Magyar nyúlhúskészítő céggel kötött stratégiai megállapodást a Cargill

Hosszú távú stratégiai megállapodást kötött a Cargill Takarmány Zrt. és a bajai Tetrabbit Kft. A takarmánygyártásban is komoly szerepet vállaló Cargill, illetve a nyúlhús-előállítással és kereskedelemmel foglalkozó Tetrabbit együttműködésében olyan takarmányokat fejlesztettek ki, amivel jelentősen csökkentették a felhasznált antibiotikum mennyiségét.

Az Agrárszektor írt cikket a témában, ezt az anyagot szemléztük. A két cég egy-egy nyúl korcsoportnak megfelelő takarmányt fejlesztett ki, amivel jóval kevesebb antibiotikumot használnak fel a nyulak nevelésekor. A Tetrabbit Kft. 10 éve üzemelteti a bajai vágóhidat, a hozzá tartozó takarmánykeverőt, illetve telepeket – mondta az Agrárszektornak Sándor Ferenc, a cég tulajdonos-ügyvezetője. A vállalat új, az állatvédelmi szempontoknak mindenben megfelelő tartástechnológiával, illetve a padlós, Relaxrabbit állattartással, továbbá a hazai nyúlhús kereskedelemével foglalkozik. A Tetrabbit termékeinek 90-95 százalékát a külföldi piacokon adja el. Főként a német nyelvterületen, valamint Japánba és Kanadába. A statisztikák szerint Magyarországon nagyon kevés nyúlhúst fogyasztanak, az utóbbi években azonban a mennyiség emelkedett. Ennek következtében a Tetrabbit belföldi értékesítése tavaly 6 százalékkal nőtt – tette hozzá a vezérigazgató.

A bajai nyúlhúskészítő és -kereskedő cég  bezárja a takarmánygyárát, és innentől együtt dolgozik a Cargill céggel a tápok fejlesztésén
A bajai nyúlhúskészítő és -kereskedő cég  bezárja a takarmánygyárát, és innentől együtt dolgozik a Cargill céggel a tápok fejlesztésén

Jelenleg a megtermelt nyúlhús 95 százaléka feldolgozott termékként, a maradék 5 százalék pedig egész nyúlként távozik a vágóhídról.

“Az egyre szorosabb európai piaci versenyben, a Tetrabbitnak mindenképpen partnerre volt szüksége, és habár már régóta dolgozik együtt a Cargillal, a hosszú távra szóló stratégiai megállapodást csak most kötöttük meg egymással” – mondta az Agrárszektornak Makai Szabolcs, a Cargill Takarmány Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az együttműködés lényege, hogy a két cég közösen gondolkodik az alapanyag beszerzésében, közös kutatásokat és fejlesztéseket végeznek.

A takarmányt viszont már nem a bajai cég állítja elő, hanem a Cargilltól szerzi be, így a megállapodás része az is, hogy a Tetrabbit bezárja a saját takarmánykeverőjét.

Közösen kísérleteznek

A közös kutatás-fejlesztés döntően a takarmányok hatékonyságának növelésére irányul, hiszen ez adja a költségek 60-70 százalékát. A fő cél pedig a jobb testtömeg-gyarapodás és magasabb húsminőség elérése – mondta az elnök-vezérigazgató. Jelenleg havonta 1800-2000 tonna takarmányt vásárol fel a Cargilltól a bajai cég, ami éves szinten akár 24 ezer tonnára is növekedhet majd.  „A két cég kutatás-fejlesztésének egyik legfontosabb eredménye, hogy specializáltuk a különböző korcsoportoknak megfelelő takarmányok összeállítását” – mondta Makai Szabolcs. A Tetrabbit célja továbbra sem az, hogy a lehető leggyorsabban, hanem hogy minél biztonságosabban nevelje fel az állatokat – írja az Agrárszektor.

Sok múlik az ifjú nyulászokon, mert a magyar nyúltenyésztés gondjait a jól képzett utánpótlás és a megfelelő szakmai tudás elterjesztése oldhatja meg - Fotó: Nagy János
Sok múlik az ifjú nyulászokon, mert a magyar nyúltenyésztés gondjait a jól képzett utánpótlás és a megfelelő szakmai tudás elterjesztése oldhatja meg – Fotó: Nagy János
Tenni kell azért, hogy a magyar nyúltenyésztés kilábaljon a gödörből – interjú

Már kisgyerek korában nyulászkodni kezdett, foglalkozott sokszínű házinyulakkal, hollandi nyúllal, új-zélandi-, kaliforniai-, lepketarka-, magyar vadas nyulakkal, és Zika hibridekkel is. 2008-ban kezdett az őshonos magyar óriásnyúl fajtamentésébe. 2009-ben alapítója és első elnöke volt a Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesületének, 2016-tól pedig a Bíráló Bizottsága elnöke 2017-ig. 2008 óta foglalkozik fajtatörténeti kutatásokkal. Nagy Jánossal, a Baranyai óriásnyúl tájfajta tenyésztőjével, őshonos fajtamentővel beszélgettünk a magyar nyúltenyésztés aktuális kérdéseiről.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...