2017 első tíz hónapjában 40 millió euróval nagyobb értékben importált húst Horvátország, mint az azt megelőző év azonos időszakában, de több egyéb élelmiszer importja is növekszik. Ezek a folyamatok pedig a belföldi mezőgazdaságra károsak.
„A turizmus rekordévet jegyzett tavaly, azonban hazai forrásból nem tudjuk biztosítani a nyaralók igényeit. Igaz, folynak Európai Uniós támogatással különféle húsipari beruházások, ezek hatása azonban csak a jövőben fog megmutatkozni. Addig is azonban csak úgy tudjuk a mezőgazdasági termelőket támogatni, ha minél többet vásárolunk idehaza” – jelentette ki a Vecernij Listnek adott interjújában Tomislav Tolusics mezőgazdasági miniszter.
Megállapítása kicsit érthetetlen, hiszen, ha nem tudnak eleget termelni, a turisták – köztünk nagyon sok magyar – ellátása érdekében külföldről kell beszerezni az árut.
Déli szomszédunk ugyan október végéig 12 százalékkal növelte mezőgazdasági exportját, a 2,46 milliárd euróra rúgó import értéke azonban 903 millió euróval magasabb volt. Ez ugyan nagy összeg, de a turizmus generálta bevételek nélkül komoly gondban lenne a horvát gazdaság.
A kivitel húzótermékei a cukor, a csokoládé és más kakaós termékek voltak, no meg a hal, főként a tonhal. Azonban – írja a Vecernij List – szinte nincs olyan élelmiszeripari- vagy mezőgazdasági termék, amelynek importjára nem kényszerült az Adria-parti ország.
Forrás: Syngenta blog