Lovaink bele is pusztulhatnak a herpeszvírus-fertőzésbe

A február 1. és 22. között Valenciában megrendezett CES Valencia Spring Touron a megjelent 752 ló közül többnél is regisztrálták a herpeszvírus igen agresszívan terjedő EHW-1-es szerotípusát.

Jelenleg mintegy 160 ló van karanténban, több, mint 80 ló mutatja a tüneteket, és sajnos 5 állat már életét vesztette. Mivel még a karantén előtt sokan hazatértek lovukkal, ezért több országban várható még gócpontok kialakulása. Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Svájcban már regisztráltak a versenyen részt vett lovaknál tüneteket.

Bár a védőoltás lassítja a járvány terjedését, de teljes védelmet nem nyújt
Bár a védőoltás lassítja a járvány terjedését, de teljes védelmet nem nyújt (Fotó: Pixabay)

Be kell tartani a szigorú karanténszabályokat!

A jelenlegi állás szerint egyedül a szigorú karanténszabályok betartása jelenthet védelmet a lovak számára, ugyanis bár a védőoltás lassítja a járvány terjedését, de teljes védelmet nem nyújt, az idegrendszeri tüneteket okozó vírustörzsek sajnos képesek átjutni a vakcina védelmi vonalán, a megbetegedett és elhullott állatok többsége is oltott volt – emlékeztet a lovasok.hu cikke.

Mindezeket figyelembe véve a FEI (Nemzetközi Lovasszövetség) döntése alapján március 28-ig 10 európai országban teljesen felfüggesztették a nemzetközi versenyek megrendezését, valamint március 16-ig a Magyar Lovassport Szövetség is a lovasversenyek megrendezésének szüneteltetése mellett döntött, így 16-ig a hazai versenyek sem lesznek megtartva.

Tudnivalók a (ló-)herpeszvírusról

Mit kell tudni a lovakat megbetegítő herpeszvírusról, tüneteiről és a megelőzés-kezelés lehetőségeiről?

A herpeszvírusok az influenzavírusok mellett a légúti megbetegedések leggyakrabban előforduló kórokozói. A vírusok terjedése elsősorban a fertőző lovak közvetlen érintkezésével, cseppfertőzés útján történik.

A ló-herpeszvírus legelterjedtebb képviselője az EHV-1-es, valamint az EHV-4-es szerotípus. A kórokozó mindkét típusa a légzőrendszert és az idegrendszert támadja, illetve vemhes kancáknál vetélést okozhat. A legnagyobb fenyegetést a kancákra, különösen a vemhes kancákra jelenti, de minden ló ki van téve a megbetegedés veszélyének. Általában a lovak többsége (Magyarország lóállományának mintegy 80 százaléka) a 3. életévének eléréséig találkozik a herpeszvírussal. Amelyik ló egyszer megfertőződött, élete végéig vírushordozó marad, legtöbbször tünetmentesen, látens hordozóként. Stresszhatás vagy egyéb immunrendszert gyengítő hatás következtében a herpeszvírusok aktivizálódnak, és elszaporodnak a ló szervezetében, ami az állat megbetegedéséhez vezet. A beteg állat a légutak váladékán keresztül üríti a vírust, amelynek következtében az egész lóállományban elterjed, és az állatok megbetegedését okozza.

Savós orrfolyás, köhögés, bágyadtság, étvágytalanság, hőemelkedés, illetve láz formájában jelentkezhetnek a tünetek
Savós orrfolyás, köhögés, bágyadtság, étvágytalanság, hőemelkedés, illetve láz formájában jelentkezhetnek a tünetek (Fotó: Pixabay)

3-5 nap a lappangási idő

A légzőszervrendszeri tünetek savós orrfolyás, köhögés, bágyadtság, étvágytalanság, hőemelkedés, illetve láz formájában jelentkezhetnek 3-5 nap lappangási idő után. Bakteriális felülfertőződés következtében, súlyosabb esetekben tüdőgyulladás is kialakulhat.

Az idegrendszert támadó vírustörzsek keresztgyengeséget, súlyosabb esetben bénulást okozhatnak, illetve előfordulhat, hogy a megbetegedett állat nem tud vizeletet, székletet üríteni.

Enyhébb esetekben teljes gyógyulás lehetséges, súlyosabb esetekben azonban mozgásszervrendszeri problémák maradhatnak vissza, valamint sajnos az állat elhullásához is vezethet a betegség.

Minél előbb megkapja a ló a szakszerű ellátást, annál nagyobb esélye van a betegség
 enyhébb lefolyására
Minél előbb megkapja a ló a szakszerű ellátást, annál nagyobb esélye van a betegség
enyhébb lefolyására (Fotó: Pixabay)

Azonnal állatorvoshoz!

Amennyiben a legenyhébb tüneteket is észleli valaki a lován, azonnal állatorvoshoz kell fordulnia, ugyanis minél előbb megkapja a ló a szakszerű ellátást, annál nagyobb esélye van a betegség enyhébb lefolyására!

A lovasok.hu oldalán megjelent cikk forrásául a Magyar Lovassport Szövetség (www.lovasszovetseg.hu) és a Nemzetközi Lovasszövetség (www.fei.org) információi szolgáltak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lótartók 10 pontja Tudta, hogy 10 fő tulajdonság határozza meg a ló viselkedését? Akár tapasztalt lótartó, akár kezdő, a júliusi Lovas Nemzetben megjelent Kormos Ferenc ...
Hasznos, de veszélyes is lehet a katicabogár A levéltetvek, talán a gyermekkorban hallott mesék miatt, legkedvesebb és legismertebb ellensége a katicabogár. Viszont a lótartókon kívül kevesen tud...
Éltető etetés – 1. rész Érdekes cikket találtunk a Lovas Nemzet legfrissebb számában az idős lovak takarmányozásának sajátosságairól. Tudja például, hogy melyek az öregedés j...
Éltető etetés – 2. rész Érdekes cikket találtunk a Lovas Nemzet legfrissebb számában az idős lovak takarmányozásának sajátosságairól. Az előző részben már megtudhatta, hogy m...
Természetes lókiképzés – Jobbos lovak Sok lovas tesz fel olyan kérdéseket, amelyek az „ijedős”, bizonytalan, félős, elrohanó lovak kérdéskörét feszegeti. Ebben az írásban összefoglaló módo...
Segítség, megsérült a lovam! Mit tegyen, ha lesántul a lova, vagy ha felmerül a csontrepedés veszélye? Mikor kell mindenképp állatorvoshoz fordulni, és mikor orvosolható a baj ott...