Még évekig eltarthat a drágulás Magyarországon, de nem csak a háború miatt

A koronavírus-járvány miatt már két éve hiány, ezáltal drágulás is tapasztalható az élelmiszerpiacon. Az ukrajnai orosz invázió, és az emiatt Oroszországra kivetett szankciócsomag tovább rontott a helyzeten. Magyarország csak néhány 100 kilométerre fekszik a harcoktól, mégsem ez a rekordnagyságú infláció közvetlen oka. A mezőgazdasági termékek ára világszerte rohamosan növekszik, mi, magyarok csak elszenvedői vagyunk a trendnek.

Az Euronews írta meg, hogy az ukrán mezőgazdaság állapota különösen fontos az európai élelmiszerbiztonság szempontjából. Arra, hogy miért van ez így, Braunmüller Lajos, a Portfolio agrárszakértője adta meg a választ. A szakember szerint Ukrajna a világ egyik legtermékenyebb területe a természeti adottságai miatt. Nagyon jó minőségű földje van, ami szántóföldi termelésre alkalmas: a csernozjom talaj. Nagyon magas az ásványi anyag tartalma, jó a szerkezete és hatalmas mennyiségben áll rendelkezésre. 42 millió hektáron lehet gazdálkodni, ez nagyjából a tízszerese a magyar termőföldek összterületének. Ukrajna gigantikus méretekben takarított be terményeket a háború előtt. Kukoricából 30, búzából 25, napraforgómagból pedig 20 millió tonna felett termelt. Ráadásul ezekben a szektorokban Oroszország is fontos szereplő volt.

Még évekig eltarthat a drágulás Magyarországon, de nem csak a háború miatt, az inputanyagok áremelkedése is komolyan hat a helyzetre - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Még évekig eltarthat a drágulás Magyarországon, de nem csak a háború miatt, az inputanyagok áremelkedése is komolyan hat a helyzetre – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A táblázatból is látszik, hogy Ukrajnából származott a világszerte importálható kukorica 13 százaléka, az árpa 11 százaléka és a repce 10 százaléka. A tavaszi munkálatok befejezésével 7 millió hektárt sikerült bevetni, ez 30 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi eredményhez képest. A csökkenés legfőbb oka, hogy a gazdák elmenekültek vagy fegyvert fogtak, a szántóföldek pedig alá vannak aknásítva.

Ráadásul nem csak az idei termény szenvedi meg a harcokat, hanem a tavaly beraktározott termésnek egy jelentős része is. Hatalmas készletek nem tudtak kijutni Ukrajnából, mert az oroszok lebombázták a főbb tengeri kikötőket. Jelenleg vasúton próbálják meg eljuttatni a terményeket nyugatra, de ez nem csak lassabb és körülményesebb, hanem a különböző nyomtávok miatt körülményesebb és drágább is. Az átpakolás – például Záhonynál – jelentősen növeli a menetidőt. 

Oroszország és Ukrajna részesedése az agrárexportból - Forrás: Euronews
Oroszország és Ukrajna részesedése az agrárexportból – Forrás: Euronews

Magyarországon minden drágul, és ez így is marad

A takarmánynövények és az étolaj ára idén megduplázódott hazánkban, annak ellenére, hogy ezekből Magyarország még kivitelre is tud termelni. Ebből is látszik, hogy a magyar gazdáknak nincsen ármeghatározó erejük a világpiacon. Áprilisban 9,5%-kal emelkedtek az árak az egy évvel korábbi szinthez képest, míg a maginfláció 10,3%-ra ugrott – közölte a KSH május közepén. Mindkét adat több mint 20 éves csúcsot jelent, ráadásul ezt szinte mindenki érzi az élelmiszerek 16 százalékos drágulásán keresztül.

Míg a márciusi adatközlés kellemes meglepetés volt és egy viszonylag mérsékelt gyorsulást jelzett, addig az áprilisi infláció drasztikus gyorsulásról számolt be. Havi alapon 1,6 százalékkal emelkedtek az árak átlagosan. Ilyen dinamikát legutóbb a 2012-es áfaemelés idején lehetett tapasztalni.

A vártnál magasabb áprilisi pénzromlás hatására könnyen lehet, hogy a következő hónapokban a banki elemzők és kutatóintézetek még feljebb emelik az éves átlagos inflációra vonatkozó előrejelzésüket. Éves átlagban a szakértők már 9% feletti inflációra számítanak, ami könnyen lehet, hogy közeledni fog a 10%-hoz.

A vállalati felmérések alapján további áremelések jönnek. Egyre több vállalat szeretné emelni az árakat Magyarországon a GKI áprilisi felmérése szerint. Az energiaárak elszállása, az alapanyag- és nyersanyagárak emelkedése, illetve a bérköltségek növekedése is felfelé hajtja az árakat. 

A drágulás hatásánál is nagyobb gond a hiány

De miért duplázódott meg a paradicsom ára, ha nem is Ukrajnából érkezik? Ennek az az oka, hogy a gazdáknak többet kell költeniük a bérekre, a szállításra, a csomagolásra és a termelőeszközökre. Alapélelmiszerből dupla annyink van, mint amennyi az országnak szükséges. Az inputanyagokkal vagyunk nagyon nehéz helyzetben.

Vancsura Kornél, a bácskai régió egyik legnagyobb gazdaságát vezeti, neki az is nehezíti a munkáját, hogy már 2 évre előre kell gondolkodnia, mert a permetezőszerekért és az erőgépekért is sorban kell állni. Inkább nem adja el használt traktorait, mert attól tart, hogy képtelenség lesz újakat beszerezni. Ráadásul az újabb modellek esetében alkatrészhiány is tapasztalható.

