Megelőzés és megoldás a zöldség- és gyümölcsültetvényeket érő növényi stresszhelyzetekre

Zöldség- és gyümölcsültetvényeinket egyre gyakrabban érik olyan stressztényezők, melyek a napjainkban egyre erősödő időjárási anomáliák (pl. aszály, késői fagyok, jégkár, viharok), illetve a káros talajviszonyok és a gyomirtóstressz következményei. A felsoroltak ellen igen nehéz a védekezés, egy vegetációs időszakban akár több, olykor ellentétes hatás is érvényesülhet (aszály – belvíz, hideg – hőségnapok).

A stresszoldó készítmények közül azok lehetnek a legeredményesebbek, amelyek többféle stresszfaktor jelenléte esetén is képesek segíteni a növényeknek.

Gyomirtóstressz uborkában                                                     Stresszes paprika, Tornyospálca 2020.
Jégkár almán

Az FMC-Agro stresszoldó, kondicionáló készítménye: a RhizoMagic™ összetevőinek köszönhetően rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. A tanninok az antioxidáns hatásban, a fucoidan a védekezési mechanizmusok fokozásában, a laminarin a sejterősítésben, a mannit a vízháztartás szabályozásában, az alginit a talajkondicionálásban, a hozzáadott növényazonos L-aminosavak a hőmérséklet toleranciában játszanak szerepet. Együttes jelenlétük biológiai többlethatással jár.

Vizsgálatok is kimutatták, hogy a RhizoMagic™ kezelések után a legfontosabb növényi hormonok (auxin, gibberellin, citokinin stb.) mennyisége és aránya pozitív irányban változott.

A készítmény makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz, így egyúttal levéltrágyázást is végzünk, ráadásul a jelenlévő biológiai összetevőknek (alga, aminosavak) köszönhetően sokkal jobb hasznosulással.

Felhasználói tapasztalatok

2021-ben számos új kertészeti tapasztalat, eredmény született a készítmény kísérleti, valamint üzemi szintű stresszoldási és növénykondicionálási felhasználása kapcsán. Cikkünkben néhány példát mutatunk be.

Pap Tamás nyíregyházi termelő a RhizoMagic növénykondicionáló, a Steward® 30 DF rovarölő szer és a Bordóilé + Kén Neo SC gombaölő szer segítségével eredményesen védte meg paprikaállományát FMC technológiával. Eredmény: több termés, jobb növénykondíció.

2021. június végére már a harmadik szedésnél tartott a májusban palántázott uborka Szamosbecsen. Bakhátba bedolgozott Radistart® Gold startertrágyát, majd RhizoMagic növénykondicionálót alkalmaztak. A gazdálkodó a videóban számol be a részletekről. Eredmény: gyors növekedés, jó terméskötődés, jó növénykondíció.

A rakamazi alma- és kajsziültetvények meghálálták a törődést Takács János rakamazi gyümölcstermesztő számára. A RhizoMagic™ növény- és talajkondicionálóval kezelt alma igen jó termőrügy-berakódottságot és méretes almákat hozott, kajsziját pedig meg tudta védeni az áprilisi virágzáskor érkező fagyok ellen.

További információért kattintson ide!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Talajlakó kártevők ellen Kentaur 5 G + Radistart A... A kukorica és napraforgó termesztését intenzíven végző termelők körében nem kérdés, hogy ezen két kapás kultúra erőteljes kezdeti fejlődésének kulcsa ...
Az FMC-Agro hatékony választ kínál a gabonafélék m... Az FMC-Agro szokásos növényvédelmi konferenciája, az Életre kelt(ő) védelem cím alatt futó rendezvény, idén a pandémia miatt az online térbe kényszer...
Az FMC-Agro az olajos növények növényvédelmében is... Noha az FMC-Agro szokásos növényvédelmi konferenciája, az Életre kelt(ő) védelem című rendezvény idén webkonferencia formájában, zárt körben került m...
Miben segítheti növényeit az FMC új stresszoldó és... Termesztett növényeink élettartama során számos stressztényező fordulhat elő. A biotikus stresszfaktorok (kártevők, kórokozók, gyomok) ellen alkalmaz...
Stresszfaktorok, stresszkezelés a tavaszi vetésű n... A tavaszi vetésű kultúráink rövidebb ideig vannak kitéve az időjárás viszontagságainak, mint az ősziek, de a tenyészidejükhöz kapcsolódó stresszfakto...
Gondoskodjunk tavaszi vetésű növényeink stresszkez... A tavaszi vetésű kultúráink rövidebb ideig vannak kitéve az időjárás viszontagságainak, mint az ősziek, de a tenyészidejükhöz kapcsolódó stresszfakto...