Mai tippelős – Milyen ital készül ködből?

Ki gondolná, hogy a világ egyik legszárazabb részén, az Atacama sivatag levegőjében van még valami hasznos, amiből a világ egyik legnépszerűbb itala készülhet. Mégis így van, a kulcs pedig a ködháló.

Az Atacama sivatag egyes részein évszázadok óta nem esett, azonban nagyon gyakori a ködképződés. A helyiek csak camanchaca-ként emlegetik, amiből a helyi növények kivonják a számukra szükséges vizet. Ahogy más helyeken, a kutatók itt is tesztelik a hálókat, amik vizet gyűjtenek a ködből, hogy megállítsák az elsivatagosodást, és vizet szerezzenek a lakosoknak. Az már csak hab a tortán, hogy egy kicsinyke sörfőzde learatja a művelet előnyeit.

 

Nem kell attól tartani, hogy a maláta kikerül a képből, csupán nagy leleményességnek lehetünk szemtanúi. A művelet során 1 milliméternél kisebb méretű cseppé cseppfolyósítja a ködből kivont nedvességtartalmat a vállalkozás egy eszköze. A cseppek addig gyűlnek, amíg lecsöpögnek egy csőbe, onnan pedig egy konténerbe jutnak. Ez olyan tiszta, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas.

 

A kísérleti központhoz közeli sörfőzde lecsapott a lehetőségre. A barna habú aranyborostyán skót sör kizárólag a sivatagi ködből kifogott vízből készül. A készítő szerint ez egyedi ízt és minőséget ad a sörnek. Azonban nem csak a sörfőzők élvezik ennek a víznek az előnyeit. A kihelyezett ködhálók lelassították az elsivatagosodást, újjáélesztve az őshonos növényeket a környéken.

Mivel hálózás egyáltalán nem drága mulatság, és minimális hatása van a helyi ökoszisztémára, az ötlet kitalálója azt tervezi, hogy a lakosokhoz is eljuttatja az így kinyert vizet.

A cikk a popsci.com cikke alapján készült. Fotók: bbc.com

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gondolta volna, hogy jelentősen nőtt a sörpiac tav... A prémium sörök további térnyerésén túl az alkoholmentes fajták növekedése is hozzájárult tavaly ahhoz, hogy a sörpiac kereskedelmi forgalma 150 mill...