2016 végén a szokásoknak megfelelően lezajlott a téli élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés hazánkban. A vizsgálatsorozat nyomán mintegy 20.000 kg élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, az érintett tételek értéke pedig az 5 millió forintot is elérte.
Szakértők szerint sikeresen zárult a téli élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés, amelyet 2016 decemberében végeztek el a Nébih szakemberei. A téli akció során elsősorban a friss húst; a haltermékeket; a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, az édesipari termékeket és a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten.
Az egy hónapos ellenőrzés-sorozat nyomán 4800 létesítményt ellenőriztek – ebből 550 élelmiszer-előállító helyen, 1809 élelmiszer-forgalmazásban, 688 pedig vendéglátóhelyen történt. Az említett helyeken több, mint 20 ezer tételt vettek górcső alá, amelyek 7,5 százalékát – mintegy 1 529 tételt, összesen 19 223 kg élelmiszert – kellett kivonni a forgalomból. Az említett termékek összértéke elérte a 4,9 millió forintot.
A nak.hu információi szerint az akció során feltárt szabálytalanságok miatt 61 alkalommal figyelmeztetést, 124 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, összesen 11,8 millió forint értékben.