Kizárólag betegségek kezelésére és állatorvosi rendelésre fordulhat elő, hogy a McDonald’s Magyarországnak beszállított haszonállatok antibiotikumokat kapnak – állítja a gyorsétteremlánc. A vállalat szerint az állatok takarmányozásában a gazdaságok nem használnak hormonokat, génmódosított anyagokat és hozamfokozókat sem. Az Egyesült Államokban ugyanakkor komoly támadások érik az ottani McDonald’s-ot az antibiotikumos húsok miatt.
Egészen az alapanyag-előállító gazdaságoktól kezdve szabályozza a magyarországi McDonald’s, milyen minőségű húsokból készülnek az étteremlánc termékei – közölte az Agrárszektor megkeresésére a McDonald’s Magyarország. A hazai cég számára nevelt marhák, sertések és csirkék takarmányozásakor nem használnak génmódosított alapanyagokat, hormonokat, sem egyéb hozamfokozókat. Továbbá általános jelleggel antibiotikumot sem. Egyes esetekben viszont előfordul, hogy az alapanyagként szolgáló haszonállatok antibiotikumot kapnak, de ez kizárólag betegségek kezelésére és állatorvosi rendelésre fordulhat elő – közölte a társaság.
Az Egyesült Államokban ugyanakkor több szervezet is amiatt támadja a gyorséttermi vállalat ottani vezetőségét, hogy nem tett közzé egyértelmű állásfoglalást azzal kapcsolatban, mikor szünteti be az antibiotikumos sertés- és marhahúsok felhasználását gyorséttermeiben. A kritikák szerint az ilyen húsok komoly humánegészségügyi kockázatot jelenthetnek, mivel az antibiotikumok jelenléte és túlzott használata ellenállóvá teheti a baktériumokat a gyógyszerekkel szemben. A gyorsétteremlánc azonban azt állítja, hogy már érdemi lépéseket tett az ügyben.
A magyarországi McDonald’s-ban kapható marha- és sertéshúspogácsákat az OSI Food Solutions ausztriai és németországi üzeme gyártja, a csirkehúsos termékek pedig az OSI bábolnai üzeméből érkeznek – közölték. A cég rendszeres vizsgálatokat is tart a gazdaságokban, a vágóhídakon, a termelőhelyeken, az elosztó közponban és az éttermekben egyaránt.
A McDonald’s saját rendszerrel biztosítja a minőséget
A vállalat egy McDonald’s Agricultural Assistance Program (MAAP) elnevezésű követelményrendszert is összeállított, hogy a termelők megfelelő alapnyag-minőséget biztosítsanak. Továbbá fejlesszék az élelmiszerbiztonságot és környezeti szempontból fenntartható módon gazdálkodjanak. A MAAP kiterjed a marha-, a sertés- és a csirkehúsokra is. Így a cég tájékoztatása szerint az ellátási lánc bármely pontján visszakereshetik a beszállított alapanyagokat, illetve utólag is ellenőrizhetik előállítási helyüket, idejüket és termelési körülményeiket. A farmokon pedig az állatokat állatorvosok felügyelik. A feldolgozók a marhahúspogácsákat csak marhahúsból, vagyis egyéb összetevők és adalékanyagok hozzáadása nélkül készítik el. A gyártási folyamatokat független felügyeleti szervek is auditálják. A szarvasmarháknál a marhalevél, illetve a fülszám lehetővé teszi, hogy a késztermékből is beazonosíthassák az információkat a húsok eredetéről. A csontszilánkok kiküszöbölésére a húsokat kézzel csontozzák, továbbá mikrobiológiailag is ellenőrzik – közölte a McDonald’s Magyarország.