Megtalálták a glifozát lehetséges helyettesítőjét

Német mikrobiológusok fedeztek fel egy olyan cukormolekulát, amelyik gátló hatást fejt ki a növények és a mikroorganizmusok fejlődésére, míg az állatokra, és az emberre ártalmatlan. A Tübingeni Egyetem kutatói szerint ez alkalmas lehet a glifozát kiváltására.

A tanulmány a Nature Communications szaklapban jelent meg, amit az Agrárszektor szúrt ki. Mi ezt az anyagot szemléztük. A növényvédelemben használt hatóanyagok gyakran a természetből származnak. Van, hogy összetett kémiai szerkezetűek, máskor pedig pont az egyszerűségükkel tűnnek ki. Az úgynevezett antimetabolitok úgy avatkoznak be a sejten belül lezajló létfontosságú folyamatokba, hogy anyagcseretermékeket utánoznak. Így a sejt azt hiszi, hogy elegendő mennyiség áll belőle a rendelkezésére és leállítja a szintetikus folyamatokat. Ez pedig végül a sejt halálához vezet. A tübingeni kutatók most egy meglepően egyszerű kémiai szerkezetű anyagra találtak rá, amivel ez a hatás elérhető.

Ez a cukormolekula a 7-dezoxi-szedoheptulóz (7dSh).
Egy cukor lehet a glifozát helyettesítője - képünk a permezetésről illusztráció
Egy cukor lehet a glifozát helyettesítője – képünk a permezetésről illusztráció

A ritka szénhidrátot édesvizi cianobaktériumokból (Synechococcus elongatus) izolálták, amelyik a baktériumtörzsek gátlására képes. Akkor találtak rá, amikor a jelenség okát kutatták.

A molekula biológiai szerepe – a többi a szénhidráttal ellentétben – nem az építőanyag biztosítása. Sokkal inkább az építkezés leállítása a sejtben: egy enzimet blokkol a sikimisav szintézisben. A sikimisav útvonal egy 7 lépéses metabolizmus, amelyet baktériumok, gombák, algák, paraziták és növények alkalmaznak aromás aminosavak (fenil-alanin, tirozin és triptofán) gyártása közben. Ez az útvonal állatokban nem található meg.

Hasonlóan működik a glifozáthoz

Éppen ezt a metabolikus útvonalat gátolja a jól ismert glifozát is, amelyet az utóbbi években folyamatos kritika ér, sőt, a használatát is korlátozták. Csakhogy a glifozáttal ellentétben ez egy tisztán természetes cukormolekula. Emiatt azt várjuk tőle, hogy a természetben könnyen és toxikus maradékok nélkül bomlik el. Nagyon ígéretes herbicid-hatóanyagnak tűnik – mondta Klaus Brilisauer, a kutatás vezetője.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban i...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...