A napokban kezdődött meg a málnaszüret az ország több pontján. Bár már nem sok ilyen „pont” van, egyre kevesebben foglalkoznak ugyanis málnatermesztéssel. Pedig a magyar málna ízének nincsen párja a világon – gondoljuk mi magyarok – és ez, talán, nincs is messze a valóságtól.
20-25 éve még virágzott a málnabiznisz Magyarországon. A Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál Nógrád megyében, a Mátra déli lejtőin… mindent málna borított, amíg a szem ellátott. Akkoriban éves szinten 25-30 ezer tonna málnát is leszüreteltek a gazdálkodók és nem túlzunk, ha azt mondjuk, mindenki a magyar málnát kereste Európában is.
Mára ez gyökeresen megváltozott. Ugyan a gyümölcs minősége változatlanul kiváló, de már csak pár száz hektáron termesztik a málnát a magyar gazdálkodók. Az éves össztermés így jócskán visszaesett. A termelők már nem ipari célokra termelnek, frissen értékesítik termésüket a helyi piacokon. Jellemzően hektáronként 2-4 tonna málna terem meg, pedig ideális esetben 10-12 tonnának kellene lekerülnie egy hektárról.
Ennek oka részben a termesztett fajtáknak, részben a változó klímának köszönhető. A fagyok idén is károsították a töveket, de a nyári 35 fokos hőséget is nehezen bírják a bogyók. A nagy melegtől a szemek elaprósodnak, megaszalódnak, így az első osztályú termés mennyisége jelentősen lecsökken.
Az egyre kedvezőtlenebb éghajlat mellett a málnatermesztés jelentős élőmunka igénye miatt is háttérbe szorul az ágazat. A metszés, a kapálás és a szedés, mind-mind kézzel történik. Gépesíteni túl drága lenne, így jelentős plusz költséggel jár a munkások megfizetése. Egy munkás óránként 3-4 kiló málnát szed le, órabérük 1200 Ft körül mozog. Így egy kiló málna szedési költsége 3-400 Ft, és egyéb költségeket még hozzá sem adtunk.
Szerbiában és Macedóniában jobb a helyzet, ott jóval olcsóbbak ugyanis a munkások. Így ezek az országok még jó helyzetben vannak a nemzetközi piacon. A lengyelek pedig már gépesítették többek között a málna betakarítását is – itt már kombájnok szedik le a termést -, így ott olcsóbb a termelés, ezáltal jóval versenyképesebb a lengyel málna még úgy is, hogy a magyar málna jóval finomabb.
Szakértők szerint a magas málnaárak csak abban az esetben csökkenhetnének, ha a termés az 5 százalékos áfakörbe tartozna. Valamint a görög mintát is lehet követni, ahol pakisztáni vagy albán munkások szedik a gyümölcsöt, jóval alacsonyabb bérért, mint a helyiek.