Magyarországon már 20 éve veti a jövőt a KWS

1999-ben a Mikulás emlékezetes ajándékot hozott a KWS tulajdonosainak. Akkor jegyezték be ugyanis a cég magyarországi leányvállalatát. Azóta a KWS Magyarország Kft. a hazai vetőmagpiac meghatározó szereplőjévé vált. Az elmúlt 20 évről és a jövőbeli terveikről Pallós Mihály ügyvezetővel a Magro.hu munkatársa beszélgetett.

Az interneten fellelhető információ alapján Ön szinte a megalakulásától a KWS-nél dolgozik, így jó rálátása van az elmúlt 20 évre. Honnan hova jutottak ez idő alatt?

A cég hivatalosan tényleg most lett 20 éves, mert 1999. december 6-án jegyezték be a cégbíróságon, viszont a KWS kukorica-, repce és napraforgó-genetikája már 1994-95-től elérhető volt a piacon, mert az IKR Zrt., mint kizárólagos forgalmazó, saját márkanév alatt (Bábolnamag) már forgalmazta a genetikáinkat. Én egy év híján végig követhettem ezt az időszakot, mert 2000. október elsején kezdtem a cégben dolgozni. Változatos 20 évnek lehettem szemtanúja. Változatos a tekintetben, hogy velünk együtt nőtt és változott a magyarországi piac, valamint az igények, és természetesen ezeket a változásokat a KWS-nek, mint minden más piaci beszállítónak, le kellett követnie. Sőt, néha a kutatás-fejlesztési tevékenyégünkkel mi magunk is alakítottuk az elvárásokat. Tanúja lehettem annak is, hogy hogyan fejlődik ki egy pici magból – átvitt értelemben – a cég, ahogy a kezdeti 3 főből elérte napjainkra az 54 fős létszámot. És lett jelentős vetőmagbeszállító a magyarországi piacon. Egy ilyen fejlődés sok negatív és pozitív tapasztalattal jár. A belföldi értékesítési árbevételünket ezalatt a 20 év alatt 8-8,5-szeresére növeltük és meghatározó szereplői lettünk a kukorica-, valamint piacvezetői az őszi káposztarepce-vetőmagpiacnak.

Pallós Mihály, a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője
Pallós Mihály, a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője

Mik voltak az időszak legfontosabb mérföldkövei, amiket kiemelne?

Az egyik ilyen mérföldkő a 2002-es év volt, a muronyi kísérleti állomás megnyitásával és a kukorica kísérleti program elindításával. A KWS akkor egy fontos stratégiai döntést hozott a magyarországi hibrid kukoricanemesítő állomás létrehozásával. A vezetőség felismerte, hogy a sikerességhez és hogy a magyar piac igényeinek megfelelő vetőmagot lehessen piacra vinni, helyben kell fejleszteni és kutatni, az itteni körülményeknek, klimatikus és gazdálkodási viszonyoknak megfelelően. A Nyugat-Európában nemesített hibridek nem törvényszerűen állják meg a helyüket a mi kontinentális éghajlatunkon. Ennek a nyitásnak a pozitív hozadékát viszonylag gyorsan, már a 2008-09-es évektől megtapasztalhattuk a versenyképes kukoricahibridek kijövetelével. És azóta ez a fejlődés töretlen.

A második mérföldkő időben a jelenhez kicsit közelebb esik. 2011-ről beszélünk, amikor a kozármislenyi napraforgó kutató- és nemesítő állomás létrehozásáról és a napraforgó nemesítés reaktiválásáról szóló döntés megszületett. Így mára már 2 olyan kutató- és nemesítő állomásunk van, amelyek munkájára alapozva próbáljunk építeni a jelen és a jövő főbb termékeit.

Említést érdemel még, hogy 2002 és 2006 között a magyarországi leányvállalatunk, KWS-RAGT Hibrid Kft. néven közös vállalattá alakult az RAGT-vel 50-50% tulajdonrész mellett. Akkor az RAGT még nem képviseltette magát a magyarországi vetőmagpiacon és így mi vezettük be és képviseltük a termékeit itthon. 2006-ban azonban bekövetkezett a válás, mert akkor már láttuk, hogy a 2002-ben elindított nemesítési programból folyamatosan várhatók termékek és onnantól újra 100%-os KWS márkaképviseletté alakultunk vissza. Ez azóta sem változott.

