Lila is lehet a sárgarépa, sőt, meghámozni sem muszáj

Alig akad még egy olyan zöldség, amely sokoldalúságában a sárgarépával vetekszik. Hagyományos narancsszínű változata télen is mindenhol frissen kapható. A lila, a citromsárga és a fehér színváltozat viszont leggyakrabban inkább a mélyhűtött zöldségkeverékekben fordul elő.

A Magyar Mezőgazdaság anyagát szemléztük. Eszerint mindegyik sárgarépa színváltozat rendkívül gazdag vitaminokban és más egészségvédő összetevőkben. Ráadásul mivel a színanyagok maguk is hasznos antioxidánsok, ezért minél többféle színű répát eszünk, annál jobbat teszünk az egészségünknek.

Többféle színű sárgarépa is létezik: minél változatosabban fogyasztja őket, annál jobbat tesz az egészségével
Többféle színű sárgarépa is létezik: minél változatosabban fogyasztja őket, annál jobbat tesz az egészségével
Színpompás répakínálat

A hagyományos narancsszínűn kívül létezik még lila (egyes fajtáknak csak a héja lila, másoknak a teljes gyökere is az), citromsárga, illetve fehér színű sárgarépa is. Utóbbi azonban nem egyezik meg a tévesen fehérrépaként emlegetett petrezselyemgyökérrel.

A sárgarépa szilárdan tartja magát a világ három legnagyobb felületen termesztett zöldsége között, és számos szervezet szakosodott arra, hogy ötleteket adjon a fogyasztóknak a sárgarépa változatos felhasználhatóságáról.

Mindezt azért, hogy még több fogyjon belőle. Izgalmas receptek találhatók például a termesztők összefogásával működtetett Great British Carrots honlapon, a Rajna-vidéki zöldség- és gyümölcstermesztők szövetsége pedig egy rövid répaismertetőt adott ki, amelyben azt részletezik, hogy mennyire sokféleképpen és milyen egyszerűen készíthetőek el ételek ebből a gyökérzöldségből.

Számtalan felhasználási módja van a répának

Elrágcsálható nyersen, szerepelhet levesek, egytálételek, sütemények és zöldköretek összetevői között, a hús- vagy zöldségleves-alaplé része, ivólének is kiváló, sőt, csipsz formájában is sok helyen kapható. Fóliazacskóba csomagolva a sárgarépa több napig eláll a hűtőszekrényben, meghámozva és feldarabolva pedig le is fagyasztható. A frissen vásárolt sárgarépát pedig még meghámozni sem kell, elég fogyasztás előtt megmosni. A hasznos anyagok jó része ugyanis közvetlenül a héj alatt található – írják.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Indulhat a nagyüzem a kertekben Egyre hosszabbak a nappalok és az idő is fokozatosan melegszik. Hát mi ez, ha nem tavasz? A kertészek is örülnek a jó időnek, megkezdhetik ugyanis a t...
Fütyülő répát hoztak létre angol tudósok Meglepő felfedezést tettek angol tudósok a közelmúltban. A sárgarépa génállományának módosításával sikerült létrehozniuk a fütyülő répát. Ezzel valósz...
Bukósisak készül sárgarépából nem nyulaknak A fenntartható zöldségtermesztés része a hulladékfeldolgozás, amire David Hepworth és Eric Whale egy teljesen újszerű megoldást dolgozott ki: gyökérzö...
Sárgarépát indult szedni, gyémántgyűrűt húzott ki ... Szinte csoda történt egy kanadai nővel, aki 13 évvel ezelőtt elveszítette a gyémántgyűrűjét. Sok évvel később a menye sárgarépát indult szedni a kertb...
Tudja meg, hogyan működik a sárgarépa-betakarító g... A gyökérzöldségeket (gumós zeller, paszternák, petrezselyem, sárgarépa) nyűvő vagy ásó rendszerű eljárással lehet betakarítani. Mindkettőnél ki kell e...
Erősítheti a hazai sárgarépa-termelést az új feldo... Sárgarépalevet előállító feldolgozót helyeztek üzembe Érsekhalmon, a beruházást az Austria Juice Hungary Kft. finanszírozta. A létesítmény hozzájárulh...