A májusi méhlegelők állása Magyarországon

A szaktanácsadói hálózat információi alapján adta közre a méhlegelők állapotával kapcsolatos információkat az Országos Magyar Méhészeti Egyesület. Cikkünkben megyéről megyére olvashat a mézelő növények állapotáról. A májusi méhlegelők jellemzője, hogy országszerte hamarabb és gyorsabban indultak be a virágzások.

Az OMME kéri a méhésztársakat a vándorlás állategészségügyi és etikai szabályainak betartására. Kérik továbbá, hogy a nyúlós költésrothadás miatt zárlat alatt lévő települések tekintetében minden esetben tájékozódjanak a területileg illetékes megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályon – írja az omme.hu. A felmérés 2018. május 1-3. közötti időszakban készült, a fényképes összeállítás megtekinthető az egyesület honlapján, ezen a linken.

A májusi méhlegelők jellemzője, hogy országszerte hamarabb és gyorsabban indult be a virágzás
A májusi méhlegelők jellemzője, hogy országszerte hamarabb és gyorsabban indult be a virágzás
Baranya megye

A repce gyakorlatilag levirágzott, nem egységesen a megyében mindenhol, de a táblák 80 százaléka inkább már zöld, mint sárga. A méhek ugyanakkor még járják a táblákat. Az akác virágzásának kezdete a várakozásokkal ellentétben nem később, hanem 7-10 nappal korábban kezdett mézelni. Jelenleg virágzik a megyében még a repce, teljes virágzásban van a galagonya, és a kőris a Mecsekben. Repcéről gyenge eredmények várhatóak, a márciusi hideg miatt áprilisban nem voltak kijáró méhek, és sajnos lesznek méhcsaládok, amik még akácra sem lesznek gyűjtő képesek.

Bács-Kiskun megye

A szokatlanul meleg nyári időjárás rendkívüli módon meggyorsította az akác fejlődését áprilisban. Amikor április első napjaiban megpattant az akác, a méhészek azt számolgatták, hogy május 10-e körül nyílnak ki az akácvirágok. Az áprilisi 17 fok feletti hőmérséklet hatására már a hónap utolsó napjaiban megnyílt akácvirágot részesítették előnyben a gyengén mézelő repce helyett. Kevés elvehető repcemézet gyűjtöttek a méhcsaládok. Repcevirágzásra még nem voltak hordásérettek méheink, és az egész hónapban csupán 5-10 mm csapadék hullott a megyére.

Békés megye

Repce:  A korai vetésű táblák a megyében már levirágzottak. A vetésterület mintegy 50 százaléka még utóvirágzásban van, április utolsó napjaiban még mérhető hordás volt ezekről. A szeles időjárás és a csapadékhiány miatt nem volt ideális a mézelés, minimális, 30 -50 dkg napi növekedések voltak mérhetőek. A meleg idő beköszöntével indult meg igazából a nektárképződés, de ezzel párhuzamosan a növényzet fejlődése is felgyorsult, a korábbi évekhez viszonyítva jóval korábban levirágzottak a táblák.

Akác: Az évszaktól eltérő meleg hatására, az akác is rohamos fejlődésnek indult. Április utolsó hetének  elején, már babos fürtök jelentek meg a déli fekvésű részeken, az utak menti fasorokban. A fákon a virágzat nem volt egyöntetű, különböző fejlettségi állapot volt megfigyelhető.  A már babos, 5-6-cm-es bimbók is szép számmal előfordultak. Mivel a meleg állandósult, a hónap végére robbanásszerűen következett be a virágzás. Május elsején már 1,5-2 kg hordás volt mérhető. Amennyiben a júliusi hőség tartós marad, rövid virágzási ciklusra lehet számítani a megyei méhészeknek.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Borsodban ilyen korai akác nyílásra az idősebb méhészek sem emlékeznek. Az elmúlt napok 25 fokot meghaladó nappali hőmérsékletei és az éjszakai 15-20 fok közötti minimumai nagyon felgyorsították az akác virágainak fejlődését. Ez a folyamat azt eredményezte, hogy a megye déli részén május 1-én már voltak megnyílott akácok, és már a déli kitettségű domboldalak is kezdenek fehérbe borulni. A meleg idő hatására már jelentősebb hordás várható ezekről az állományokról. A repcetáblák jelentős része a tündöklő sárgából zöld színűre változott, a fent leírt körülmények a repce virágzását is felgyorsították.

