Nagy bajba kerülhetnek a magyar gyümölcslevek, mert túl kevés a hazai alapanyag

Komoly kihívások előtt áll a hazai gyümölcslégyártás, mert gyors iramban csökken a felhasználható alapanyag. A klasszikus magyar gyümölcslevek készítéséhez szinte asztali minőségű termésre, zamatos fajtákra van szükség. Magyarországon nincs igazi ipari céltermelés, mindenki a frisspiacról kieső gyümölccsel keresi meg a feldolgozókat. Ha nem alakul ki valamilyen iparigyümölcs-termelési kultúra Magyarországon, hamarosan nem lehet magyar alapanyagból készíteni a klasszikus magyar gyümölcsleveket.

A Magyar Mezőgazdaság számolt be a FruitVeB tanácskozásáról, ezt az anyagot szemléztük. A Sió Eckes Kft. működésének 21 éve alatt 204 ezer tonna magyar gyümölcsöt vásárolt fel, kezdte a feldolgozóipari igényekről szóló előadását Apel Margit, a vállalat műszaki igazgatója. Fő termékük a gyümölcsvelő, ebből közel 153 ezer tonnát gyártottak. 2010 óta készítenek préselt gyümölcslevet almából, körtéből, cseresznyéből és meggyből, eddig összesen 17,6 ezer tonna készült el. A Siónál az őszibarack a meghatározó, ez teszi ki a teljes feldolgozás 54 százalékát. Más termékeikben, multivitamin-italokban és vegyes gyümölcslevekben is megtalálható az őszibarack. Összesen 17 termékhez adnak hozzá őszibarackot. A vállalat hagyományos, nagy beszállítói Bodakajtor, Bátaszék, Bikal, Pécs-Danicpuszta, Ordacsehi, Lengyeltóti, Látrány, Fót és Szob.

A magyar gyümölcslevek gyártását megnehezíti, hogy egyre kevesebb a jó minőségű alapanyag
A magyar gyümölcslevek gyártását megnehezíti, hogy egyre kevesebb a jó minőségű alapanyag

Érd és Törökbálint sajnos szinte eltűnt az őszibarack-termesztés térképéről. A kisebb-nagyobb őstermelők felhagytak vele, megszűntek a szakcsoportok, a gazdálkodók megöregedtek és nincsenek új telepítések sem. A cég évente 5000 tonna őszibarackot dolgoz fel, 2018-ban viszont csak feleannyit tudtak felvásárolni. Amikor görög barackvelőt vásárolt a Sió, hogy romániai vásárlóinak szállítani tudjon, kiderült, hogy sokkal kevésbé jó az íze, mert a gyártás során leválasztják az aromakomponenseket – írják.

A gyümölcsök termesztésének kihívásai
  • Kajsziból a Magyar kajszi és a hazai nemesítésű fajták alkalmasak velőgyártásra, de erős versenyt okoz a pálinkafőzés. Az árversenyt nem lehet bírni légyártással, amit így a főzdék nyernek meg. A nagyarányú fapusztulás miatt pedig egyre kevesebb kajszit tudnak felvásárolni.
  • Körtéből tapasztalható termőterület-növekedés, a fő termőtáj még mindig Nagykanizsa és Sárospatak környéke. Ezt a gyümölcsöt elsősorban a friss piacra termesztik, a lének felajánlott mennyiség nagyon ingadozó.
  • Meggynél a hatalmas mennyiségi és áringadozás jellemző, ez a légyártókat is érinti. Az előző évi termés minősége is nagyon rossz volt, ezért csak kevés meggyet dolgoztak fel a Siónál.
  • Almából összesen 5000 tonnát vásárol a Sió Eckes Kft., elsősorban édes, jóízű fajtákat, vagyis Golden típusokat, Jonagoldot, Jonagoredet és Jonatánt, teljesen érett, „kásás” állapotban. Az almavelő-gyártásban hatalmas lehetőségek vannak, az osztrákok például közvetlenül is fogyasztják. Arra azonban figyelni kell, hogy ehhez az almának a fán kell megérnie, nem a tárolóban. Továbbá a hullott gyümölcs sem alkalmas velőgyártásra. Egyre keresettebb a préselt almalé, amit szintén csak ép, érett, egészséges gyümölcsből lehet készíteni. Saját kísérleteik alapján a cégnél frissen dolgozzák fel az almát és a kész aszeptikus levet tárolják, mert így jobb minőségű a termék – mondta Apel Margit.
Sok minden hiányzik a sikerhez

Gyártóként gondot okoz, hogy bár kötnek szerződést a beszállítókkal, nem tudják ellenőrizni, hogy miért nem kapják meg a szerződött mennyiséget. Igen nagy az áringadozás, és hiába próbáltak átlagárat megadni a szerződésben 10-15 százalékos rátartással, 21 év alatt nem sikerült bevezetni ezt a megoldást. Nehéz követni azt is, hogy gyakran változik a tulajdonosi kör, és egyik évről a másikra ötletszerűen kötnek szerződést. Magyarországon nincs igazi ipari céltermelés, mindenki a frisspiacról kieső gyümölccsel keresi meg a feldolgozókat. Ha nem alakul ki valamilyen iparigyümölcs-termelési kultúra Magyarországon, hamarosan nem lehet magyar alapanyagból készíteni a klasszikus magyar gyümölcsleveket – írja a cikk.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...
Megfelelő mennyiségű lesz a termés gyümölcsből az ... A szerződéses viszonyban álló termelőktől biztosan felvásárolják a gyümölcsöt – értékelték a piaci várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)...
Mindennap egy alma… …az orvost távol tartja – szól a közmondás, amely nem alaptalan. Több ország még több kutatója foglalkozott már az alma szervezetre gyakorolt, jótékon...
Hány alma kell 1 liter almaborhoz? Hogyan érik, mekkora a valaha leszedett legnagyobb termés? Íme 10 érdekesség az almáról, amit valószínűleg nem tudott eddig. Tesztelje magát, 10-ből h...
2 éven belül jöhet a nem barnuló alma! Az Amerikai Egyesült Államokban sikeresen kitermesztettek egy génmódosított almafajtát, amely olcsóbb és felvágáskor nem barnul be. A nemrég létrehozo...
Asszonyélet: sült alma és almás pite Ahogyan előző cikkünkben leírtuk, az alma a világ egyik legkedveltebb gyümölcse. Nem csak nyersen fogyasztva ízletes és egészséges, hanem aszalva, szá...