Annyira megtetszett a Burger King amerikai közönségének a műhús alapanyagú Whopper szendvics, hogy alig néhány hétnyi tesztüzem után a gyorsétteremlánc eldöntötte, év végéig az egész Egyesült Államokban, mind a 7300 éttermében bevezeti a termékek közé a génszerkesztett műhús alapú fogását. Az étteremlánc legismertebb szendvicsének műhúsos változatát idén április elejétől lehetett a gyorséttermek pultjainál rendelni, de mindeddig kizárólag St. Louis közel 60 burgerezőjében.
A Qubit cikkét szemléztük, ami szerint az Impossible, vagyis lehetetlen fantázianevű Whopper lényege, hogy nemcsak marhát, de húst sem látott. Mégis olyan az illata, a textúrája, de még az íze is, mint egy marhahúspogácsának.
A húsmentes húst az Impossible Foods nevű élelmiszeripari startup cégtől rendelik. A 21. századi gasztrocéget a Stanford Egyetem biokémia-professzora, Pat Brown alapította. A tudós korábban részt vállalt a tudományos publikációk szabadon hozzáférhető gyűjteménye, a Public Library of Science (PLoS) létrehozásában is. A húsízű zöldségpogácsában szójából és búzából kivont fehérjékhez adtak különleges, húsízt keltő, mesterségesen előállított proteint. Utóbbit a szója és egy Pichia pastoris nevű élesztőgomba házasításából készítették el. A húsízt adó fehérje nagyon hasonlít a húsban található myoglobinra, ráadásul nem csak ízében, hanem a húsnak színt kölcsönző tulajdonságaiban egyaránt.
A génszerkesztett műhús növényi eredetű
Talán meglepő, de a 100 százalékig növényi eredetű húsidéző proteinnel készített lehetetlen whopperrel az étteremlánc szakemberei nem a vegetariánusokat célozzák. Ellenkezőleg: a műhúsburger vevői közé azokat várják, akik legszívesebben minden nap hamburgerhúst ennének. Az új termék ugyanis lehetőséget adna a vöröshús imádóinak, hogy akár naponta bűntudat nélkül fogyaszthassanak kedvencükből. Ami eleinte „csak” egészségtelennek látszott, arról mára kiderült, hogy nagymértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez, ráadásul egyre többen mondják etikátlannak a fogyasztását. Az Impossible Whopper töltelékpogácsáinak elkészítéséhez a gyártói szerint 95 százalékkal kevesebb szántóra és legelőre, valamint 74 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos burgerhez. Mindeközben 87 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mialatt elkészül – írják.