Alig akad még egy olyan zöldség, amely sokoldalúságában a sárgarépával vetekszik. Hagyományos narancsszínű változata télen is mindenhol frissen kapható. A lila, a citromsárga és a fehér színváltozat viszont leggyakrabban inkább a mélyhűtött zöldségkeverékekben fordul elő.
A Magyar Mezőgazdaság anyagát szemléztük. Eszerint mindegyik sárgarépa színváltozat rendkívül gazdag vitaminokban és más egészségvédő összetevőkben. Ráadásul mivel a színanyagok maguk is hasznos antioxidánsok, ezért minél többféle színű répát eszünk, annál jobbat teszünk az egészségünknek.
Színpompás répakínálat
A hagyományos narancsszínűn kívül létezik még lila (egyes fajtáknak csak a héja lila, másoknak a teljes gyökere is az), citromsárga, illetve fehér színű sárgarépa is. Utóbbi azonban nem egyezik meg a tévesen fehérrépaként emlegetett petrezselyemgyökérrel.
A sárgarépa szilárdan tartja magát a világ három legnagyobb felületen termesztett zöldsége között, és számos szervezet szakosodott arra, hogy ötleteket adjon a fogyasztóknak a sárgarépa változatos felhasználhatóságáról.
Mindezt azért, hogy még több fogyjon belőle. Izgalmas receptek találhatók például a termesztők összefogásával működtetett Great British Carrots honlapon, a Rajna-vidéki zöldség- és gyümölcstermesztők szövetsége pedig egy rövid répaismertetőt adott ki, amelyben azt részletezik, hogy mennyire sokféleképpen és milyen egyszerűen készíthetőek el ételek ebből a gyökérzöldségből.
Számtalan felhasználási módja van a répának
Elrágcsálható nyersen, szerepelhet levesek, egytálételek, sütemények és zöldköretek összetevői között, a hús- vagy zöldségleves-alaplé része, ivólének is kiváló, sőt, csipsz formájában is sok helyen kapható. Fóliazacskóba csomagolva a sárgarépa több napig eláll a hűtőszekrényben, meghámozva és feldarabolva pedig le is fagyasztható. A frissen vásárolt sárgarépát pedig még meghámozni sem kell, elég fogyasztás előtt megmosni. A hasznos anyagok jó része ugyanis közvetlenül a héj alatt található – írják.