Csongrád megye

Az elmúlt időszakban az időjárási körülmények inkább a nyarat idézték Csongrád megyében is. A meleg éjszakák és a szokatlanul meleg nappalok (28-30 fokos hőmérséklet) hatására a repcetáblák virágzása gyors lefolyású volt. Ezzel párhuzamosan az akácfürtök növekedése nem várt tempóban gyorsult fel: míg április elején még május 8-10 körülre jósolták a virágzás kezdetét, ahhoz képest a napsütötte erdőszéleken már virágzanak az akácfák. A méhállományok akácerdőkbe való kitelepülése megkezdődött és folyamatosan történik.

Fejér megye

Fejér megyében a repce április 18-20-án kezdett virágozni. A méhcsaládok a késői tavasz miatt alacsony egyedszámmal rendelkeztek. Ezután a családok felerősödése folytatódott, de a repcéről kevés nektárt tudtak behordani a megszokottól kevesebb gyűjtőméhvel rendelkező családok. Május első napján már az akácerdők kinyílt virágokkal, és akácillattal csalogatták a méheket. A virágok fenológiai státusza széles határok közt változik. Megtalálható a teljesen kinyílt virág, a babos és a még zöld bimbósállapot egyaránt. A repcetáblák nagyobbik része már zöldül, elvirágzóban van, de néhány helyen a virágzó akácosok mellett még bőven sárgállanak a repcetáblák. A méhészek megkezdték a repceméz elvételét, ami a jelzések szerint a nullától a pár kilóig terjed. A jelenlegi állapot szerint a megye déli és északi akácosai között nincs igazán különbség a virágok állapotában.

Győr-Moson-Sopron Megye

Április utolsó napjaiban már lehetett fehér babos fákat látni az utak mellett. Ezek a fák május elsejére kinyíltak, és már az illatukat is lehet érezni. Az erdők pedig csupán pár nappal vannak elmaradva a szabadon álló fáktól. A repcék még sárgállanak, hordásról viszont eddig csak kevés méhész számolt be. A több akácra vándorlásnak nem sok értelme van az idén. Nem csak a megyében nyílik szinte csak pár nap különbséggel az akác, hanem országos szinten is. Az első és a második akác virágzása teljesen összecsúszott, a harmadik „hegyi” akác esetében látni csak egy kis különbséget a nyílásban.

Hajdú-Bihar megye

Az elmúlt heteket meleg, száraz idő jellemezte, ennek hatására a növények virágzása nagyon felgyorsult. A repceszezon jelenleg már a végén jár. Jelentős napi súlygyarapodás és pergetési eredmény nem volt a méhcsaládok fejlettsége, a kijáró méhek mennyisége miatt. Mindemellett sok hajdúsági méhész elpanaszolta, hogy a méhek valamiért nem, vagy alig járták idén a virágzó repcetáblákat. Az akác virágzata a 30 fok környéki melegek hatására rendkívül gyorsan fejlődött. Jelenleg az erdőn babos, fehérbimbós a virágfürtök zöme, de már néhány nappal ezelőtt is lehetett látni fehérbe boruló fákat. Április 30-án a méhek már hordtak valamennyi akácnektárt.

Heves megye

Heves megye déli, síkvidéki területein már április 29-én volt nyílott akácvirág az utak mentén és a napsütötte erdőszéleken. Beindult a hordás is ezeken a területeken. A magasabban fekvő, dombvidéki erdőkben később kezdődik a nyílás. A megye északi hegyvidéki területein levő akácosok kettős képet mutatnak, mert a völgyekben, és a hegyoldalakon egészen le van maradva a virágzat fejlődése, itt jelenleg 4-5 cm nagyságúak a fürtök, míg a hegytetőkön már fehér a virág, lehet találni nyílottat is. A kötött, hideg talajokon levő repcetáblák még virágzásban vannak, ez elsősorban a síkvidéki akácosok környékén okozhat problémát, mert így belekerülhet az akácmézbe. A lazább talajokba vetett repcék már a virágzás végéhez közelednek. Számottevő hordás nem volt a megyében repcéről, ebben szerepe volt annak is, hogy kevés volt a gyűjtő korú méh.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász- Nagykun Szolnok megyében a repce 2 hét alatt, de szinte valamennyi gyümölcs is elvirágzott. A repce jelentős mérési eredményekkel nem kecsegtetett, ebből fakadóan nem lehetett beszámolni repce méztermésről sem.

