Meddig csökkenhet a méhek száma a növényvédő szerek miatt? Uniós szintű a probléma

Uniós szintű, kiemelt védelmet kaphatnak a méhek, illetve a mostaninál is nagyobb segítséget a méhészek. Legalábbis ezt látszik alátámasztani, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság felülvizsgálja a méhekre vonatkozó speciális védelmi célokat.

A téma napirendre került az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának luxemburgi ülésén is. Ezen felszólalt Nagy István agrárminiszter is, aki szerint itt az ideje annak, hogy uniós szinten kerüljön meghatározásra: a növényvédő szerek használata miatt maximálisan mekkora lehet a mézelő méhcsaládok csökkenése.

Egyszerre kell biztosítani a méhek magas szintű védelmét, és hogy a biztonságosan használható növényvédő szerek a termelők rendelkezésére álljanak
Egyszerre kell biztosítani a méhek magas szintű védelmét, és hogy a biztonságosan használható növényvédő szerek a termelők rendelkezésére álljanak (Fotó: Pixabay)

7 vagy 10 százalékkal?

Hazánk a 7 százalékra történő mérséklést szeretné elérni, ugyanakkor – a szabadfold.hu Gazdanet rovatának tudósítása szerint – az Európai Bizottság 10 százalékos célkitűzését is elfogadhatóak tartja. A ja­vaslat kapcsán a magyar agrárminiszter elmondta: minden olyan kezdeményezést támogat, ami a méhek számára a lehető legnagyobb védelmet garantálja. Ugyanakkor a növényvédő szerek engedélyezésekor gyakorlati kísérletekre alapozva kell döntést hozni.

Vagyis egyszerre kell biztosítani a méhek magas szintű védelmét, és hogy a biztonságosan használható növényvédő szerek a termelők rendelkezésére álljanak.

Pempő kontra szermaradvány

Speciális méheleséggel megakadályozható a méhállomány rovarölő szerek által okozott csökkenése az amerikai Cornell Mezőgazdasági és Élettudományi Egyetem kutatói szerint. Kiderítették ugyanis, hogy a méhek ellenálló képessége nagyban csökken a rajtuk élősködő varoa atkákkal szemben.

A legyengült méheket más betegségek is könnyebben megtámadják. A szakemberek viszont jó megoldásnak látszó módszert találtak: virágpor alapon, mikrorészecskéből álló és enzimekkel töltött eleséget állítottak össze a házi méhek és környezetük méregtelenítésére. A mikrorészecskékhez pollen és cukros víz is keverhető.

A kísérletek szerint a szert fogyasztó gyűjtögető méheknek növényvédő szer jelenléte mellett sem gyengült az atkákkal szembeni ellenálló képessége.

Share Button