Még nem késett el, ha nincs meg a tavaszi metszés

Mivel a márciusi tél sikeresen megállította a gyümölcsfákat a rügyek kipattanásában, még az almafák metszését sem késő elkezdeni. Az őszi és a kajszibarackot pedig csak a nedvkeringés beindulása után illik visszavágni, aminek növényegészségügyi oka van. A tavaszi metszés ideje az szokatlan időjárás miatt kitolódott.

Ha nem jött volna el a márciusi tél, már növény-egészségügyi kockázatot jelentene az almafa metszése, hiszen a tűzelhalást okozó Erwinia amylovora baktérium ilyenkor már veszélyeztetni szokott. A kórokozó azonban virágzáskor a leginkább fertőző, tehát egy március közepén végrehajtott metszéssel még átlagos időjárás esetén sem vállalunk komoly kockázatot. Anyagunkat a Kiskertblogger oldal cikke alapján közöljük.

A márciusi tél miatt csúszik a tavaszi metszés ideje is
A márciusi tél miatt csúszik a tavaszi metszés ideje is

A barackfák és a cseresznye metszése pedig egyébként is később, a virágzás előtti időszakban a legjobb. Télen ezek a fajok érzékenyebbek a sebeken át fertőző gutaütést, illetve ágrákosodást kiváltó kórokozókra, mint az almatermésűek. Utóbbiak a fagymentes napokon már január óta metszhetők. A koronaalakításra alkalmas időpont a szüret utáni zöldmetszés is. Az almafa alakítására a legmegfelelőbb időszak az, amikor az éjszakai fagy napközben felenged. Ilyenkor a kiskertekben még jól megtartja a létrát a fagyos földfelszín, miközben már átmelegednek a napsütötte faágak. A lehulló venyige sem keveredik össze a sárral, miközben összegereblyézzük.

Mikor nő jó irányba?

A korona alakításával kettős célunk van: egyrészt hozzá akarunk férni a majdani gyümölcsökhöz, másrészt szellőssé akarjuk tenni, hogy a gombás kórokozók terjedését megelőzzük, viszont a nap érlelhesse a termést. Ez a két cél jól kiegészíti egymást, mert az a fa, amelyiknek a koronája minden szögből jól elérhető és megmászható, az kellően szellős is. Az elmetszett gallyakon a rügyek lehetőleg 45 fokos szögben kifelé, oldalra, illetve felfelé mutassanak, ne pedig a talaj vagy a korona belseje felé.

Érdemes kordában tartani a fa növekedését. Ha létrával sem érjük el a tetejét, akkor nemcsak elérhetetlen termést hoz, de mumifikálódott gyümölcsei a következő évben a gombás betegségek kiindulópontját is képezik. Ha a metszést követő évben visszaesik az almatermés mennyisége, ne essen pánikba. Egyrészt az almatermésűek eleve kétéves hullámokban teremnek többet, illetve kevesebbet, másrészt a következő évi szelídebb metszéssel a termőrügyek fejlesztését is lehet támogatni. Ha kíváncsi rá, tavaly ilyenkor mit írtunk a metszésről, kattintson ide!

A tavaszi metszés lépései:
  1. Először is válasszunk egy éles, könnyen kezelhető metszőollót, amelyik nem tépi a fa bőrszövetét és nem hagy roncsolt vágási felületet.
  2. Elsőként a vízhajtásokat távolítsuk el.
  3. Távolítsuk el a sérült, beteg és száraz hajtásokat. Ugyanekkor vágjuk le a mumifikálódott gyümölcsöket is.
  4. Ritkítsuk meg a fát. Egyáltalán nem baj, ha a három, szinte egy irányba induló ág közül a középsőt vagy akár még egyet kicsípünk.
  5. Kurtítsuk meg a vesszőket. A középhosszú és hosszú termővesszők csúcsát a metszés erősségének megfelelő mértékben csípjük vissza. Gyenge metszésnél a felső 1/3-át, erős metszésnél a 2/3-át, közepes metszésnél 50 százalékát érdemes eltávolítani.
  6. Ritkítsuk meg a termőbogokat. A túl sűrű termőbog nem csupán kisebb gyümölcsöket eredményez, de zugaikban könnyebben megtelepednek a molyok és más károkozók is.
  7. Fertőtlenítsük le a nagy metszési sebeket a betegségek megfékezése érdekében.
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Mik a feladatok április közepén a kertekben? Beköszöntött a jó idő, egyre többen vonulnak ki a szabadba és kezdik rendbe tenni kertjeiket. Van is munka bőséggel, amit ilyenkor el lehet és el is k...
Nem bírja a klímát a fekete ribiszke Sokan foglalkoznak Magyarországon (akár hobbi szinten is) ribiszke termesztésével. Egyre többször hallani, hogy semmit nem változtat a gazda a termesz...
Tavasz a télben – jó ez a növényeknek? Napokkal ezelőtt még havazásokról, ónos esőről és -15 fokos hőmérsékletről szóltak a hírek, hétvégére azonban gyökeres változás áll be az időjárásban....
Februárban is van mit tenni a kertben Februárban nem könnyű a kertész élete: a fagy, a köd, a hó, a jég nem kedvez a kerti munkák számára. Pedig most is sok tennivaló: indulhat a metszés, ...
Rügyellenőrzés – így csinálja Elmúlt a tél? Még nem teljesen, de a hőmérséklet már engedi a metszési munkálatok végzését a gyümölcsfákon. Enyhe volt a téli időszak, de metszés előt...
Jön a tavasz, elő a permetezőkkel! A kertekben álló fákat és bokrokat számtalan kártevő és betegség fenyegeti. Minthogy azonban itt a növények vegyesen állnak, ezért növényvédelmüknek o...