett Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke is felszólalt. 

A fenntarthatósági konferencia a kiindulópontja annak az átfogó konzultációs folyamatnak, amely a fenntartható mezőgazdasági és élelmezési rendszerekről szóló átalakulási jelentésről szól, és amelyet a BMEL a Szövetségi Környezetvédelmi Minisztériummal (BMUV) együtt 2023 folyamán készít el. Özdemir a válságból kivezető utakat a több biogazdálkodásban, a nagyobb állatjólétben és a megfelelőbb táplálkozásban látja.

Célunk, hogy a biogazdálkodás arányát 2030-ra 30%-ra tornásszuk fel. Ez a megközelítés a teljes értékláncban – a földeken és a termelésben, a boltok polcain, a házon kívüli étkeztetésben és természetesen a pénztárnál – a biotermékekről szól – közölte.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Biogazdaság vagy ökogazdaság? Mi a különbség a bio, az öko és az organikus jelzővel ellátott termények, zöldségek, gyümölcsök között? Ha valakinek biogazdasága van, az egyben ökoga...
Fertőzött lehet a humusz és a szarvasgombás zöldsé... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botuliz...
Biopiaci helyzet – kitekintés Tudta, hogy a miniállamban, Liechtensteinben is folyik biogazdálkodás? És azt, hogy az egyik legújabb trend szerint inkább almából készítik a mézet? K...
Újra Vidék Mustra a belváros szívében! Naponta változó kínálattal újra nyit Budapesten a Vidék Mustra a belváros szívében. Hétfőtől szombatig a Belvárosi Piacon, péntekenként pedig a Szabad...
Nem volt bio a fertőzött humusz és zöldségkészítmé... Fontosnak tartjuk tisztázni az elmúlt héten nagy port kavart fertőzött humusz és különböző zöldségkészítmények ügyében kialakult téves híreket. A NÉBI...
Mi a gond a hazai biopiaccal? Egy éve hatályos az az igen hosszú nevet viselő rendelet, ami az ökológiai gazdaságokból származó termékek tanúsítására vonatkozik. Célja a fogyasztói...