Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek. Az uniós ügynökség első vizsgálati jelentését a közönséges lisztbogár lárvájából készített élelmiszerek uniós engedélyezésére irányuló kérelem alapján készítette. Az állásfoglalás szabad jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakértőinek véleménye szerint a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak. A lisztbogár lárvája egészben vagy por formájában emberi fogyasztásra alkalmas – közölték. “Ügynökségünk tudományos szakvéleménye támogatja azokat az uniós és nemzeti döntéshozó szerveket, melyek ennek a rovarnak a lárvájából előállított élelmiszeripari termékek európai piacokon való engedélyezéséért felelősek” – fogalmazott közleményében az olaszországi Parmában működő uniós ügynökség.
Előnyök és lehetőségek a rovarélelmiszerek fogyasztásában
A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek és kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátást eredményeznek. Az alacsonyabb költségek és árak növelhetik az élelmezésbiztonságot. A január 13-án közzétett jelentés az első vélemény az EFSA-hoz beadott 15 fajta rovarlárva élelmiszeripari felhasználására vonatkozó kérelmek közül. Az EFSA ajánlását követően az Európai Bizottság és az EU tagállamainak feladata a lisztbogár lárvájának uniós szintű élelmiszeripari felhasználására vonatkozó jóváhagyás megadása – írták.
Rovarélelmiszereket lehetett kóstolni Budapesten: ilyen volt az I. Rovaripari Konferencia
Ehető tücskök, sáskák, lisztkukacok, szöcskék és egyéb rovarok voltak a tányérokon az I. Rovaripari Konferencia kiállítóinál.
Tovább…