A GMO-technológia alkalmazása már évek óta a köztudatban van. Sokan korlátozzák is az így létrehozott növények termesztését. Ennek oka, hogy hosszú távon nem lehet tudni, milyen nem kívánt hatása van az ilyen növények fogyasztásának. Léteznek azonban olyan modern technológiák, amelyekkel meg lehet kerülni a GMO szabályozást és piacra lehet vinni a génmódosított termékeket.
A génmódosításra, valamint a GMO-szervezetek forgalmazására szigorú szabályok vonatkoznak az Európai Unió területén. Ebbe a körébe az előállítás módszere alapján sorolják a növényeket és állatokat. Mára azonban számos olyan technológiai újítás létezik, melyek esetében még nem eldöntött, hogy az azokból származó növények egyszerű nemesítés útján jöttek létre, vagy génmódosítás volt az új fajta létrehozásának az alapja.
Az Európai Bizottság ugyan még csak most kezdett foglalkozni ezzel a témával, az azonban már most látszik, hogy hazánk mindent el fog követni annak érdekében, hogy az új technológiákkal létrehozott növények is GMO-nak minősüljenek. A hazai szakemberek szerint nem jelentene megoldást, ha a hazai jogszabályokat módosítanák, uniós szinten kell gátat szabni az új technológiákkal létrehozott növények terjesztésének. Ezt pedig részletes vizsgálatoknak kell megelőznie.
A magyaridok.hu írása szerint számtalan modern biotechnológiai eljárás létezik, amelyek a génszerkezet átalakítására irányulnak, ezek közül azonban csak az elfogadható, amely a természetes körülmények között zajló folyamatokra épít, és csupán időben gyorsítja fel azokat.
Egyébként a génmódosítással kapcsolatos aggályokat az veti fel, hogy továbbra sem ismert a GMO növények fogyasztásának hosszú távú hatása. Az Európai Unió ma csupán 90 napos vizsgálatot ír elő, így a hosszú távú hatásokkal senki sem lehet tisztában.