Már ma eldőlt, rossz lesz idén a termés

Január 6-a, Vízkereszt napja. Ehhez a naphoz számos népszokás, babona fűződik, ezek közül a legismertebb, hogy ekkor kell leszedni a karácsonyfát. Van azonban olyan népi hiedelem is, ami a mezőgazdasághoz kapcsolódik.

A januárhoz sok népi megfigyelés társul. Ilyenkor még javában tombol a tél, a növényeknek pihenésre van még szükségük. A napsütéses időjárás ebben az időszakban a fáknak és a gabonának is kimondottan káros. Ennek oka, hogy a növényi pórusok kitágulnak a napsütés hatására, a fagyos éjszakákon viszont újra összeszűkülnek. Ennek hatására a növényi háncsréteg károsodik, az érintett növények legyengülhetnek.

Vízkereszt napjának időjárásából következtetni lehet a tél hosszára is, bár ezt sokan másképp értékelik. Egyesek szerint, ha vízkeresztkor hideg van, korai tavaszban bízhatunk, mások szerint viszont hosszú lesz a tél.

Kutya hideg van ma, várhatóan rossz lesz idén a termés
Kutya hideg van ma, várhatóan rossz lesz idén a termés

 

A mai időjárás alapján nem bízhatunk idén jó termésben. Ugyanis, ha hideg van vízkeresztkor, a népi megfigyelések szerint rossz lesz a termés. Várhatóan a mai nap szárazon, csapadékmentesen alakul, ebből pedig egyes babonák szerint az következik, hogy zivataros nyárnak nézünk elébe.

A szőlősgazdák vízkereszt napján a patakok vizét figyelik. Szerintük ugyanis, ha megárad a patak vize ezen a napon, bőséges bortermésre lehet számítani.

A mai időjárás szerint tehát rossz termésre, zivataros nyárra lehet számítani. Néhány hónapon belül meglátjuk, beválnak-e a jóslatok.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Mákkal kapcsolatos érdekességek Volt, ahol jóslásra használták a mákot, máshol termékenységi varázslatokhoz volt elengedhetetlen kellék. Cikksorozatunk mai részében néhány érdekesség...
Már megint péntek 13! Jól indul ez az év is… mondhatják a babonás emberek, ugyanis február 13. után március 13-a is pénteki napra esik. De miért is félünk ettől a naptól an...
Újra feltűnik a Kulák a kukoricaföldeken Az év eleje óta Mátrai Tibor az ügyvezetői feladatokat is ellátja az Agromag Kft.-nél. Ennek apropójából a Magro.hu munkatársa beszélgetett vele a vá...
Lehet sok, lehet jó, de akár lehet mindkettő együt... A leglényegesebb kérdést, hogy kiváló minőségi paraméterekkel vagy nagy terméspotenciállal rendelkező fajtát válasszunk-e, azt a termény értékesítésé...