A műtrágya ára mindenre kihat

Mégis leginkább az üzemanyag-drágulás aggasztja a mezőgazdaság szereplőit. Az Oroszországot sújtó korlátozások miatt megnyolcszorozódott a földgáz ára, így majdnem négyszer lett drágább a műtrágya. Az már csak tetézi, hogy Oroszország, Belarusz és Ukrajna a világ műtrágyagyártásának a negyedét teszi ki, és Moszkva exportálja a létfontosságú ammónia-nitrát felét. Márpedig az orosz vezetés a szankciók miatt megtiltotta ezen anyagok kivitelét.

Magyarország egyetlen műtrágyaüzeme, a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. 2020-ban még havonta 7 millió eurót fizetett a gázért, míg a márciusi számla 50 millió euró volt. Erre még rájön az EU-nak fizetendő szén-dioxid kvótadíj és a villanyfogyasztás. Ezek teszik ki a költségek 90 százalékát. Csont Dávid vezérigazgató-helyettes elismerte, hogy volt olyan pillanat, amikor már nem érte meg beindítani a gyártósorokat.

A háború kitörése után a gázárak 250 euró fölé mentek megawatt/óránként. 2022. február 16-án 65 euró volt a gáz, majd két napra rá 250. Emellett az ár mellett nem lehet gazdaságosan termelni. Vagyis termelni lehet, csak az a műtrágya eladhatatlan és már a gazdáknak sem éri meg azon az áron megvenni. Csont Dávid elmondta, hogy az árakat a nagy nyugat-európai gyártók határozzák meg, a Nitrogénművek csak követi a piacot.

Nem éri meg kockáztatni

Márpedig a műtrágya drágulása a magyar mezőgazdaság összes szereplőjére kihat. Ráadásul az idei terméshez még a a tavalyi, olcsóbb műtrágyát használták, így a legnagyobb drágulás jövőre várható. A gazdáknak most hazardírozniuk kell. Vagy megveszik a drága műtrágyát a jobb terméshozam reményében, és aztán az árut emelt áron adják, vagy rábízzák magukat a természet szeszélyességére. Vancsura Kornél szerint azonban most már látszik, hogy sokkal gyérebb hozam várható azokban a gazdaságokban, amelyekben spóroltak a műtrágyával. Nem csoda, hiszen szakértők szerint a világ népességének mindössze a felét lehetne táplálni műtrágyázás nélkül. 

Nagyon nagy bajban az állattenyésztők

A legrosszabb helyzetben az állattenyésztők vannak, főleg a sertéságazat szereplői. Nekik ugyanis hónapokig kell táplálniuk a malacokat a drága takarmánnyal. Csak úgy kerülhetik el a veszteséget, ha a húst mirelit vagy konzerv formában adják el. Az elemzők mégsem számítanak élelmiszerhiányra vagy éhezésre. A legrosszabb esetben egyes termékek nem mindig és mindenhol lesznek elérhetők.

Ezt szolgálja a magyar kormány döntése is, amely nem tiltja, de ellenőrzi az alapvető élelmiszerek exportját. Nagy István agrárminiszter emlékeztetett: amikor elkezdődött a háború, a gabonaexport teljesen felborult a világban. Külföldi nagykereskedők Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy nap alatt 55 ezer tonna gabonát kötöttek le és szállítottak volna ki.

Magyarország kormánya meghozta azt a nagyon gyors és határozott intézkedést, hogy bejelentési kötelezettséghez köti a gabona exportját. Egy szabadpiaci gazdálkodásban senki sem tartotta nyilván azt, hogy mennyi az a készlet, ami egyáltalán rendelkezésre áll. Azért vezettük be ezt a nyilvántartást, hogy egyáltalán tudjuk mikor kell közbeavatkoznunk. Bármilyen meglepő, a drágulás alakulására az árstop is hatással van. A kormány több alapvető élelmiszer árát is befagyasztotta, a nagy üzletláncok pedig ezt a veszteséget más eladásokon próbálják behozni. Furán néz ki, de a tarja miatt lesz drágább a zokni. Minden mindennel összefügg – mondta a szakértő.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Újabb országokat súlyt az orosz embargó Az orosz kormány újabb embargós intézkedések bevezetését kezdeményezte. Az új határozat szerint további öt ország érintett az orosz embargós ügyben. ...
Minimálisan csökkent az agrárexport Alig, mindössze 4,5 százalékkal mérséklődött az agrárexport egyenlege 2015 első hét hónapjában Magyarországon. Továbbra is gondot okoz azonban az oros...
Markáns változás az őstermelői igazolványok ügyébe... Több pontban is módosult egy kormányrendelet, amely komoly hatással bír az őstermelőkre. Egyszerűsödött az ügyintézés, ráadásul több helyen intézhető ...
Jogtalan orosz sertéshús embargó Az Európai Uniót sújtó, orosz sertésimport tilalom nem a vonatkozó nemzetközi jogszabályokon alapult - állapította meg a Kereskedelmi Világszervezet (...
Óriási öngól – Oroszország jól jött ki a bün... Sokan már azt sem tudják, miért jött létre az orosz embargó, pedig az intézkedések még most is érvényesek. Azt viszont álmunkban sem gondoltuk volna, ...
Orosz gabona árasztja el a világot Oroszországban idén mintegy 130 millió tonnás, rekord gabonatermés várható - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök az agráripari komplexum és feldolgoz...