A zöldségtermesztésben különösen nagy károkat okozó baktériumok és gombák ellen találtak új baktériumtörzset a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A szabadalmat egy USA-beli cég hasznosítja.
Az elmúlt években számos, a mezőgazdaságban használt kémiai anyagról derült ki, hogy káros az emberi egészségre, vagy a környezetre, ezért a vegyszerek kiváltására egyre gyakrabban biokontroll-alapú technológiát alkalmaznak. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékének munkatársai évtizedek óta foglalkoznak biokontroll-kutatásokkal, vagyis olyan mikroorganizmusokat keresnek, amelyek a szintetikus kémiai vegyszerek helyett hatékonyan alkalmazhatók a mezőgazdaságban.
Az egyetem most egy olyan baktériumtörzset szabadalmaztatott, amellyel baktérium- és gombaellenes növényvédelmet lehet megvalósítani a paradicsom, a paprika, a saláta és a káposzta biotermesztésekor talajos és talaj nélküli termesztőrendszerekben – mondta el Vágvölgyi Csaba, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékének vezetője az M1-en. A Bacillus mojavensis jelentős mennyiségben termel olyan antibiotikumot, amely a zöldségfélék gyökérzetében előforduló baktériumok és gombák ellen nyújt védelmet, és növeli a növény ellenálló képességét.
A szabadalmat egy nemrégiben megkötött licencszerződéssel az USA egyik legnagyobb biokontroll-termékeket forgalmazó cége, a Certis hasznosítja egy új termék előállításához és forgalmazásához. A Bacillus nemzetségben számos olyan törzs ismert, amelyek alkalmazhatók biokontroll célokra. Az új törzs a növények föld alatti és feletti részeit támadó mikrobákkal szemben is védelmet nyújthat.
(hirado.hu)