Közel 5 millió forint értékű csempészett vágott dohányt találtak két személyautóban a vállaji magyar-román határátkelőhelyen. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendőrök 10 román állampolgárt szállító, román rendszámú járművek csomag- és motorterét vizsgálták át, azokban bukkantak rá a 60 kilogrammnyi illegális dohányárura.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrök közleménye szerint a vállaji közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre 2020. március 28-án 23 órakor két személygépkocsival közlekedő tíz román állampolgár. Az ellenőrzést végrehajtó rendőrök a két gépjárműben összesen 60 kilogramm vágott dohányt találtak, melynek értéke közel ötmillió forint. Az egyenruhások a járművet és a benne talált dohányárut átadták a további eljárás lefolytatására illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak.
Nem volt könnyű a vágott dohányt tartalmazó csomagokat észrevétlenül elrejteni, nem is sikerült a román csempészeknek.
A dohányról:
A dohány a növények egy nemzetsége (Nicotiana), a burgonyafélékhez tartozik. Szárított leveléből készülnek a dohánytermékek (bagó, cigaretta, szivar, szivarka, pipadohány, burnót). Fogyasztható, használható szerves növényvédő szerként vagy nikotin-tartarát formájában, bizonyos gyógyszerek előállítására. Fogyasztás esetén leggyakrabban füst formájában történő szívásra, rágásra, szippantásra vagy tubákolásra alkalmas dohányként vagy snüssz formájában jelenik meg – írja a Wikipédia.
A dohány az Észak-és Dél-Amerikában, Ausztráliában, Délnyugat-Afrikában és a Csendes-óceán déli vidékein őshonos burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó füvek és cserjék nemzetsége. A közkeletű nevén dohány növénynek nevezett Nicotiana különböző fajtáit dohánytermékek előállítására termesztik. Az összes Nicotiana faj közül a közönséges dohányt (Nicotiana tabacum) telepítették a legszélesebb körben, és az egész világon cigaretta előállításához ezt a levéldohányt termesztik. A dohány csírázása 27 °C -on (80 °F) általában 2-5 napig tart. A magokat a rovarok támadásának megelőzése érdekében hideg- vagy melegágyba vetik, majd a palántákat kiültetik a földekre. A dohány egynyári növény, melyet általában géppel vagy kézzel takarítanak be. A betakarítás után a dohányt szárítják, melynek során lassú oxidáció és a karotinoidok lebomlása megy végbe. Ez teszi lehetővé, hogy a mezőgazdasági termék felvegye azokat a tulajdonságokat, mely a füst „bársonyosságát” adják.