Komárom-Esztergom megye

Akác: Az elmúlt időszakban hatalmas eltérések adódtak a különböző területek között. Többnyire már fehér babos az akác, több helyen az első fürtök már kinyíltak, de jelentős eltérések mutatkoznak egy-egy erdőn belül is. Fiatal telepítésnél még csak fehéredik a fürtök hegye, viszont a két héttel ezelőtt a leggyengébbnek ítélt terület már virágba borult, sőt erőteljes nektár illatot lehetett érezni (Dunaalmás). Az elmúlt napokban egyik napról a másikra kifehéredtek az akácosok, azonban még sok helyen virít a repce.

Repce: A megye néhány kisebb területén a repce többé-kevésbé elvirágzott, a táblák inkább már zöldek, mint sárgák, a sziromhullás lassan befejeződik. A megye jelentős részén viszont még javában virítanak a táblák. Több helyen még teljes virágzásban vannak az oldalhajtások, sőt, akadnak még zöld bimbós oldalhajtások is. Ezeken a területeken sok helyen már az akácvirágzás is beindult, emiatt gond lehet a tiszta akácméz termelésével. A méhészek többsége panaszkodik, hogy alig járják a méhek a repcét, így nincs lényeges gyarapodás.

Nógrád megye

Minden idők legkorábbi akáca lesz a megyében, aminek déli illetve napsütötte részein az akác már nyílik. Az északi részeken a napsütötte helyeken, illetve az erdők szélein is erősen babos, fehérít, de rengeteg  a 3-5 cm közötti virág is. A méhészek egy része nem vándorol a déli akácra, sokan lemondták az utazást. Egyöntetű vélemény, hogy a méheknek még kellett volna 7-10 nap, a fiasok száma ugyan elég, de a kijáróbogár kevés. A repce már zöldülni kezdett, a megye méhészei remélik, hogy az északi akácba nem sokat zavar bele. A napraforgó sorolni kezdett, de nem ritka a négyleveles állapot sem.

Pest megye

A meleg hatására a repcék két és fél hét alatt teljesen levirágoztak. Mivel nagyon sokaknak alig vannak gyűjtő méhek a kaptárban, az eredmény nagyon gyenge lett. De a jó méhcsaládok se tudtak 10 kilónál többet begyűjteni a repcéről. A méhek rendkívül vadak voltak, amit a gyenge mézelésnek, a nagy hőségnek és a szárazságnak köszönhető. Az akác rendkívüli gyorsasággal fejlődött áprilisban. Fagyás sehol sem volt, a fák talpig fehér bimbóban, virágban vannak. Május elsején a településeken már fröccsent a méz a megye délibb részein, bár alig van 3 nap különbség idén a déli és az északi részek között, ami szintén rendhagyónak mondható. Sokan már most vándorolnak akácra, mert az erdőkben is beindul a hordás. Elhúzódó virágzásra lehetne számítani a virágok állapota miatt. A most lazuló fürtök mellett az erdőkben a megnyílt virágokig minden állapotú virág megtalálható. Ha marad a nagy meleg, akkor jelentősen lerövidülhet ez az elhúzódó virágzás is, ami tovább ronthatja majd az összességében nem túl jó kilátásokat.

Somogy megye

Somogyban a rendkívül meleg és száraz áprilisi időjárás a repcéket május első napjaira már túlhajtotta a virágzás dandárján.  Nem nőttek igazán magasra a növények, igazi jó hordásról kevesen számoltak be. Az akácfürtök nagyon gyorsan fejlődtek, és a melegebb fekvésű területeken, utak mellett április utolsó napjaiban már fehérbimbós, illetve nyíló virágokat is lehetett látni. Másodikára szinte mindenhol fehérednek az erdők, helyenként erős akácillatot is érezni.  Hordás, nyalakodás többfelé már elsején is volt, az eddig féktelenül vad méhcsaládok mostanra megszelídültek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a repce még virágzik, ám az akác már bontogatja szirmait. A repceméz termeléséhez szükséges feltételek sajnos nem megfelelően alakultak. A méhcsaládok fejlettségi szintje elmaradt a növények állapotához képest, valamint a csapadék hiánya is érezhető volt. Az akácerdők szélei és a fasorok már messziről fehérlenek, helyenként már az akácillat is érződik. A tisztító pergetések és a vándorlási előkészületek rohamtempóban zajlanak. A magas napi középhőmérsékleti értékek nagyon felgyorsították a virágok fejlődését.

