Listán a legdurvább mézhamisítások

Erélyesebben kellene fellépniük a hatóságoknak a mézhamisítások ellen. Bár évek óta ismert esetekről van szó, és a nemzeti méhészegyesületek folyamatosan tájékoztatják azokról az illetékeseket, mégis nagyon lassú az érdemi változás az Európai Unió vonatkozó szabályozásában. A Német Méhészújság gyűjtötte össze a mézhamisítások és a mézzel kapcsolatos csalások legkirívóbb eseteit.

Ausztrália

2018-ban 28 ellenőrzött vegyes mézből 12 volt hamisítvány. Ott volt közöttük a legnagyobb ausztrál mézkiszerelő, a Capilano terméke is. A mézeket NMR (mágneses magrezonancia spektroszkópiás) módszerrel vizsgálták. A hagyományos módszerekkel egyik mintáról sem tudták volna megállapítani, hogy nem valódi méz – írta az eredeti cikkre hivatkozva a Magyar Mezőgazdaság.

Világszerte nagyon nagy gondot okoznak a piacnak a mézhamisítások
Világszerte nagyon nagy gondot okoznak a piacnak a mézhamisítások
Európai Unió

Az európai Közös Kutatóközpont 893 mézmintát gyűjtött be 2015-ben a tagországokból. A szokványos vizsgálattal egyiknél sem sikerült kimutatni, hogy hamisítványról van szó. Viszont egy új módszer (EA/LC-IRMS) segítségével a minták 14 százalékáról derült ki, hogy közük sincs a valódi mézhez.

Nagy-Britannia

9 szupermarket 11 alacsony árfekvésű mézét vizsgálták 2018-ban. Nem csak, hogy még az Európai Unió méz szabványának sem feleltek meg, mindegyik hamisítvány volt. A hagyományos módszerekkel ezekről a mintákról sem lehetett kimutatni, hogy hamisak. 2019-ben a brit Tesco levette saját márkanéven forgalmazott mézeit a polcokról, mivel a brit élelmiszerellenőrző szerv hamisnak találta azokat – írták.

Kanada

A Kanadai Élelmiszer Ellenőrző Hivatal 2018-ban és 2019-ben ugyancsak NMR technológiával ellenőrizte a szupermarketek és kiszerelők mézeit. A megvizsgált 240 minta 22 százaléka volt hamis. A hamisítványok Kínából, Indiából, Vietnámból, Pakisztánból és Görögországból érkező szállítmányok voltak.

Svájc

2014-ben egy német banki kereskedő próbált meg 6 tonna „svájci” mézet eladni az Aldinak. Az áruról viszont kiderült, hogy Ukrajnából származik, ezért a férfi pénzbírságot kapott. A helyzetét az us súlyosbította, hogy Németországból származó méhcsaládokat is megpróbált svájci vérvonalúként eladni.

Amerikai Egyesült Államok

2008-ban jöttek rá az egyik legnagyobb mézimporttal kapcsolatos csalásra, melynek a rendőrség a „Honeygate” vagyis “mézkapu” munkanevet adta. A hamburgi székhelyű Alfred L. Wolff kereskedőház kínai származású mézet harmadik ország(ok)on keresztül úgynevezett „utaztatással” és „átcímkézéssel” szállított az Egyesült Államokba. Ezzel elkerülve a kínai mézre kivetett amerikai dömpingvámot. A csalássorozat nyilvánosságra kerülése után a cég tönkrement és eltűnt a piacról.

Világméretű probléma a mézhamisítás

Egy 2018-ban közzétett tanulmány arról számolt be, hogy miután ausztrál kutatók megvizsgálták 19 ország 100 mézmintáját, azt tapasztalták, hogy a 27 százalékuk hamis. Mindezt annak ellenére, hogy a vizsgálatoknál elavult módszereket alkalmaztak. Az ázsiai származású mézek 52 százaléka, az európaiak 28 százaléka, az ausztrál mézek 18,4 százaléka volt hamis. A hamis európai mézek kivétel nélkül Kelet-Európából származtak – írták. Egy külön érdekességről itt írtunk korábban, amikor a tavaly Montreálban megrendezett nemzetközi méhészkongresszuson, az Apimondia mézversenyén, a mézeknek csaknem a felét kizárták. Ugyanis vagy hamisítványok voltak, vagy nem megengedett szermaradványokat tartalmaztak.

A hamisítványokkal az egyik legnagyobb gond az, hogy lenyomják a méz felvásárlási árát. A hamis méz előállítási költségével a méhészek nem tudnak versenyezni és emiatt nagyon sokan arra kényszerülnek, hogy abbahagyják a méhészkedést. Ennek viszont nagyon komoly makrogazdasági következményei lehetnek, hiszen a méhekre nagy szükség van a növények beporzásában.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igénye... Méhészek figyelem! 6 597 méhész-gazdálkodó részére 632,8 millió forint összegű támogatás kifizetését kezdi meg július 2. hetében az MVH a varroa atka...
Vis maior bejelentést tehetnek a méhészek Az idén, a magyar mezőgazdaságot sújtó különböző időjárási körülmények, különösképpen az Yvette ciklon súlyos károkat okozott a hazai méhcsaládokban, ...
GMO-szennyezett takarmánytól tarthatnak a magyar m... Még időben tudta figyelmeztetni a méhész egyesület a méztermelőket egy Magyarországon nem kívánatos takarmány felbukkanására. Az ügyben az Országos Ma...
Műhold alapú helymeghatározást is tanítanak Gödöll... Előző cikkünkben írtunk két tanfolyamról, melyeket hamarosan a gödöllői Szent István egyetem indít. Ma is bemutatunk két újabb hasznos tanfolyamot a s...
Van méz, vagy nincsen? A Méhészeti Egyesület szerint nem lehet mézhiányról beszélni. A hazai boltok, illetve a termelők viszont épp az ellenkezőjét állítják: kevés a méz itt...
Méhészek figyelem! Újra igényelhető támogatás a méhészek által használt gépjárművek után. Valamint közeleg a határidő a varroa atka elleni védekezés támogatási igényének...