A megtermelhető friss zöldség mennyisége megduplázható, mert mostanra a konyhakertek ágyásai részben megüresedtek. Elérkezett a másodvetés ideje. Mit és hogyan vessünk?
A nyár közepére az ágyások egy részéből elfogyott a zöldborsó, a spenót, a hónapos retek, a fejes saláta, a korai karalábé és a föld részben kihasználatlan. Ez megelőzhető azzal, hogy kettős termesztési rendszert alkalmazunk, vagyis másodvetést végzünk. Számos zöldségfélét vethetünk július közepéig, mert Magyarországon ezek még kifejlődnek és fogyasztásra alkalmas terményt érlelnek.
Annak azonban, hogy az elvetett magok gyorsan kikeljenek és még a kora őszi fagyok előtt betakaríthatóak legyenek, van néhány előfeltétele.
Először is minden növényi maradványt ki kell szedni a földből és ki kell kapálni a gyomokat is, vagyis az ágyásokat ki kell tisztítani. Ezután a talajt tőzeggel, komposzttal, esetleg istállótrágyával fel kell frissíteni. Ezek felvehetőségét nitrogéntartalmú műtrágya kiszórásával elő is segíthetjük. Ezután következik a talaj lazítása és összekeverése a talajjavító anyaggal és a műtrágyával. Tartós szárazság idején már öntözhetünk is.
A vetni tervezett növényfajták közül a rövid tenyészidejűeket válasszuk, amelyek jól tűrik az augusztusi kánikulát és az októberi hideget egyaránt.
Nyári másodvetés keretében többféle zöldséget termeszthetünk. Ezek közé tartozik az uborka, a zöldbab, a burgonya, a cékla, a téli retek, a csemegekukorica, a sárgarépa, a kapor, a sóska, a spenót, a póréhagyma, a salátafélék (téli fejes saláta, rukkola, mezei saláta), a káposztafélék (fejes, kel, vöröskáposzta, karalábé) és a gumós kömény.
Ideje munkához látni!