Tolna megye

Repce: Az április 14-15 környékén elővirágzó és a megye legtöbb helyén már teljes virágzású repcetáblák a meleg hatására nagyjából két hét alatt elvirágoztak az idén. Gyakorlatilag május 2-án már a megye legtöbb helyén vagy lement már, vagy lemenőben volt a repcetábla. Akác: Április első hetében a megpattant akác fejlődésében a meleg nappali és éjszakai hőmérsékleti értékek gyors ütemű fejlődést hoztak. Gyakorlatilag az április utolsó hétvégéjén az addig még jellemzően zöld erdők fehérbe borultak a megye legtöbb részén. Május elején már virágzó erdőkkel találkozhattak a méhészek.

Vas megye

A 2013-ig visszamenő megyei feljegyzések alapján, az akácvirágzás indulása, április 28-a és május 14-e közötti – helyenkénti eltérések voltak. Az idén tavasz is volt a télben, azonban áprilisban tél is volt a tavaszban. Most a repce késik, belenyúlik az akácba, gyengíti annak minőségét.

Veszprém megye

Veszprém megyében a hőség hatására egy pillanat alatt virágba borultak a repcék, ugyanakkor a virágzás idején alig hullott csapadék, aminek következtében gyorsan öregedtek el a növények, ami sajnos nem jelenti azt, hogy a táblák május első napjaira teljesen lezöldültek volna. A nagy melegben az akác is rengeteget fejlődött. A legkorábbi területeken már az illat is érezhető volt. A várható hozamok mértéke igen nagy eltéréseket mutat. Ennek oka többek között abban is keresendő, hogy a méhcsaládok fejlődését a március elején bekövetkezett hideg erősen visszavetette.

Az akácban gyors, robbanásszerű kivirágzásra számíthatnak, de ennek hosszát az elkövetkezendő napok időjárása fogja meghatározni. A Bakonyban megszokott vándortanyákon előfordulhat, hogy az előbb említett nagy melegnek köszönhetően nem lesz markáns nyílásbeli különbség. A vándortanyák kiválasztásánál fokozottan figyelni kell arra, hogy a megyében több helyen vetettek bíborherét, ami szintén most kezdett virágozni.

Zala megye

A nyárias melegnek köszönhetően a végéhez közeledik a repce virágzása. A táblák többsége utóvirágzásban van. Az oldalágak virágzása is a végéhez közeledik. Sajnos az idei évben a repce nagy csalódást hozott a hordás szempontjából, néhány körzetben csak pár kiló a gyarapodás a repcéről. Az akác a megye legtöbb területén fehér babos állapotban van. Nagyon kevés északi területen lehet csak 6-8 cm nagyságú virágfürtöket találni. Az akác várható virágzása május 5- 8 közöttre tehető. Ha továbbra is marad a légköri aszály és a nyárias meleg, a virágzás ideje jócskán lerövidülhet, ami a hordási eredményeket is jelentősen csökkentheti.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igénye... Méhészek figyelem! 6 597 méhész-gazdálkodó részére 632,8 millió forint összegű támogatás kifizetését kezdi meg július 2. hetében az MVH a varroa atka...
Vis maior bejelentést tehetnek a méhészek Az idén, a magyar mezőgazdaságot sújtó különböző időjárási körülmények, különösképpen az Yvette ciklon súlyos károkat okozott a hazai méhcsaládokban, ...
GMO-szennyezett takarmánytól tarthatnak a magyar m... Még időben tudta figyelmeztetni a méhész egyesület a méztermelőket egy Magyarországon nem kívánatos takarmány felbukkanására. Az ügyben az Országos Ma...
Műhold alapú helymeghatározást is tanítanak Gödöll... Előző cikkünkben írtunk két tanfolyamról, melyeket hamarosan a gödöllői Szent István egyetem indít. Ma is bemutatunk két újabb hasznos tanfolyamot a s...
Méhészek figyelem! Újra igényelhető támogatás a méhészek által használt gépjárművek után. Valamint közeleg a határidő a varroa atka elleni védekezés támogatási igényének...
Fordítsunk fokozott figyelmet a méhek védelmére!... Április-május a mezőgazdasági munkák egyik csúcsidőszaka, ezzel együtt a növényvédelmi munkák nagy része is ilyenkor zajlik. Viszont ebben az időszakb...