Megművelnek egy holdat? Nem! Megművelik „a” Holdat!

Ahhoz, hogy „bolygóközi fajokká válhassunk”, meg kell találnunk a módját, hogyan lehet fenntartható módon termeszteni az élelmiszereket idegen környezetben. Három év múlva a NASA először küld űrhajósokat a Holdra az Apollo óta. Az Artemis III. néven ismert misszió jelenleg 2024 októberében indul a NASA azon céljának részeként, hogy az „első nőt és a következő férfit” a Holdra küldjék.

Ezen túlmenően a NASA Artemis programja minden szükséges infrastruktúra létrehozását szorgalmazza egy „fenntartható holdkutatási program” megvalósításához. Ez a Lunar Gateway építéséből áll majd, amely lehetővé teszi a rendszeres utakat a Holdra oda és vissza, valamint az Artemis Basecamp, amely hosszú távú tartózkodást tesz lehetővé a Hold felszínén.

A NASA Artemis programja minden szükséges infrastruktúra létrehozását szorgalmazza egy „fenntartható holdkutatási program” megvalósításához
A NASA Artemis programja minden szükséges infrastruktúra létrehozását szorgalmazza egy „fenntartható holdkutatási program” megvalósításához (Fotó: Pixabay)

Munkavégzés a Földön kívül

A NASA-n kívül olyan űrügynökségek, mint az Európai Űrügynökség (ESA), a Roscosmos, a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) és az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) is tervezik űrhajósok küldését a Holdra. Egyesek egy állandó holdtelep megépítését tervezik a Hold déli sarkvidékén (például az ESA Nemzetközi Holdfaluja).

Ettől eltekintve a NASA és más űrügynökségek kutatják azt is, hogy az emberek hogyan élhetnek és dolgozhatnak hosszabb ideig a Földön kívül.

Ez azt jelenti, hogy olyan élőhelyeket kell kidolgozni, amelyek lélegző légkört, meleget és védelmet nyújtanak az űrhajósoknak a környezeti elemektől.

Biomassza-termelő rendszer (BPS)

A BPS környezetvédelmi alrendszer növekvő környezetet biztosít, amely a mikrogravitációs búza fotoszintézisére és anyagcseréjére gyakorolt ​​hatásait tanulmányozza. Ennek a kísérletnek a célja, amely 2001 decemberétől 2002 júniusáig tartott, annak vizsgálata, hogy a regeneratív életfenntartó rendszerek beépülhetnek-e a Hold és a Mars jövőbeni küldetéseibe.

A 73 napos kísérlet összesen nyolc betakarítást eredményezett, és az eredmények arra engednek következtetni, hogy a mikrogravitáció nem jelent jelentős stressztényezőt a növények növekedésében. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén és a földön termesztett éretlen magok összehasonlítása azonban azt mutatta, hogy ez befolyásolhatja a növény ízét és tápértékét.

Aktuális kísérletek

Az ISS a Földhöz való közelsége, fejlett létesítményei és mikrogravitációs környezete miatt több kísérletnek is otthont ad. Az űrutazás emberre gyakorolt ​​hatásainak vizsgálata mellett több növényi kísérlet is zajlik.

Az ISS a Földhöz való közelsége, fejlett létesítményei és mikrogravitációs környezete miatt több kísérletnek is otthont ad
Az ISS a Földhöz való közelsége, fejlett létesítményei és mikrogravitációs környezete miatt több kísérletnek is otthont ad (Fotó: Pixabay)

Haladó növényi élőhely

Az APA, amely 2017 áprilisában kezdte meg működését az ISS fedélzetén (és 2021 szeptemberéig folytatódik), egy teljesen automatizált, zárt rendszer, amelyet az üzem biológiai tudományának kutatására terveztek. A rendszert a NASA és az Orbital Technologies Corporation fejlesztette ki, és a NASA Kennedy Űrközpontja (KSC) irányította.

Nem minden űrbéli kísérlet az ISS fedélzetén zajlik le, néhányat itt a Földön vagy még egzotikusabb helyen, például a Holdon végeznek.

Chang’e-4

2019 januárjában a kínai Chang’e-4 misszió része volt az első holdkutató robot, amely egy kis életet csempészett a Hold távoli felszínére. Többek között burgonyát, paradicsomot, lúdfűmagokat és selyemhernyótojásokat tartalmazott. A cél annak tesztelése volt, hogy a növények és a rovarok együtt tudnak-e élni egy mikrogravitációs környezetben. 2019. január 15-én arról számoltak be, hogy gyapot, repce és burgonya is csírázott, amelyek a Holdon elsőként sarjadtak.

Kilenc nappal később a kísérletet abba kellett hagyni, amikor hirtelen hőmérséklet-csökkenés (a holdéjszaka okozta) és a bioszféra melegen tartásának elmulasztása miatt a hajtások elpusztultak. Ennek ellenére ez a kísérlet volt az első ilyen, és értékes adatokat szolgáltatott.

(Forrás: https://interestingengineering.com/  – Szabó Bálint fordítása)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A szőlő gyökerében fontos hatóanyagra bukkantak a ... A világon először bukkantak rá szőlőalanyok gyökerében az epszilon-viniferin névre hallgató anyagra. A hatóanyag az antidepresszáns gyógyszerek készít...
Felfújható üvegház az űrben, a talajszint alatt... Egyre nagyobb fába vágják a fejszéjüket a kutatók. Miután kiderült, hogy a burgonya akár a Marson is megteremhet, vérszemet kaptak és már felfújható f...
Talaj nélkül is termeszthetünk növényt A forradalmi ötlet nem is olyan forradalmi, mivel a NASA már évek óta használja egy bonyolultabb változatát arra, hogy űrhajósai küldetéseik közben nö...
Új növényfajták kifejlesztésén dolgozik egy magyar... Új Európai Uniós projekt, az úgynevezett SolACE, indult a  víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért, amiben jelentős rés...
HOLD: tartsa pénzét szakértőknél Mi a legjobb befektetés? Hogyan lehet jól dönteni a különböző lehetőségek közül? Kötvény, részvény vagy inkább ingatlan? A kérdések megválaszolásához ...
Elindult a mezőgazdasági tudást és az oktatást seg... A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és az Agrárminisztérium elindította a Gödöllői Program elnevezésű együttműködést, amelynek célja az agrá...