A KWS 20. születésnapján megtartott rendezvényen a menedzsment büszkén számolt be a cég eddigi eredményeiről
A KWS 20. születésnapján megtartott rendezvényen a menedzsment büszkén számolt be a cég eddigi eredményeiről (balról jobbra: Kiss Csaba, Kukorica-üzletág régióigazgató (Dél-Kelet Európa), KWS Services East GmbH 
Nicolás Wielandt, Head of Business Unit Corn, KWS SAAT SE & Co. KGaA 
Pallós Mihály, ügyvezető, KWS Magyarország Kft.)

Milyen szempontok mentén zajlanak a mostani fejlesztések?

Jelenleg a hibridkukorica vonatkozásában erőteljes szelekciót folytatunk többféle irányban. A szemeskukorica kapcsán 3 éve megalkottunk egy ún. márkát. Azok a hibridek, amelyeket ezzel a jelzéssel látunk el, ellenállóbbak aszályos, száraz és hőstresszes körülmények között és szélsőséges viszonyok között akár egy tonnával is többet teremhetnek, mint más hibridek. Mivel azonban nem kalkulálhatunk minden évben aszállyal és szárazsággal, mert időnként az ország egyes részei sok csapadékot kapnak, ahol a növény igazi genetikai potenciálja jobban kijöhet, ilyen esetekben a magasabb hozamszintet és jobb termést biztosítani tudó, magas genetikai potenciállal rendelkező   hibridek ajánlottak. Ezek az intenzívebb vagy jobb adottságú területeken tudják a genetikai potenciáljukat megmutatni. Hogy a két márka közül mikor melyiket érdemes választani az sokszor táblaszinten dől el.

Ezen az innováción tovább menve most már negyedik-ötödik éve tőszámkísérleteket végzünk, hiszen nagyon fontos az optimális tőszámbeállítás. Ismert, hogy nem csak az éghajlat változik hektikusan az ország különböző területein, hanem a talajadottságok is. Utóbbi akár tábla szinten is különböző lehet. Így nem biztos, hogy egy tábla minden pontján egységesen a 70 ezres tőszám az ideális, hanem az 55 és 80 ezer között változhat. Ennek kacsán a KWS együttműködik egy angliai céggel, amely kifejlesztette a MySoilnak nevezett differenciált tőszám vetési és tápanyag kijuttatási programot. Az angol cég magyarországi képviselőjével a Danuba Kft.-vel kötöttünk egy megállapodást és ennek keretében ajánljuk a gazdáknak a differenciált tőszám- és tápanyag kijuttatási lehetőséget. Ez már egy kicsit a precíziós gazdálkodás irányába tett lépésként értelmezhető. Az optimális hibrid kiválasztása, a differenciált tőszám és tápanyag kijuttatása mind-mind javíthatják a gazdálkodás hatékonyságát. A differenciált tőszám alkalmazásával minimálisan 5-6%-os terméstöbblet érhető el egy adott táblán belül.

Ettől az évtől elindult továbbá egy új csávázási programunk, ami az nevet kapta. A fungicides csávázás mellett tovább bővítjük a mikro- és makroelemek , elsősorban a mangán és cink elérhetőségét közvetlenül a magon, gyors fejlődést és egészséges növekedést biztosítva ezzel a kukorica növényünknek. Többek között jelentősebb méretű gyökérállományt is biztosít.

Sok üzleti partner ünnepelt együtt a KWS-sel
Pallós Mihály és Hutflesz Lilla, a cég marketingért felelős munkatársa és az ünnepélyes partnertalálkozó főszervezője

A jövőbeni terveikről mit tudhatunk meg?

Ezen az úton fogunk tovább menni. Fontos terület a „seed care” azaz a vetőmag minőségének és a termesztés biztonságának javítását szolgáló fejlesztések. További csávázási lehetőségek után kutat a cég, hiszen a stratégia most már az a vetőmagok kapcsán, hogy hogyan tudjuk biztosítani egyéb eszközökkel, hogy az a genetikai potenciál, amit a növény hordoz magában, tényleg megjelenjen a szántóföldön. A fejlesztéseknek ebbe az irányba kell elmozdulniuk.

