Kedvezett a kórokozók fertőzésének a sok csapadék idén, igaz ez az ipari paradicsom állományokra is. Viszont a termesztőknek arra különösen vigyázniuk kell, hogy a védekezéskor betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék ne haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés ezen felül más szempontból is fontos lett. Németországban ugyanis egy áruházlánc által kért ellenőrzéskor paradicsomsűrítményből és ketchupból mutatták ki az alternáriás betegséget okozó gombák toxinjait.
A Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy a termelők figyelmét Palotás Gábor, az Univer Product Zrt. kutatás-fejlesztési és minőségügyi vezérigazgató-helyettese hívta fel az alternáriás betegség okozta problémákra. Az Alternária-fajok legalább 70-féle toxint termelnek, ezeknek nálunk a töredéke van jelen, ám köztük ártalmatlanok és betegséget okozók ugyanúgy megtalálhatóak. Az analitikai módszerek pedig már annyira modernek, hogy már 2 mikrogramm toxin jelenléte is kimutatható egy kilogramm sűrítményből – írják.
Ugyan az Univer kecskeméti feldolgozójába beérkező paradicsom szigorú minőségvizsgálaton megy keresztül, nincs idő a toxinmennyiség meghatározására. A toxinnal terhelt alapanyag kiszűréséhez csak az állomány fertőzöttsége adhat segítséget. Ha már szemmel láthatóak a betegség tünetei, a paradicsom toxintartalma nagy valószínűséggel megemelkedik. Az Univer szakemberei ezért szigorúbban ellenőrzik a betakarításra kész állományokat, és a betegség megelőzésére, a tüneteinek a felismerésére képes útmutatót is adnak a termelőknek.
Kapcsolódó: Mitől száradt le a paradicsom bokor levele?
A tartósan csapadékos időszak következménye volt a szokásosnál is erősebb gombafertőzés fellépésének. A paradicsom leveleit több gombafaj is fertőzi, azok tünetei is eltérőek és az okozott betegség súlyossága, a kár is különböző. Ebben a cikkünkben írtunk ezekről bővebben.