Leszokhatunk a hús- és tejfogyasztásról az új termékek miatt

Igen nagy változás előtt áll a mezőgazdaság és az állattenyésztés egy új kutatás szerint. Még az is lehetséges, hogy a tej- és marhahús ipar a közeljövőben összeomlik. A RethinkX technológiai változásokkal foglalkozó szervezetnél úgy vélik, hogy megszakadhat a hús- és tejtermékek gyártása a manapság egyre népszerűbb húsmentes termékek és a hús alternatívái miatt. A társaság lemodellezte a folyamatokat, szerintük ez a változás 2030-ra következik be.

A RethinkX egy olyan független ötletgyűjtő központ, ami elemzi és előrejelzi a technológia által vezérelt zavarok sebességét és mértékét, valamint ezek következményeit a társadalomra nézve. A szervezet pártatlan, adatközpontú elemzéseket készít, amelyek azonosítják a társadalom szempontjából fontos döntéseket, amiket a befektetők, valamint üzleti-, politikai- és civil vezetők hoznak meg. A RethinkX jelentésének első része a közgazdaságtant és a jövő lehetséges alternatíváit elemezte. A társaság szerint, ha a jövőben olcsóbbá válnak az új proteinforrások, népszerűbbek lesznek majd, mint a hús – írta a One Green Planet cikkét szemlézve a Hellovidék.hu portál.

Olcsóbbak és így népszerűbbek lesznek a jövőben a húsmentes, de húsízű termékek
Olcsóbbak és így népszerűbbek lesznek a jövőben a húsmentes, de húsízű termékek

A tanulmány szerint a kínálat és kereslet előnyben részesíti majd az új húspótlókat, mivel a kutatások és a technológia eredményeivel olcsóbbak és ízletesebbek lesznek, mint a hús. Ennek következtében a húsipar ma ismert formája össze fog omlani. Többek között drasztikusan csökkenni fog a szarvasmarhatenyésztés is. A tanulmány állítása szerint a jelenlegi húspótlók széles körű elterjedésének csupán a költségük szab határt. A termékek olcsóbbá válásával jelentősen csökkenni fog a hús iránti igény, 2035-ig akár 90 százalékkal is.

A társaság szerint ez lesz a sorsuk a tejtermékeknek is

A termelés 2030-ra akár 90 százalékkal is csökkenhet, mivel az élelmiszereket a tudósok molekuláris technológiával készítik majd el, és adatbázisokba töltik fel, amelyekhez az élelmiszer-tervezők a világ bármely pontján hozzáférhetnek majd. Így pedig a nyílt hozzáférésű élelmiszerek alacsonyabb árakat biztosítanak majd a termékeknek – írják. A marhahús és a tehéntej termelésének nagy hátránya a környezetszennyezés: az előállítás során nagyon sok a szén-dioxid kibocsátás. Ha ez az iparág 90 százalékkal csökkenne, akkor a környezeti haszon hatalmas lenne. Hiszen, ha a marhahús termelését a leírt mennyiségre csökkentenék, a kapcsolódó káros anyag kibocsátások is jelentősen csökkennének. További előnyt jelentene az is, hogy a jelenleg állattenyésztéshez használt területek felszabadulnának, és más célokra lehetne felhasználni azokat.

Az ipari állattenyésztés a világ egyik legnagyobb és leghatékonyabb élelmiszer-termelési rendszere. A modern alapanyagok és ételek azonban mintegy 10-szer hatékonyabbak minden területen, legyen szó a talaj- és vízfelhasználástól, a nyersanyagfogyasztásról, vagy az energiafelhasználásról – mondta Catherine Tubb, a jelentés társszerzője. A tanulmány szerzői szerint nem alaptalanok a húsipar radikális csökkenésével kapcsolatos előrejelzések, mert a húst pótló készítményekből ma már igen sokféle létezik a piacon. A húsmentes termékek ráadásul egyre népszerűbbek a fogyasztók körében. Sok tudós és környezetvédő keresi a megoldást arra, hogy hogyan lehetne csökkenteni a húsfogyasztást, és hogy ennek érdekében hogyan lehetne megnövelni a húsra kivetett adó mértékét.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Szigorúbb ellenőrzést szorgalmazna a Tej Terméktan... Még szigorúbb hatósági ellenőrzést szorgalmaz a magyar ágazati szereplők védelme érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Hartz Zoltán, ...
Tejlopó malacokat buktattak le Egy ausztriai szarvasmarha tenyésztő nem tudott rájönni, miért nem tejelnek eleget a tehenei. Egy turistacsoport buktatta le a tolvajokat, amikor fotó...
Újabb rendelettel fehérítenék ki a tejpiacot Jövőre egy új rendelettel tovább tisztulhat a tejpiac. A tervek szerint a földművelésügyi miniszter kiterjeszti a termelők, a feldolgozók és a kereske...
Disznó- és csirkehús helyett sáskát fogunk enni... Komoly problémákat okozhat a jövőben a növekvő társadalom hússzükségletének biztosítása. Szakértők szerint a jelenleg tömegesen tenyésztett és fogyasz...
Húsnagykerben csapott le a Nébih – 9 tonna húst fo... Az élelmiszerágazatban a termékek jelölése kiemelten fontos annak érdekében, hogy nyomon követhető legyen a származásuk és ’életútjuk’ akár a vevő szá...
Mélyről a magasba tör a magyar tejágazat 1-2 évvel ezelőtt még tüntetésektől volt hangos Budapest, ahol tejtermelők hallatták hangjukat az ágazat kilátástalan helyzete miatt. Mára ez már csak...