Magyarország súlya szinte kimutathatatlan az EU spenótpiacán

A FAO adatai szerint az utóbbi években folyamatosan növekszik a spenót termőterülete a világon, jelenleg 929 ezer hektáron folyik a termesztése, ahol összesen 27,8 millió tonnát termeltek 2017-ben. A globális termelés 92 százalékát Kína adja. Jelentős termelők még az Egyesült Államok, Japán, Törökország, Indonézia és Franciaország.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió tagországai 650 ezer tonna spenótot termelnek évente. Az unió legnagyobb spenóttermelője Franciaország 126 ezer tonnás éves mennyiséggel, amelynek több mint a fele Bretagne-ban terem. A termésmennyiség tekintetében Olaszország (92 ezer tonna) és Belgium (78 ezer tonna) következnek a sorban.

A spenót termőterülete 372 hektár Magyarországon, termése 8,6 tonna volt 2017-ben (Fotó: Pixabay, ThiloBecker)

A közösség belső piacán a friss spenót legnagyobb exportőre Spanyolország (35,5 ezer tonna) volt 2018- ban, majd Olaszország (20 ezer tonna) és Hollandia (11,1 ezer tonna) következett a sorban. A friss spenót legnagyobb importőre Belgium (41,9 ezer tonna) és Németország (17,1 ezer tonna) volt. Németországban hagyományosan a húsvét előtti hét a legfőbb eladási időszak az évben, sok helyen él a hagyomány, mely szerint nagycsütörtökön spenótot fogyasztanak. A németországi nagybani piacokon a belföldi (1,76 euró/kilogramm) mellett az olaszországi (1,91 euró/kilogramm) spenótot kínálták a 16. héten. Az unió külkereskedelmi egyenlege a friss spenót tekintetében pozitív volt 2018- ban, a harmadik országok felé 20 százalékkal (4,1 ezer tonnára) bővült a friss spenót kiszállítása, elsősorban Hollandiából.

A fagyasztott spenót legnagyobb exportőre a közösség belső piacán Belgium (112,8 ezer tonna) volt 2018- ban, majd Spanyolország (23,7 ezer tonna), Hollandia (21,4 ezer tonna) és Franciaország (19,7 ezer tonna) következett a sorban. A legnagyobb fagyasztottspenót-importőrök Németország (38,7 ezer tonna), Franciaország (27,6 ezer tonna) és Belgium (23,6 ezer tonna) voltak. Az unió fagyasztottspenót-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2018-ban. A fagyasztott termék kivitele a harmadik országok felé 27 százalékkal 28,7 ezer tonnára bővült. A tagországok közül a harmadik országok irányába Belgium (13 ezer tonna) és Lengyelország (4,6 ezer tonna) szállította a legtöbb fagyasztott spenótot a megfigyelt időszakban.

A KSH adatai szerint a spenót termőterülete 372 hektár Magyarországon, termése 8,6 tonna volt 2017-ben. Szakértők szerint 150–200 hektáron folyik a spenót nagyüzemi körülmények közötti termelése, főleg fagyasztott célra. A spenót a talajjal szemben igényes, a Bács-Kiskun megyei Duna-menti, tápanyagban gazdag öntéstalajokon fejlődik a legjobban. Szakértők szerint idén az aszály nehezítette a spenót vetését és kelését.

A KSH adatai szerint a friss spenót behozatala 2 százalékkal (43,0 tonnára) nőtt 2018-ban az előző évihez képest, a legnagyobb beszállító Olaszország (24,7 tonna) maradt. A kivitel ugyanekkor (elsősorban Románia felé) 10,1 tonnáról 5,1 tonnára csökkent. A friss spenót magyarországi importjának értéke 26 százalékkal 26,03 millió forintra, az export értéke 46 százalékkal 1,07 millió forintra csökkent a vizsgált időszakban.

A fagyasztott spenót behozatala 21 százalékkal 2,1 ezer tonnára nőtt 2018-ban az egy esztendővel korábbi mennyiséghez képest. A legnagyobb beszállítók Belgium (515 tonna), Ausztria (415 tonna) és Szlovákia (405 tonna) voltak. A kivitel 33 százalékkal 412 tonnára csökkent, a főbb célpiacok Csehország, Horvátország és Románia. A fagyasztott spenót importjának értéke 36 százalékkal 459 millió forintra emelkedett, míg az exportból származó bevétel 29 százalékkal 81 millió forintra csökkent 2018-ban az előző évihez képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a spenót termelői ára 554 forint/kilogramm volt 2019 1–16. hetében, nem változott lényegesen az előző év azonos periódusához képest.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A vitaminban gazdag spenót piaci szereplése A spenót hazánkban az egyik legkorábbi zöldségnövénynek számít. Hogyan alakult tavaly és az év elején a spenót hazai és globális termelése és piaca? M...
Ha eddig utálta, ettől a hírtől biztosan nem szere... Magas kadmium tartalom miatt vonta ki Chef Parajlevél termékét a METRO. A Nébih, a bolgár hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül is értesül...
Néhány deka évente avagy miért utálja az európai e... A globális spenóttermelés 2010 óta 31 százalékkal 26,6 millió tonnára nőtt, amelynek döntő hányadát Kína adja. Jelentős termelők még az Egyesült Állam...
Árnyékban is jól termő zöldségek javítanak a kerté... A legtöbb ember a veteményest napfényben úszó ágyásokkal képzeli el, ám nem minden kertész ilyen szerencsés. Ráadásul elég kevés olyan ehető növény v...
10 növény, amelyet érdemes most elvetni A tavaszi időszakban sokan adják a fejüket kertészkedésre, és virágok ültetésére, amely kifejezetten jó hatással van az emberi testre. És abban az es...