Ezen felül a szemes cirokban látunk még egy jelentősebb potenciális növekedési lehetőséget. Jelenleg ugyan csak 30 ezer hektár körüli a vetésterülete az országban, de úgy látjuk, hogy rövid- vagy középtávon ez akár 80-100 ezer hektárig növekedhet. A korábban említett aszályosabb, stresszesebb körülmények között válthatja ki a kukoricának egy részét. A biztonságos termés és termelés érdekében egyre több gazda fordul a szemes cirok irányába. Ebben a témában a KWS egy K+F programot indított 3-4 évvel ezelőtt és szeretnék majd ennek a területnek a meghatározó szereplője lenni.

Hol látja a KWS-t és a magyar vetőmagpiacot 20 év múlva?

A piac egyik leginnovatívabb és legmeghatározóbb szereplőjeként látjuk magunkat, amire meg van az elhatározás menedzsment és tulajdonosi szinten is. És ami a magyar vetőmagpiacot illeti: a magyar piac és benne a gazdálkodók igényesek, ami mindenképpen pozitív és örülnék, ha így is maradna. A magasabb igényszint ugyanis az alapja a további fejlődésnek. A cégek akkor fejlődnek, akkor fejlesztenek igazán, ha egyre nő az elvárás velük szemben.

A KWS ünnepélyes partnertalálkozója nagy érdeklődés mellett zajlott
A KWS ünnepélyes partnertalálkozója nagy érdeklődés mellett zajlott

5 százalékos piacrészük volt a kukorica vetőmagok értékesítésében 2018-ban. Idén milyen pozíciót töltenek be ezen a területen?

Az értékesítési volumenünk 2017 óta évi 8-10 százalékkal nő, de ami még ennél is fontosabb, hogy a portfóliónkon belül jelentős mértékben változott a magasabb értéket és jobb termést biztosító, prémium kukoricahibridek aránya. Így a volumennövekedés évi 15-20 százalékos értékbeli növekedéssel párosul.

Melyik hibridjük lehet a következő évek zászlóshajója?

Még viszonylag új hibridünk a KWS KASHMIR, ami bár a hibridek kiemelt képviselője, tehát nagyon jó genetikai potenciállal rendelkezik, mégis extrém szárazságtűrése is kimagaslónak mondható. Klasszikus „2 in 1” hibrid.


Szakmai pályafutás:

Pallós Mihály, a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője, a mosonmagyaróvári egyetem elvégzése után gyakornokként kezdett dolgozni az IKR Zrt. vetőmagüzemében. Majd a Bábolna Zrt.-nél a takarmánypiaccal ismerkedett. 2000-ben újra visszakanyarodott a vetőmagpiachoz, amikor a KWS Hibrid Kft.-hez került. Itt az akkor még viszonylag új cégnél lehetősége volt részt venni az „építkezésben”. Rengeteget tanult és a learning by doing módszer alkalmazásával itt vált vezetővé. Először regionális értékesítési vezető volt az Észak-Dunántúlon, majd 2004-től ügyvezető lett.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Szükség van a napraforgó nemesítésre Szakmai rendezvénnyel egybekötött ünnepélyes megnyitón adták át az új KWS Napraforgó Nemesítő Állomást Kozármislenyben. A beruházás a cég napraforgó n...
Lelepleződött a KWS új kukorica hibridje! Egy délutáni, 2 órás konferencia keretében mutatta be legújabb kukorica hibridjét a KWS Magyarország Kft. A 200 fős esemény az új hibrid bemutatását a...
Megjelent a KWS új repce vetőmag katalógusa! A kiadványban nemcsak a magyarországi piacvezető repce hibrid, a HYBRIROCK sikerének hátteréről olvashat, hanem az idei két újdonságról, az ALVARO KWS...
Válasszon KWS kukoricát igényei szerint! Vásároljon KWS 2482, KASSIUS és KONSENS kukorica hibrideinkből, és 10 % kedvezményt kap! Építhet a KWS hibridek stabilitására. Valamint a 10% kedvezmé...
Kiderültek, melyek a legjobb KWS kukorica hibridek... Átadták a díjakat a győzteseknek a KWS kukorica hibridek termelési versenyében. A KWS Magyarország Kft. 2015-ben hagyományteremtő céllal indította útj...
KWS repcevetőmag: Így kezdődik egy nyereséges gazd... Ismerje meg a KWS repcevetőmag kínálatát és rendelje meg most kedvezményes előszezoni áron! https://www.youtube.com/watch?v=J5UojrUJG68 UMBER...